Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Steve Ditko

Ο θρυλικός συνδημιουργός των Spider-Man και Dr. Strange

Έφυγε από τη ζωή, στα 90 του, από έμφραγμα, ο δημιουργός θρύλος της Marvel Comics, o Steve Ditko.

Ο Stephen J. Ditko γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1927 στο  Johnstown της Pennsylvania, από μετανάστες σλοβάκικης καταγωγής. Ο πατέρας του αγαπούσε τα στριπάκια των εφημερίδων και ειδικά το PRINCE VALIANT και, με αφορμή τα BATMAN και SPIRIT, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα comics. Την πρακτική του την έκανε όντας φαντάρος στη μεταπολεμική Γερμανία, όπου σχεδίαζε strips για μια στρατιωτική εφημερίδα.

Μετά την απόλυσή του, το 1950 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου γράφτηκε στο Cartoonists and Illustrators School, καθότι δίδασκε εκεί ο σχεδιαστής του BATMAN και προσωπικό του είδωλο, Jerry Robinson. Αφού τελείωσε με υποτροφία τη σχολή, ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά στη βραχύβια Key Publications, κάνοντας ντεμπούτο με την εξασέλιδη ιστορία “Paper Romance”, στο DARING LOVE #1, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1953. Λίγο αργότερα μεταπήδησε στο studio των Joe Simon και Jack Kirby, κάνοντας δουλειές για λογαριασμό της Crestwood Publications. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μία μακρά συνεργασία με την Charlton Comics, η οποία θα κρατήσει μέχρι το τέλος της, το 1986. Μέχρι τότε θα κάνει δεκάδες ιστορίες τρόμου και μυστηρίου, ενώ θα συνδημιουργήσει τον γνωστό από τη DC Captain Atom, μαζί με τον παραγωγικότατο σεναριογράφο Joe Gill, το 1960, καθώς και τον εμβληματικό Question, το 1967, τον οποίο θα εξέλισσε αργότερα ως Mr. A, έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες creator-owned χαρακτήρες του.

Στα τέλη του 1955, θα ξεκινήσει η πιο γνωστή του συνεργασία, με την Atlas Comics, που έμελλε να γίνει η Marvel. Το ιστορικό του ντεμπούτο γίνεται με το “There’ll Be Some Changes Made” στο JOURNEY INTO MYSTERY #33, τον Απρίλιο του 1956. Θα ακολουθήσει ένα κύμα ιστοριών για τα STRANGE TALES, AMAZING ADVENTURES, STRANGE WORLDS, TALES OF SUSPENSE και TALES TO ASTONISH. Τον Αύγουστο του 1962 θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο “friendly neighborhood Spider-Man”, στις σελίδες του τελευταίου τεύχους της ανθολογίας AMAZING FANTASY, #15, σε σενάριο Stan Lee. Αποδεικνύεται top seller και το Μάρτιο του 1963 ξεκινάει η ναυαρχίδα της Marvel Comics, THE AMAZING SPIDER-MAN. Στα δεκάδες τεύχη που σχεδίασε έκαναν ντεμπούτο σχεδόν όλοι οι κλασικοί villains του Spidey, από Doctor Octopus και Sandman μέχρι Electro, Lizard και Green Goblin, ενώ το μεγαλύτερο αντίκτυπο άφησε το δραματικό τεύχος #33 του 1966, με το θρυλικό εξώφυλλο όπου ο ήρωας βρίσκεται παγιδευμένος και θαμμένος κάτω από συντρίμμια, ενώ ανεβαίνει η στάθμη του νερού. Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1963, έκανε την παρθενική του εμφάνιση το άλλο “παιδί” των Lee και Ditko, ο Doctor Strange, στο STRANGE TALES #110. Η συνδρομή του Ditko στο σουρεαλιστικά ψυχεδελικό πλην μαγικό κόσμο του Sorcerer Supreme είναι αδιαμφισβήτητη, γράφοντας ιστορία στην 9η Τέχνη.

Η χρυσή αυτή εποχή όμως έμελλε να τελειώσει πρόωρα, καθώς ο Steve αποχώρησε το 1966, για προσωπικούς λόγους. Παράλληλα με την μακροχρόνια συνεργασία με την Charlton που προαναφέραμε, το 1968 και το 1969 θα συνεργαστεί με τη DC Comics, όπου θα συνδημιουργήσει τον Creeper, σε σενάριο  Don Segall και το δίδυμο Hawk And Dove, σε ιστορία Steve Skeates. Θα ακολουθήσουν συνεργασίες με μικρές και ανεξάρτητες εκδοτικές και το 1975 θα επιστρέψει στη DC, δημιουργώντας τον Shade, The Changing Man και συνεισφέροντας σε διάφορους τίτλους μέχρι το 1980. Το 1979 θα επιστρέψει και στη Marvel, όπου θα συνεισφέρει σε δεύτερης διαλογής τίτλους, αν και θα συνδημιουργήσει μαζί με τον Tom DeFalco, τον Speedball, γνωστό αργότερα και ως Penance των Thunderbolts. Θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Marvel μέχρι και τη δεκαετία του ’90, οπότε και δημιουργεί τον τελευταίο του βασικό mainstream χαρακτήρα σε σενάριο Will Murray, την Squirrel Girl, το 1992.

To 1998 o Steve Ditko θα αποσυρθεί πλήρως από τα mainstream comics και έκτοτε τα έργα του εκδιδόταν από τον παλιό του συνεργάτη-editor Robin Snyder. Ήταν ένας δημιουργός χαμηλών τόνων, το αντιδιαμετρικά αντίθετο από τον Stan Lee και πάντα άφηνε τις δημιουργίες του να μιλήσουν για αυτόν. Υπηρέτησε την 9ηΤέχνη, εξυψώνοντάς την αλλά και εκσυγχρονίζοντάς την, πάντα με την ιδιαίτερη, ωμή και άγρια πλην ατμοσφαιρική γραμμή του και του αξίζει κάθε αναγνώριση, καθότι δε θα ήταν τα αμερικανικά comics ίδια χωρίς την συνδρομή του. Τη δεκαετία του 1960, έλαβε 8 Alley Awards για τον Spider-Man, το 1985 βραβεύθηκε με Eagle Award, το 2015 έλαβε το Joe Sinnott Hall of Fame Award στα Inkwell Awards, ενώ στα 90s εισήχθηκε στα Jack Kirby Hall of Fame και Will Eisner Award Hall of Fame. Επίσης, το 2007 γυρίστηκε προς τιμή του από το BBC Four, ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας, με τίτλο IN SEARCH OF STEVE DITKO.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση έβγαλε η Marvel, ενώ μέσω twitter δήλωσαν τη θλίψη τους μεγάλοι δημιουργοί του χώρου, όπως ο Neil Gaiman, o Jim Lee, o J.M DeMatteis, o Tom King, o Joe Quesada, o Mike Mignola, o Alex Ross και ο B.M.Bendis.