Batman #50

Σήμερα γα-, σήμερα γάμος γίνεται!

Ααααχ, καλοκαιράκι. Ντάλα ήλιος, αποπνικτική ζέστη, κουνούπια παντού. Τί ωραία εποχή… Σταματάω τη γκρίνια (για λίγο, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω) και συνεχίζω με τα του καλοκαιριού.

Όσο σίγουρο είναι το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς κάθε Σεπτέμβριο, τόσο βέβαιη είναι και η έναρξη της περιόδου των γάμων και βαφτίσεων (ή… των γαμοβαφτίσεων, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν πολλοί συνάνθρωποί μας) μόλις φτιάξει ο καιρός. Με το που σκάσει μύτη ο Μάιος, αρχίζει και ο βομβαρδισμός των προσκλήσεων (είμαστε και στην κατάλληλη ηλικία για νοικοκύρεμα, βλέπετε). Φέτος, πέρα από την ξαδέρφη σας την Έφη, τον συμμαθητή σας τον Θανάση και τη “σειρούλα” τον Κώστα από τα Γιάννενα, τον δρόμο για την κρεμάλα παίρνει και ένα από τα δημοφιλέστερα και μακροβιότερα ζευγάρια στην ιστορία των comics. Ο Batman και η Catwoman.

Το BATMAN #50 είναι το αποκορύφωμα των ιστοριών του Tom King, εδώ και αρκετό καιρό, στον συγκεκριμένο τίτλο. Τα γεγονότα του τεύχους και ειδικά το φινάλε του είναι τέτοια, που καθιστούν αδύνατο το οποιοδήποτε ουσιώδες review του συγκεκριμένου τεύχους, χωρίς την πλήρη αποκάλυψη τους. Συνεχίστε, λοιπόν, την ανάγνωση υπ’ ευθύνη σας. Για να μην την πατήσετε σαν και μένα, που ο τίτλος ενός άρθρου ήταν αρκετός για να μου το χαλάσει.

Η ιστορία χωρίζεται σε δύο παράλληλες αφηγήσεις. Η μία έχει να κάνει με την (αρπακολλατζίδικη) διαδικασία ανήμερα του γάμου, που συνοψίζεται στο “ας βρούμε έναν δικαστή και δύο μάρτυρες και ας παντρευτούμε κρυφά από τους πάντες, σε μια ταράτσα στη Gotham City”. (Τόσα λεφτά έχει ο τσίπης, χάθηκε ένα κτήμα στην Παιανία;) Η άλλη αποτελείται από μία σειρά από flashbacks στη μακροχρόνια σχέση των δύο ηρώων.

Να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός, λοιπόν; Well… Το πράγμα είχε πάρει τον λάθος δρόμο από το προηγούμενο τεύχος, όταν ο Joker έβαλε στο μυαλό της Catwoman την ιδέα ότι, αν παντρευτούν, ο Batman θα γίνει χαρούμενος. Και αν ο Batman γίνει χαρούμενος, θα πάψει να είναι ο Batman. Και είναι κακό να πάψει να είναι ο Batman. Την ιδέα αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο η Holly Robinson, η μάρτυρας της Selina στο γάμο. Το αποτέλεσμα είναι η νύφη να το σκάσει και ο Bruce να μείνει με το… γάμο στο χέρι.

Η αίσθηση που μου άφησε το BATMAN #50 ήταν αυτή της απογοήτευσης (και φανταστείτε ότι η ιστορία μου είχε ήδη γίνει spoiled). Όλο αυτό το build-up, επί τόσα και τόσα τεύχη, κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα; Η απογοήτευση έγινε γρήγορα οργή για τη γελοιότητα του λόγου για τον οποίο ακυρώθηκε ο γάμος. ΕΠΕΙΔΗ Ο JOKER ΚΑΙ Η HOLLY ROBINSON ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΗΝ CATWOMAN ΟΤΙ, ΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ, Ο BRUCE ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ BATMAN. Ήμαρτον και ξανά ήμαρτον. Τί μας λέει, δηλαδή, ο κύριος King;

Πρώτον, ο Batman είναι ο Batman μόνο και μόνο επειδή είναι μίζερος και τόσα χρόνια δεν έχει νιώσει τη χαρά. Δηλαδή, τόσα χρόνια βρίσκεται στον αγώνα κατά του εγκλήματος και αντιμετωπίζει, με την υπόλοιπη Justice League, τεράστιες απειλές για τον πλανήτη, επειδή δεν έχει κέφι. Όχι επειδή έχει αίσθηση καθήκοντος. Ούτε επειδή νοιάζεται για την ανθρωπότητα. Ούτε καν επειδή γουστάρει, στο κάτω-κάτω της γραφής, να τα βάζει με τους εγκληματίες. Όχι. Απλά είναι μίζερος.

Δεύτερον, ο Batman τόσα χρόνια δεν είναι χαρούμενος. Ας αφήσουμε τον Alfred. Ας αφήσουμε τη Bat-Family. Ας αφήσουμε και τους υπόλοιπους φίλους υπερήρωες. Ας πούμε ότι η συμβίωση με όλους αυτούς δεν προσφέρει καμία χαρά στον Batman. Τί θέλει να μας πει ο ποιητής; Ότι η ύπαρξη του Damian, δεν φέρνει χαρά στη ζωή του Bruce; Το ίδιο του το παιδί; Που είναι η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων και θα ήταν ο No. 1 λόγος αν ήθελε να σταματήσει την καριέρα του ως Batman; Πραγματικά αστείο.

Και τρίτον και χειρότερο. Ότι ο γάμος θα φέρει τη χαρά. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Προσέξτε. Τόσο καιρό είναι σε σχέση, στα μέλια, και συνεχίζει ως Batman. Αλλά μόλις παντρευτούν θα υπάρξει μια νέα έκρηξη χαράς. Πείστηκε η Catwoman ότι ο γάμος και η διαρκής συμβίωση δύο super διαταραγμένων και ισχυρών προσωπικοτήτων, θα οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία. Σε κάνει να αμφιβάλλεις αν ο Tom King έχει συνυπάρξει ποτέ με παντρεμένα ζευγάρια. Πιο πιθανό θα ήταν να βλέπαμε τον πιο βίαιο Batman που έχουμε δει ποτέ.

Προσωπικά, πίστευα ότι η πιθανότερη εξέλιξη θα ήταν να παντρευτούν και μετά από ένα διάστημα να χωρίσουν, γιατί θα διαπίστωναν ότι δεν δουλεύει το πράγμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα είχαμε ένα ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε κάποιες αρκετά φρέσκες νέες ιστορίες. Τώρα; Ποιός ξέρει; Πάντως το χειρότερο θα είναι, τελικά, να παντρευτούν (μετά από αρκετά τεύχη). Προβλέπω ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο.

Στο κομμάτι του σχεδίου, τα πράγματα, ευτυχώς, είναι πολύ καλύτερα. Τη βασική ιστορία σχεδιάζει αρκετά καλά ο Mikel Janin, ενώ σε μία πολύ πρωτοποριακή κίνηση, τα pin-ups των guest σχεδιαστών (με τους Jim Lee, Fabok, Miller και Capullo να είναι κάποιοι από αυτούς), που συνηθίζεται να υπάρχουν στα επετειακά τεύχη, λειτουργούν ως flashbacks. Θα μπορούσαν, βέβαια, να έχουν αποφύγει τα credits πάνω στη σελίδα. Γενικά, πάντως, δεν έχω κανένα παράπονο σε αυτόν τον τομέα.

Συνολικά, το BATMAN #50 δεν μπορεί να ξεφύγει από τη σκιά του φινάλε του. Η πορεία μέχρι εκεί είναι αρκετά καλή και η χρήση των flashbacks στη μακρόχρονη σχέση των δύο χαρακτήρων, πετυχημένη. Αν σας αρέσει και το φινάλε, τότε είναι το κερασάκι στην τούρτα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα σας χαλάσει όλη την εμπειρία. Δυστυχώς, αυτό συνέβη σε εμένα.