Megalo Box Season 1

They don't make tombstones for stray dogs...

Σχεδόν μία δεκαετία πριν βγει στις σκοτεινές αίθουσες το ROCKY, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου υπήρχε ένα manga ονόματι ASHITA NO JOE. Πρωταγωνιστής ήταν ένα ορφανό/underdog, ο Joe, που ανακαλύπτει το boxing και ξεκινά από το μηδέν, ώστε με μόχθο, κάποια μέρα, να βρεθεί στην κορυφή. Με αφορμή τα 50α του γενέθλια, κυκλοφόρησε ένα επετειακό, πλην φουτουριστικό, anime, βασισμένο στο ASHITA NO JOE, ονόματι MEGALO BOX, που ήταν η μεγάλη έκπληξη της εαρινής σεζόν!

Βρισκόμαστε σε ένα μέλλον, όπου οι πολίτες με ταυτότητα ζουν σε ζάμπλουτες πόλεις και όλοι οι υπόλοιποι ψωμολυσσάνε στα σάπια προάστια, σε παράγκες. Το αγαπημένο άθλημα όλων, όμως, είναι ένα updated boxing, το Megalo Boxing, στο οποίο οι πυγμάχοι φοράνε εξωσκελετό στα χέρια τους, με αποτέλεσμα φονικές αναμετρήσεις. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Junk Dog, είναι ένας από τους περιθωριοποιημένους, ο οποίος βγάζει τα προς το ζην, συμμετέχοντας σε σικέ underground αγώνες Megalo Boxing, χάνοντας κατόπιν διαταγών του προπονητή του, Gansaku Nanbu.

Μετά από μία μοιραία συνάντηση με τον πρωταθλητή του Megalo Boxing, Yuri, αποφασίζει να πλαστογραφήσει μια ταυτότητα και να συμμετάσχει στο ανελέητο, επίσημο πρωτάθλημα της Megalonia, ως Joe, με σκοπό την ανατροπή του Yuri. Στα μόλις 13 επεισόδια της σειράς, διάρκειας 20 λεπτών έκαστο, θα γίνετε μάρτυρες ενός πραγματικά δύσβατου δρόμου προς την κορυφή…

Την παραγωγή ανέλαβε το ιστορικό animation studio TMS Entertainment, και κατόρθωσαν να του δώσουν μια μοναδική ταυτότητα. Απέχει παρασάγγας από όλα τα σύγχρονα anime, καθώς έχει επιρροές από τα σχετικά πιο ατμοσφαιρικά anime της δεκαετίας του ’80 και του ’90 (ιδιαίτερα το COWBOY BEBOP), καθώς και ρεαλιστικές κινηματογραφικές παραγωγές, με αποτέλεσμα να έχει και ιδιαίτερες παύσεις, που δεν συνηθίζονται. Το σενάριο είναι ένα emotional roller coaster, με πολλές ανατροπές και ένα εξίσου ιδιαίτερο φινάλε, χτίζοντας όλους τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, μέχρι τέλους.

Αυτό, όμως, που θα μου μείνει, είναι το εξαιρετικό drumstep-ish soundtrack του, από τον μουσικό παραγωγό Mabanua, που συνδυάζεται άψογα με την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει και στο voice acting. Απολαύστε ένα από τα πιο κολλητικά anime themes της δεκαετίας!

Κλείνοντας, να πω ότι ποτέ δεν μου άρεσαν οι ταινίες ή οι σειρές που έχουν σχέση με κάθε μορφής αθλήματα πάλης – ούτε καν το κλασικό ROCKY δεν με είχε συγκινήσει ιδιαίτερα. Όμως, το MEGALO BOX κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο, κάτι που αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα, εν μέσω της εαρινής και της θερινής σεζόν, που βρίθουν καλών νέων σειρών. Ήταν ανελέητο, σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και γεμάτο αγωνία, σε βαθμό να διαφοροποιηθεί από όλα τα άλλα “αθλητικά” anime.