Son Of The Demon

Batman and... son?

Ιστορία

Ο Batman προσπαθεί να λύσει το μυστήριο πίσω από τη δολοφονία ενός επιστημονα, και τα βήματά του τον οδηγούν στον Ra’s al Ghul. Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψει ότι ο μεγάλος του εχθρός δεν είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για τις εγκληματικές ενέργειες. Αντίθετα, και ο Ra’s al Ghul θέλει επίσης να σταματήσει τον μυστηριώδη τρομοκράτη Qayin. Έτσι, ο Batman θα βρεθεί πιο κοντά από από ποτέ στον εχθρό του, αλλά και στην όμορφη κόρη του, Talia

Τι Μας Άρεσε

Το SON OF THE DEMON αποτελεί μια πολύ καλή στιγμή στην ιστορία του Batman. Δεν θα σταθώ τόσο στο ότι έχουμε μια από τις πιο καλές ιστορίες του Ra’s al Ghul και μια από τις πιο έντονες στιγμές της σχέσης του Batman με την Talia. Θα επιμείνω περισσότερο στο τι καταφέρνουν οι δημιουργοί.

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική περίοδο για τα comics της DC, με τον Mike W. Barr, ο οποίος είναι σε μεγάλα κέφια (την ίδια περίοδο, εκδίδεται και το BATMAN: YEAR TWO, όπου ο Barr συνεργάζεται με τον Alan Davis), να σκιαγραφεί έναν Batman από τη μια κλασικό Dark Detective και από την άλλη ελαφρώς διαφορετικό, με σαφείς τις πληγές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Ο Jerry Bingham βρίσκεται, ίσως, στην κορυφαία στιγμή του, με στιλ που παραπέμπει άμεσα στον Alan Davis, αλλά και στον John Byrne.

Τι Μας Ενόχλησε

Διαβάζοντας το comic 30 χρόνια αργότερα από όταν δημιουργήθηκε, σίγουρα είναι πολλά τα στοιχεία που μπορεί να ξενίσουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Είναι ένα προϊόν της εποχής του και αντικατοπτρίζει το ψυχροπολεμικό κλίμα και την αντίληψη που υπήρχε τότε για το τι σημαίνει τρομοκράτης. Από την άλλη, αν κανείς μπορεί να αποδεχθεί ότι κάθε έργο πρέπει να το βλέπουμε στο ιστορικό του πλαίσιο, τοτε ο τρόπος που η εποχή απηχεί μέσα από το comic, έχει τη δική του αξία.

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο, πάντως , είναι ο τρόπος που η DC, αφού πρωτα προσπάθησε να “εξαφανίσει” το παιδί του Batman και της Talia, απαγορεύοντας στο Barr να ασχοληθεί ξανά με αυτό, πλέον προσπάθεί να “πουλήσει” το SON OF THE DEMON σαν prequel του “Batman And Son”! Τη στιγμή, μάλιστα, που ο Morrison έχει δηλώσει ότι δεν θυμόταν τις λεπτομέρειες της ιστορίας και δεν μπήκε στον κόπο να την ξανακοιταξει, ενώ και οι editors του (απ’ όσο φαίνεται) δεν μπήκαν στον κόπο να επέμβουν, αλλά βολεύτηκαν με το να αποδώσουν τις αλλαγές στην περίφημη γροθιά του Superboy στο INFINITE CRISIS.

Συνολική Εκτίμηση

Αν νομίζετε πως μόνο πρόσφατα έφτασε κοντά στα σκαλιά της εκκλησίας ο Batman, τότε κάνετε λάθος. Αυτή η ιστορία ήταν εκτός continuity (κάτι σαν ένα πρώιμο Elseworlds), αλλά αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τον χαρακτήρα του Damian Wayne, όπως τον εισήγαγε ο Grant Morrison στο bat-continuity, δύο δεκαετίες αργότερα. Ταυτόχρονα, είναι ίσως και η κορυφαία ιστορία του Batman με τον Ra’s al Ghul, και μάλιστα σε έναν ρόλο διαφορετικό από αυτόν που τον είχαμε συνηθίσει.

Πέρα, όμως, από τη σημασία του στην ιστορία του χαρακτήρα, πρόκειται για ένα πολύ όμορφα σχεδιασμένο comic, που αντικατοπτρίζει τον Batman όπως τον βλέπαμε την εποχή εκείνη, όταν και τον αποκαλούσαν περισσότερο “ντετέκτιβ” παρά “σκοτεινό ιππότη”. Αξίζει να σημειωθεί το πόσο ενδιαφέρον έχει η στάση της Talia και οι αποφάσεις της, με τα κίνητρά της να μην αποκαλύπτονται ξεκάθαρα στον αναγνώστη, αλλά να αφήνονται να εννοηθούν. Και μόνο ο τρόπος που αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της Talia, αρκεί για να κάνει το SON OF THE DEMON αξιομνημόνευτο.

Παράλληλες Προτάσεις

To SON OF THE DEMON βρίσκεται, πλέον, συγκεντρωμένο σε μια έκδοση, μαζί με τα BRIDE OF THE DEMON και BIRTH OF THE DEMON. Η ιστορία του καρπού της αγάπης του Batman και της Talia συνεχίστηκε από τον Mark Waid, στο THE KINGDOM: SON OF THE BAT, ενώ ο Morrison έδωσε τη δική του εκδοχή του Damian, στο BATMAN AND SON.

Σε κάθε περίπτωση, θα σας παραπέμψω και σε μια σειρά από εξαιρετικές ιστορίες Batman που έκανε ο Mike W. Barr, ως εκείνη την εποχή, όπως το BATMAN: YEAR TWO, το BATMAN SPECIAL #1, το BATMAN AND THE OUTSIDERS, αλλά και μια σειρά τευχών στο DETECTIVE COMICS.