Έφυγε Από Τη Ζωή Η Marie Severin

Η συνδημιουργός της Spider-Woman

H Marie Severin, παιδί ενός Νορβηγού βετεράνου του Α’ Παγκοσμίου και μιας Ιρλανδο-Αμερικανίδας, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1929, στο East Rockaway της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Στα 4 της, η οικογένεια μετακόμισε στο Brooklyn και, τον Οκτώβρη του 1949, έκανε το ντεμπούτο της στη βιομηχανία των comics, ως colorist του A MOON, A GIRL… ROMANCE #9, της EC Comics, καθώς ο αδερφός της, John Severin, ήταν artist στην εκδοτική.

Συνέχισε ακάθεκτη, χρωματίζοντας άπειρες σελίδες πολεμικών, τρόμου και όχι μόνο, comics της EC Comics, μέχρι το κλείσιμό της, οπότε και μεταπήδησε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Atlas Comics, τον προκάτοχο της Marvel. Ακολούθησε μία παύση από τα comics, για να επανέλθει δριμύτερη το 1959, κατά τη διάρκεια της Silver Age, στη Marvel. Κατέληξε να γίνει η επικεφαλής colorist της Marvel έως το 1972, οπότε και ανέθεσε τον χρωματισμό στον George Roussos, προκειμένου να ασχοληθεί με την σχεδίαση και το μελάνωμα. Δημιούργησε ιστορίες του Hulk, του Sub-Mariner, του Iron-Man, του Conan, του Daredevil, καθώς και για τα κωμικά πλην παρωδιακά CRAZY MAGAZINE και NOT BRAND ECHH.

Το 1976 θα συνδημιουργήσει με τον Archie Goodwin, την Jessica Drew / Spider-Woman, σχεδιάζοντας η ίδια την εικονική στολή της. Την ερχόμενη δεκαετία, μεταφέρθηκε στο ειδικό τμήμα των ειδικών projects, όπου καταπιάστηκε κυρίως με μακέτες και tie-ins comics τηλεοπτικών σειρών, όπως το MUPPET BABIES του imprint της Marvel, Star Comics. Την δεκαετία του ’90 και στα 00s ασχολήθηκε περιστασιακά πλέον με το μελάνωμα ανεξάρτητων comics. Από τα μέσα των 00s αποσύρθηκε και ασχολούνταν μονάχα με τον χρωματισμό, όπου επαναχρωμάτισε ιστορίες του B. Krigstein που είχαν εκδοθεί από την EC Comics, αποσπώντας βραβείο Eisner και Harvey.

Μιλώντας για βραβεία, η Marie κέρδισε το βραβείο Shazam για καλύτερη σχεδιαστή το 1974, το βραβείο Inkpot στο San Diego Comic Con το 1988, ενώ εισήχθηκε τιμητικά στο Will Eisner Comics Hall of Fame, το 2001. Το 2017 έλαβε το Comic-Con International’s Icon Award, ως αναγνώριση για το πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο της.

Όμως το 2007 υπέστη για πρώτη φορά, βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο την στοίχειωσε και επέστρεψε τελεσίδικα, φέτος, λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά της. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από την, για πολλά χρόνια, φίλη της, Irene Vartanoff, στο Facebook. Είχε μόλις σβήσει τα 89 κεράκια και μέσα σε αυτά τα χρόνια είχε αφιερώσει άπειρες ώρες σχεδίασης, μελανώματος και χρωματισμού, στην αγαπημένη της σκηνή comics, πάντα με πολύ μεράκι και χαμόγελο.