Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Gary Friedrich

O συνδημιουργός του Ghost Rider και του Daimon Hellstrom!

Λίγο πριν τελειώσει αυτό το μαύρο, κατά πολλούς, καλοκαίρι, ένας ακόμη βετεράνος δημιουργός της Marvel άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Gary Friedrich γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1943 στο Jackson του Missouri και, όταν ήταν έφηβος, ξεκίνησε μια μακροχρόνια φιλία με τον Roy Thomas. Μετά την αποφοίτησή του, έπιασε δουλειά στην τοπική εφημερίδα, η οποία του απέφερε μόνο νεύρα, προσωπική κατάρρευση και το κατώτατο εισόδημα. Όταν έκλεισε, το 1965, ο Thomas, που είχε γίνει πλέον σεναριογράφος στη Marvel Comics, τον κάλεσε στη Νέα Υόρκη. Τον σύστησε στον Dick Giordano, editor τότε της Charlton Comics, και έτσι έκανε το ντεμπούτο του στα comics, γράφοντας comics ρομάντζα.

Εκείνη την περίοδο έγραψε και υπερηρωικές ιστορίες, από BLUE BEETLE μέχρι CAPTAIN ATOM. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και η καρποφόρα συνεργασία με τη Marvel, όπου έγραψε ιστορίες western για λογαριασμό των σειρών TWO-GUN KID, RAWHIDE KID, KID COLT και PHANTOM RIDER, τον Ghost Rider της Άγριας Δύσης, τον οποίο και συνδημιούργησε. Ακολούθησαν τα SGT. FURY AND HIS HOWLING COMMANDOS, CAPTAIN SAVAGE AND HIS LEATHERNECK RAIDERS και COMBAT KELLY AND THE DEADLY DOZEN.

Το 1968, ήρθε η σειρά των υπερηρωικών comics, με τα THE INCREDIBLE HULK, UNCANNY X-MEN, CAPTAIN AMERICA, CAPTAIN MARVEL, DAREDEVIL και NICK FURY: AGENT OF S.H.I.E.L.D. Τον Αύγουστο του 1972, στο MARVEL SPOTLIGHT #5, έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο Johnny Blaze, γνωστός και ως Ghost Rider, σε σχέδιο Mike Ploog. Την ερχόμενη χρονιά ξεκίνησε τη σειρά MONSTER OF FRANKENSTEIN, το οποίο επαινέθηκε ως η κορυφαία του συγγραφική δουλειά, ενώ δημιούργησε και τον Daimon Hellstrom, τον Son Of Satan, βασισμένος σε ιδέα του αρχισυντάκτη, τότε, Stan Lee. Παράλληλα, έκανε freelancing για ανεξάρτητες και συχνά βραχύβιες εκδοτικές προσπάθειες. Το 2007 έκανε μήνυση για τα δικαιώματα του Ghost Rider, με αφορμή την ομώνυμη ταινία, η οποία υπόθεση κατέληξε το 2013 σε αμοιβαίο συμβιβασμό με τη Marvel.

Ο Gary βραβεύτηκε το 1967 και 1968 με το Alley Award, για το καλύτερο πολεμικό comic, ενώ το 2007 έλαβε το Inkpot Award. Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα. Έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον και η ακοή του κόντευε να χαθεί παντελώς. Λίγες ημέρες μετά τα 75α του γενέθλια, έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας πίσω έναν από τους πιο διάσημους αντιήρωες της Marvel, εν μέσω ενός πλούσιου συγγραφικού έργου. Το λυπηρό νέο ανέβηκε στο Facebook, όπου μπορείτε να διαβάσετε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πολύ καλού του φίλου, Roy Thomas.