Lex Luthor/Porky Pig Special #1

Th-th-that's all, folks!

Μικρό μάθημα ιστορίας: τα comics, μέσα στα χρόνια, έχουν υποτιμηθεί από πολλούς ιερόσυλους και έχουν αξιολογηθεί ως “παιδικά αναγνώσματα” (“μικιμάου” στην ελληνική).  Τη σήμερον ημέρα, όμως, υπάρχουν ορισμένες πολύ αξιόλογες ongoing σειρές, σειρές οι οποίες κάνουν τους οπαδούς τους να αδημονούν να διαβάσουν το επόμενο τεύχος και να μετρούν μέρες για να το αγορ… να το διαβάσουν online τζάμπα.  Σήμερα, το Comicdom, πιστό στο αναγνωστικό του κοινό και πάντα παρόν για να προσφέρει την αιχμηρή κριτική του, θα σχολιάσει την κυκλοφορία που όλοι περιμένατε, το τεύχος στο οποίο ο Lex Luthor γνώρισε τον Porky Pig.

Η συνάντηση τιτάνων γίνεται στο LEX LUTHOR/PORKY PIG SPECIAL #1, το οποίο περιλαμβάνει δύο ιστορίες. Στην πρώτη, ο Porky Pig παρουσιάζεται ως αποτυχημένος επιχειρηματίας που, μετά την πτώση του, προσλαμβάνεται από τον ίδιο τον Lex Luthor για να γίνει στέλεχος της LexCorp. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την καπιταλιστική διαφθορά, τις συγκρούσεις υπαλλήλων και πολλές φορές με το ίδιο του το αφεντικό. Στην δεύτερη ιστορία, ο Porky πάλι εμφανίζεται στο κατώφλι της LexCorp, αυτή τη φορά όμως ως επίδοξος πωλητής προϊόντων για την Acme, σε μια μικρότερη και σίγουρα πιο ‘’καρτουνίστικη’’ περιπέτεια από την προηγούμενη.

Το comic σίγουρα ανήκει στην Μέκκα των αλλοπρόσαλλων crossovers, δίπλα στο EMINEM/PUNISHER: KILL YOU και το GODZILLA VS BARKLEY. Η συνάντηση των δύο χαρακτήρων “δουλεύει” ως έναν βαθμό, χωρίς όμως να αποτελεί κάτι το εντυπωσιακά αστείο – αν το καλοσκεφτούμε κιόλας, οι δυο τους δεν έχουν και πολλά κοινά στοιχεία, πέρα από μια προφανή έλλειψη μαλλιών που τους συνδέει.

Το δυνατό σημείο στο οποίο ήλπιζαν οι συγγραφείς να βασίσουν την επιτυχία των ιστοριών είναι ξεκάθαρα το χιούμορ, που διασκεδάζει πού και πού, αν και στο σύνολό του είναι μάλλον κάπως ρηχό και οδεύει προς το “μικιμάου” ή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το “μπακσιμπάνι” (επίσης στην ελληνική). Αυτό που εκτίμησα στην πρώτη ιστορία, ήταν οι, επιδερμικές δυστυχώς, προσπάθειες για κοινωνική κριτική. Για παράδειγμα, μας δίνει τον Porky Pig να απολύει έναν κακόμοιρο μετανάστη, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τα τεταμένα πνεύματα των υπόλοιπων υπαλλήλων και τους Dr. Sivana και Professor Ivo, δυο super villains, ως ιδιοκτήτες μεγαλοφαρμακευτικών εταιριών. Αυτές οι κινήσεις του συγγραφέα Mark Russell είναι έξυπνες και προσφέρουν ένα κάποιο βάθος στο comic, χωρίς βέβαια να κάνουν θαύματα για να εκτοξεύσουν στα ύψη την ποιότητά του.

Όσον αφορά στο σχέδιο, το εξώφυλλο σίγουρα θα φέρει εφιάλτες ακόμα και τον πιο θαρραλέο αναγνώστη. Το πρώτο story προτιμά μια ρεαλιστική προσέγγιση, ακόμα και στον καρτουνίστικο Porky Pig, η οποία αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα και τραβάει το μάτι. Η δεύτερη ιστορία ακολουθεί το στυλ που θυμίζει Looney Tunes, κάτι το οποίο ταιριάζει για χαρακτήρες όπως ο Porky, αλλά ξενίζει λίγο, στις απεικονίσεις χαρακτήρων όπως ο Lex Luthor.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω το LEX LUTHOR/PORKY PIG SPECIAL με μία λέξη θα ήταν σίγουρα “περίεργο”. Δεν είναι τρομερά καλό ή καινοτόμο, παρόλο που έχει τις στιγμές του για να λάμψει. Αν σας ελκύει η πλοκή των δύο ιστοριών από την παραπάνω μικρή μου σύνοψη, ίσως να αξίζει μια ματιά. Κατά τα άλλα, μπορείτε απλά να το αποφύγετε και στην τελική δεν θα χάσετε κάτι σπουδαίο.