The Boys Volume 1: The Name Of The Game

Η αρχή μιας διαφορετικής ομάδας υπερηρώων

H ιστορία

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο, όπου οι “υπερήρωες” αριθμούν γύρω στις 200.000 συνολικά. Αλλά αυτοί δεν οι τυπικοί υπερήρωες που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για βίαιους, εγωπαθείς και παρανοϊκούς, που έλαβαν τις δυνάμεις τους μέσα από μια κατασκευασμένη χημική ένωση, το V Compound, και φυσικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο εμπόρευμα μπορούν, βάσει των ηρωικών κατορθωμάτων τους, για να μπορούν να συντηρήσουν το εξαιρετικά ηδονικό lifestyle τους.

Κάπου εκεί έρχονται οι The Boys. Μια μυστική ομάδα της CIA, που αποτελείται από τους Butcher, M.M. (Mother’s Milk), Frenchie, The Female και τον πολύ συμπαθητικό συνωμοσιολόγο Hughie, που είναι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Οι The Boys, προικισμένοι και οι ίδιοι/ες με υπερδυνάμεις, αναλαμβάνουν να κρατούν “ήρεμους” τους υπερήρωες, προκειμένου να μην ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ της ανθρωπότητας και του superhero community, χρησιμοποιώντας μέσα όπως ο εκβιασμός, ο εκφοβισμός ακόμα και η φυσική βία.

Η ιστορία ξεκινάει με τον αξιαγάπητο Ηughie να βιώνει μια βαριά απώλεια εξαιτίας ενός απερίσκεπτου υπερήρωα, του A-train (μια παρωδία των speedster superheroes). Από εκεί και πέρα, στρατολογείται από τον Butcher, για να γίνει επίσημα ένα μέλος των The Boys, και έτσι ξεκινάει το ταξίδι του μικρού Hughie σε έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, προδοσία, βία και οξεία κριτική στις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας του θεάματος, προκειμένου να πάρει εκδίκηση από τον A-Train και την ομάδα στην οποία ανήκει, τους Seven (μια αρκετά προφανή παρωδία της Justice League, αλλά στη χειρότερη δυνατή εκδοχή).

Τι μας άρεσε

Όταν διαβάζεις το όνομα του Garth Ennis, στους συντελεστές ενός comic συμπεραίνεις κατευθείαν τρία πράγματα:

1. Πως αυτό που θα διαβάσεις θα περιέχει γελοία μεγάλες ποσότητες βίας, γυμνού, αθυροστομίας και γενικώς mature content,

2. Πως η αναπαράσταση των χαρακτήρων (πρωταγωνιστών ή μη) θα είναι όσο το δυνατόν πιο ωμή και μισάνθρωπη γίνεται,

3. Πως θα είναι ένα fucking masterpiece, που πιθανώς θα εγκαινιάσει κάποιο νέο genre ή θα εμπνεύσει μια νέα ολόκληρη γενιά δημιουργών που έχουν κουραστεί με τα βαρετά cape storylines που μας ταϊζουν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι τα τελευταία 70+ χρόνια, με τους υπερβολικά στερεοτυπικούς καλούς υπερήρωες και στερεοτυπικά «διαβολικούς» ή παρανοϊκούς villains (πλην κάποιων εξαιρέσεων, βέβαια).

Η ιδέα πως οι υπερήρωες πρέπει να απαντάνε σε κάποιου είδους Αρχή για τις απερισκεψίες ή τις πράξεις τους, αν και έγινε πρώτη φορά mainstream με τον Alan Moore και το περίφημο ρητό “Who watches the Watchmen”, ή αλλιώς στην original λατινική μορφή του “Quis custodiet ipsos custodies”, στην συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει, θα λέγαμε, την τελική της μορφή. Ο Ennis για άλλη μια φορά εξετάζει τα πιο σκοτεινά πάθη και γούστα της ανθρωπότητας και μας εξηγεί τι θεωρεί πως γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός εν δυνάμει Hall of Justice ή Watchtower. Τι κάνουν οι υπερήρωες όταν δεν είναι στραμμένα πάνω τους τα μάτια του κοινού ή όταν πραγματικά αποφασίσουν πως είναι βιολογικά ανώτεροι από όλους τους άλλους, τους κοινούς θνητούς;

Τι μας Ενόχλησε

Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Οι χαρακτήρες είναι όλοι αρκετά προσεγμένοι, χωρίς να δίνεται η αίσθηση ότι ο Ennis προσπαθεί πολύ για να δημιουργήσει κάτι over the top. Το mature content κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους fans του είδους. Οι ήρωες πάντα λειτουργούν ως αμάλγαμα διάφορων icons που έχουμε δει και αγαπήσει κατά καιρούς. Υπάρχουν παρωδίες των X-Men, των Teen Titans, της JLA, των Avengers ακόμα και του Stan Lee. Τα μόνα δύο πράγματα που ίσως θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά είναι αφενός μια πιο διεισδυτική ματιά στη μυθολογία του σύμπαντος των THE BOYS (αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε τα πάντα σε ένα run 72 τευχών) και το γεγονός πως η δράση και η γοητεία της σειράς στα πρώτα δύο τεύχη εξελίσσεται αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται από την αρχή η αξία του έργου.  Βέβαια, με το πρόσφατο σούσουρο που έχει δημιουργηθεί για μια τηλεοπτική μεταφορά των The Boys, κρατάμε τα δάχτυλα σταυρωμένα και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Συνόλικη Εκτίμηση

Το THE BOYS είναι must για εκείνους και εκείνες που έχουν βαρεθεί με την παραδοσιακή αφήγηση των cape comics. Παράλληλα είναι ακόμα μια δουλειά που σε επίπεδο συμβολισμού προσπαθεί να αποκαθηλώσει διάφορα ιερά τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η έννοια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων, του καθήκοντος. Ο Ennis άλλωστε είναι ένας από τους βετεράνους του social commentary στα comics του, με δουλειές όπως το PREACHER, τα runs του στο 2000 A.D. και το CROSSED.

Έχει αρκετά τεύχη ώστε να κρατηθούμε μέχρι μέχρι το 2019, όταν μάλλον η τηλεοπτική μεταφορά θα κάνει την πρεμιέρα της, με την Amazon Videos να έχει ήδη παραγγείλει μια σεζόν.

Παράλληλες Προτάσεις

Το AUTHORITY του Warren Elis στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την σύγκρουση μεταξύ του superhero community και της κοινωνίας/κυβέρνησης/κράτους. Οπότε αξίζει οπωσδήποτε μια ματιά. Το INVINCIBLE του Kirkman είναι άλλη μια αξιοπρεπής απόπειρα για μια πιο ώριμη ματιά στον κόσμο των υπερηρώων και, φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από την συζήτηση το WATCHMEN του Alan Moore που είναι και ο “παππούς” της συγκεκριμένης παράδοσης.