Wolverine

Όταν οι Claremont και Miller "ξαναδημιούργησαν" τον Wolverine

Ιστορία

Ο Logan βρίσκεται στην Ιαπωνία. Επιθυμεί διακαώς να συναντήσει την παλιά του αγαπημένη, Mariko Yashida. Όταν το καταφέρνει, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Η Mariko είναι παντρεμένη με άλλον και δέσμια της βούλησης του ισχυρού πατέρα της, Shingen, επικεφαλής του αρχαίου ευγενούς οίκου, αλλά και μιας πολύ σκληρής εγκληματικής οργάνωσης. Όπως είναι φυσικό και επόμενο, οι δυο άντρες δεν αργούν να γίνουν εχθροί θανάσιμοι. Επακολουθεί μια σειρά συγκρούσεων του Wolverine με ninja του Hand, αναπάντεχες συμμαχίες, προδοσίες, απογοητεύσεις και, φυσικά, η τελική μάχη και δικαίωση.

Τι μας άρεσε

Η δουλειά των δυο διάσημων δημιουργών σε αυτό το τετράτευχο mini series ήταν άρτια. Μέσα σε μόλις τέσσερα τεύχη και σε λιγότερες από 150 σελίδες, οι Chris Claremont και Frank Miller μετέτρεψαν έναν χαρακτήρα από αντιήρωα σε μια εμβληματική φιγούρα. Η συγκεκριμένη ιστορία περιέχει τόσο στοιχεία ιπποτικού μυθιστορήματος όσο και αρχαίας τραγωδίας. Από τη μία, έχουμε την κοπέλα που ο πατέρας της καταδυναστεύει και κράτα μακριά από τον αγαπημένο της και, από την άλλη, τον ήρωα που περνά μια μακρά διαδικασία εσωτερικής πάλης ως την κάθαρση.


O αψύς, βίαιος και αιμοβόρος Wolverine είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει, αν και αυτό που κάνει δεν είναι πολύ καλό. Ωστόσο, έχει επίγνωση της κτηνώδους συμπεριφοράς του. Δεν του αρέσει, αλλά αυτός είναι. Δεν θέλει η αγαπημένη του να ανακαλύψει αυτή του την πλευρά και, όταν αυτό συμβαίνει, εκείνη τρομάζει και απομακρύνεται. Τότε αισθάνεται ότι έχασε τα πάντα. Το ψυχολογικό ράκος του ήρωα περνάει όλη τη βασανιστική διαδικασία μέχρι την τελική συμφιλίωση με το είναι του. Ταυτόχρονα, στο τέλος επιτυγχάνεται η τιμωρία των υβριστών και η καταξίωση του ήρωα.

Μια βαθιά μελετημένη πλοκή, που εφάρμοσε σχεδόν κάθε στοιχείο του αρχαίου δράματος. Η δομή του έργου είναι τέτοια, που σε κάθε επιμέρους κεφάλαιο πραγματεύεται τα κεντρικά σημεία των εννοιών όπως η απώλεια και η τιμή, ενώ τόσο μέσω του κειμένου αλλά και του artwork, επιτυγχάνεται η απόδοση της διάνοιας με τον ιδανικότερο τρόπο. Την περίοδο εκείνη, ο Frank Miller  διένυε ίσως την καλύτερη δεκαετία της καριέρας του, οπότε δε χωρούν και πολλά λόγια στην και εδώ πετυχημένη εικαστική του επιμέλεια.

Τι μας ενόχλησε

Κάποια σημεία της ιστορίας, κάποιες σκηνές, η παρουσία ορισμένων χαρακτήρων ίσως να ήταν αχρείαστη και απλά να επιμήκυνε τα τεύχη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ήδη τα όσα έπρεπε να θιχτούν αναπτύσσονται άψογα σε λιγότερα panels και σελίδες.

Συνολική Εκτίμηση

Η ιστορία αρχίζει με τη φράση “I’m the best there is at what I do, but what I do best isn’t very nice”, που έμελε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Wolverine.

Η αλήθεια είναι ότι ο Claremont ήταν κι εκείνος ο καλύτερος σε αυτό που έκανε όταν έπιανε στα χέρια του τους Χ-ΜΕΝ, μόνο που σε αντίθεση με τον Wolverine, αυτό που έκανε ήταν καλό. Με τη συμβολή του Miller, όχι μόνο στο σχέδιο αλλά και στο σενάριο, μας ξανασύστησε μέσα από μια σύντομη και ουσιαστική ιστορία έναν ήδη αγαπημένο χαρακτήρα, χωρίς να ακρωτηριάσει τίποτα από τα όσα αγαπούσε το κοινό. Ο Logan εμπλουτίστηκε, απέκτησε βάθος και εσωτερική υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για τη συνέχεια και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που ακολούθησαν. Μέσα από αυτό το έργο μαθαίνουμε ότι μπορεί ο ήρωας να είναι ένας σκληρός εκτελεστής και ταυτόχρονα ένας ευαίσθητος χαρακτήρας, με αγνά και υψηλά αισθήματα, όπως η τιμή, το καθήκον, η αισχύνη και η αγάπη.

Παράλληλες Προτάσεις

Ό,τι φέρει την υπογραφή του Claremont στους X-titles. Τίτλοι με τον Wolverine ως main character, όπως τα ΟRIGIN και OLD MAN LOGAN.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ψυχολογική προσέγγιση, με το βιβλίο UNTAMED: THE PSYCHOLOGY OF MARVEL’S WOLVERINE, από την ψυχολόγο Suzana Flores, πάνω στο ψυχολογικό προφίλ αυτού του ιδιαίτερου ήρωα.