Evil Eye

Σκοτεινό, τρομακτικό, σέξι και πολλά περισσότερα

H ιστορία

Η όμορφη μελαχρινή Peculia, μόνιμα ξυπόλητη με το κοντό μαύρο της φόρεμα συχνά σκισμένο, μπλέκει σε μια σειρά από παράξενες ιστορίες με παραμυθένιο χαρακτήρα και παράξενους πρωταγωνιστές.

Η επίσης όμορφη, αλλά ιδιαίτερα ενοχλητική, ξανθιά και νεαρή ντετέκτιβ Judy Drood μπλέκει σε μια παράξενη περιπέτεια με σέξι πειρατίνες που καθοδηγούνται από μια ζωντανή μαριονέτα, φόνους σε ένα πανεπιστήμιο και παραμορφωμένους “villains”.  Η ιστορία έχει τίτλο “Reflection In A Glass Scorpion” και  τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται, ενώ όλοι μοιάζουν να καταστρώνουν περίπλοκα και σατανικά σχέδια.

Οι δυο ηρωίδες πρωταγωνιστούν στις δύο ιστορίες που συνθέτουν τα τεύχη της προσωπικής ανθολογίας του Richard Sala.

Τι μας άρεσε

Το artwork του Sala είναι πανέμορφο. Ασπρόμαυρο με έντονες αντιθέσεις και γεωμετρικά σχήματα που δίνουν εικόνες που θυμίζουν τον γερμανικό εξπρεσιονισμό στον κινηματογράφο. Μόνιμη αντίθεση στα τρομακτικά backgrounds και στις παραμορφωμένες φιγούρες των ανδρών, οι κοπέλες που θυμίζουν ηρωίδες του βωβού κινηματογράφου. Και να σημείωσω πως όσο έντονοι και αν είναι οι συγκεκριμένοι παραλληλισμοί τόσο κάποιες φορές αδικούν τη μοναδικότητα του artwork και το πόσο φρέσκο και ζωντανό είναι. Και, μάλιστα, με το πέρασμα των τευχών το artwork αυτό βελτιώνεται, αν και παραμένει συνεπές.

Τι μας Ενόχλησε

Σε μια ανθολογία σαν αυτή θα ήθελα να έβλεπα να ξεπηδούσαν και άλλες ιστορίες με πειρσσότερες ηρωίδες. Σίγουρα η ισορροπία της μιας ιστορίας της Judy Drood σε συνέχειες μαζί με τις αυτοτελείς ιστορίες της Peculia είναι πολύ καλή, αλλά δε θα με ενοχλούσε να βλέπαμε και κάτι ακόμα στα τεύχη που κυκλοφόρησαν. Επίσης, δε θα με ενοχλούσε να είχαμε μεγαλύτερα τεύχη ή περισσότερα τεύχη του EVIL EYE, αλλά φοβάμαι πως ο λόγος είναι πως δε χορταίνω να διαβάζω δουλειές του Sala.

Συνολική Εκτίμηση

Μετά από την εμφάνισή του σε μια σειρά απο ανθολογίες (από το ZERO ZERO στο RAW και το DEADLINE), το EVIL EYE ξεκίνησε σαν πλατφόρμα για να δημοσιεύει ο Sala την επόμενη (μετά το THE CHUCKLING WHATSIT) μεγάλη ιστορία του σε συνέχειες. Σε αυτή προστέθηκαν και οι αυτοτελείς περιπέτειες της Peculia. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς, οι δύο ιστορίες συγκεντρώθηκαν σε δυο ξεχωριστές εκδόσεις. Το “Reflection In A Glass Scorpion” συγκεντρώθηκε στο MAD NIGHT, ενώ το PECULIA συγκέντρωσε τις περιπέτειες της ηρωίδας με αυτό το όνομα. Βέβαια, το EVIL EYE κοσμούν και δεκάδες μικρες και μεγάλες εικόνες, pin-up εξώφυλλα, φιγούρες που δε θα βρει κανείς στις συγκεντρωμένες εκδόσεις και που αξίζουν από μόνες τους να αποκτήσει κανείς και τα τεύχη ξεχωριστά.

Αν έχετε κουραστεί να με ακούτε να μιλάω για το artwork του Sala υπάρχει λόγος πολύ σοβαρός. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και η περιγραφή “σκοτεινό, τρομακτικό και σέξι” δεν βοηθάει καθόλου να προϊδεάσει. Είναι μια μοναδική εμπειρία και δένει ιδανικά με τις γεμάτες χιούμορ έξυπνες και εφευρετικές “τρομακτικές ιστορίες” του.

Παράλληλες Προτάσεις

Κατα μία εννοια το EVIL EYE συνέχισε, αλλάζοντας format (το PECULIA AND THE GROON GROVE VAMPIRES λογίζεται ως το 13ο τεύχος και το THE GRAVE ROBBER’S DAUGHTER ως το 14ο), αλλά στην πραγματικότητα το EVIL EYE θεωρώ πως έκλεισε με το 12ο τευχος του. Μαζί με αυτό, την ίδια περίπου εποχή, άλλαξαν μορφή και μια σειρά από προσωπικές ανθολογίες (από το EIGHTBALL ως το LOVE AND ROCKETS και αργότερα το PALOOKAVILLE). Αυτό που συνέχισε σίγουρα είναι οι εξαιρετικές δουλειές του Richard Sala, είτε ασπρόμαυρες (DELPHINE) είτε έγχρωμες (VIOLENZIA, IN A GLASS GROTESQUELY , THE HIDDEN, CAT BURGLAR BLACK) είτε και τα δύο (THE BLOODY CARDINAL). Τέλος, μην ξεχάσετε και το THE CHUCKLING WHATSIT που προηγήθηκε.