Bojack Horseman Season 5

Bojack Horseman: check. Κατάθλιψη: check.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο Netflix έχει εισβάλει δυναμικά στην ζωή πολλών τηλεθεατών. Σειρές όπως το HOUSE OF CARDS, το STRANGER THINGS, αλλά και το BOJACK HORSEMAN, αναδεικνύουν σημαντικά την αξία της πλατφόρμας, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο κοινό και παράλληλα πολλές ευνοϊκές κριτικές. Το BOJACK HORSEMAN, συγκεκριμένα, είναι μια από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες animation σειρές, η οποία επέστρεψε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Στον νέο κύκλο επεισοδίων, ο Bojack ασχολείται με τον χώρο της τηλεόρασης, συμμετέχοντας σε μια ολοκαίνουρια σειρά, που φαίνεται ότι θα κάνει πάταγο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Ορκίζεται να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να σταματήσει να ξύνει τις παλιές πληγές, πιστεύοντας έτσι ότι τα προβλήματά του θα εξαφανιστούν. Δίπλα του είναι η ατζέντης του, Princess Carolyn, η οποία αποφασίζει να υιοθετήσει επιτέλους ένα παιδί, και η φίλη του, Diane, που προσπαθεί να βρει άκρη με την προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Παράλληλα, ο Mr. Peanutbutter βρίσκεται εγκλωβισμένος, για ακόμη μια φορά, σε μία νέα σχέση, που φαίνεται να μην οδηγεί πουθενά. Τη ίδια στιγμή, ο φίλος του, Todd, αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας εταιρίας-κολοσσού, βαδίζοντας σε ένα σταθερό μονοπάτι για πρώτη φορά στη ζωή του.

Μετά τον χαρμόσυνο τόνο που ακολούθησε το φινάλε της τέταρτης σεζόν, οι δημιουργοί είχαν δύο επιλογές: είτε να επιστρέψουν στη μαυρίλα που συνόδευε πρωτύτερα την σειρά, είτε να προσθέσουν μερικές έξτρα σταγόνες αισιοδοξίας στη στεναχώρια και την κατάθλιψη που έκαναν το BOJACK HORSEMAN ευρέως γνωστό και αγαπητό. Η δεύτερη οδός, την οποία και επιλέγουν, αποδίδει καρπούς, καθώς καταφέρνει να κάνει πιο απολαυστικά τα επεισόδια, χωρίς, βέβαια, να ρίχνει την αξία των δραματικών στιγμών.

Η σύνδεση μεταξύ των επεισοδίων είναι πλέον πιο χαλαρή και πολλές φορές, ως αποτέλεσμα, γεννιέται η αίσθηση ότι η σεζόν δεν ακολουθεί κάποιο κεντρικό story arc. Παρ’ όλα αυτά, οι χαρακτήρες δεν παραμένουν στάσιμοι, αλλά εξελίσσονται. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, θίγεται και μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων, όπως η ευθραυστότητα των σχέσεων, η δυσκολία της αυτοβελτίωσης, αλλά και η υποκρισία του Χόλιγουντ και το κίνημα #metoo, το οποίο, με τον ερχομό του, ταρακούνησε δυνατά την επικαιρότητα.

Έξτρα δουλειά έχει γίνει και στο οπτικοακουστικό κομμάτι. Το animation στιλ που ακολουθεί η σειρά είναι σίγουρα πολύ ιδιότυπο  και τα καινούρια επεισόδια συνεχίζουν την ίδια παράδοση – φέτος, όμως, υπάρχει και περισσότερη ζωντάνια στις κινήσεις και στις εκφράσεις των χαρακτήρων, αλλά και ποικιλία στα σχέδια των τοπίων που εκτυλίσσεται η πλοκή. Παράλληλα, το soundtrack είναι πλουσιότερο, καθώς δεν χρησιμοποιείται μόνο ένα τραγούδι για τους τίτλους τέλους, αλλά διαφορετικό για κάθε επεισόδιο. Όπως πάντα, το τμήμα που ασχολείται με το art design έκανε πολύ καλή δουλειά, και μάλιστα θα έλεγα πως με τα νέα επεισόδια ο πήχης ανέβηκε λίγο ψηλότερα.

Το BOJACK HORSEMAN επέστρεψε δυναμικά. Ίσως η πέμπτη σεζόν να μην είναι τόσο “δυνατή” όσο η τέταρτη, σίγουρα όμως αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα, άρτια δουλειά, ικανή να συγκριθεί με σειρές-τιτάνες, όπως το RICK AND MORTY, αλλά και τα κλασικά SIMPSONS και SOUTH PARK.