Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Carlos Ezquerra

Συν-δημιουργός του Judge Dredd και του Strontium Dog

Έφυγε, μετά από 8ετή μάχη με καρκίνο στον πνεύμονα, ο συν-δημιουργός του Judge Dredd, Carlos Ezquerra.

Ο Carlos Sanchez Ezquerra γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1947, στη Σαραγόσα της Ισπανίας, και ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας πολεμικά και western comics για λογαριασμό Ισπανικών εκδοτικών. Το μεγάλο βήμα ήρθε το 1973, οπότε και ξεκίνησε η συνεργασία του με Αγγλικούς εκδοτικούς. Η αρχή έγινε ταπεινά, από western για το POCKET WESTERN LIBRARY και “κοριτσίστικους” τίτλους, όπως τα VALENTINE και MIRABELLE. Εκείνη την εποχή, πολλοί Ισπανοί δημιουργοί συνεργάζονταν με Αγγλικούς εκδοτικούς οίκους, λόγω καλύτερων πληρωμών. Κάπως έτσι, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε και τη γυναίκα του.

Την ερχόμενη χρονιά, οι Pat Mills και John Wagner τον κάλεσαν να εργαστεί πάνω σε ιστορίες του BATTLE PICTURE WEEKLY, της εκδοτικής IPC, όπου δημιούργησε το “Rat Pack”, σε σενάριο Gerry Finley-Day, ενώ το 1976, ξεκίνησε το “Major Eazy”, σε σενάριο Alan Hebden, για λογαριασμό του θρυλικού BATTLE.

Το 1977 ήταν η χρονιά ορόσημο. Επρόκειτο να ξεκινήσει μία νέα ανθολογία ιστοριών επιστημονικής φαντασίας ονόματι 2000AD και μαζί με τον Wagner δημιούργησαν, ως χαρακτήρα, πιλοτικά, τον Judge Dredd. Όμως, κατόπιν διαφωνιών με τον Pat Mills, την παρθενική εμφάνιση σχεδίασε ο Mike McMahon και ο Ezquerra αποχώρησε θυμωμένος και απογοητευμένος, επιστρέφοντας στο BATTLE, όπου δημιούργησε τον El Mestizo.

Το 1978 Wagner και Ezquerra, θα δημιουργήσουν τον δεύτερο πιο εικονικό χαρακτήρα τους, τον Strontium Dog, για λογαριασμό του βραχύβιου STARLORD. Λίγο αργότερα, ήταν ανάμεσα στους τίτλους που απορρόφησε το 2000AD και παρέμεινε σε αυτόν τον τίτλο μέχρι το 1988, οπότε και ο Alan Grant αποφάσισε να σκοτώσει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, Johnny Alpha. Ο Carlos αρνήθηκε να σχεδιάσει την ιστορία και επέστρεψε χρόνια μετά στον τίτλο, έστω για λίγο, το 2000, ενώ το 2010 κατόρθωσαν να τον αναστήσουν, μέσω του “The Life and Death of Johnny Alpha”. Ενδιάμεσα, είχε σχεδιάσει αρκετά arcs του Dredd, όπως το επικό “The Apocalypse War” (1987), το “Necropolis” (1990) και το “Origins” (2006-2007).

Επίσης, είχε δημιουργήσει το FIENDS OF THE EASTERN FRONT, σε σενάριο Gerry Finley-Day. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που ο χαρακτήρας Stogie από το ROBO-HUNTER είχε βαπτιστεί Carlos Sanchez Robo-Stogie, προς τιμήν του. Εκτός 2000 AD, είχε συνεργαστεί κυρίως με τον Garth Ennis, σε τίτλους όπως BLOODY MARY, ADVENTURES IN THE RIFLE BRIGADE και WAR STORIES.

Το 2010, διαγνώσθηκε με τρίτου σταδίου καρκίνο στον πνεύμονα, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί, χειρουργικά, ο ένας πνεύμονας. Χιουμοριστικά είχε δηλώσει πως κάποιος δεν χρειάζεται δύο πνεύμονες για να σχεδιάζει. Άντεξε έτσι οκτώ χρόνια, μέχρι που έφυγε από τη ζωή, αυτή την εβδομάδα, στα 70 του.

Πολυάριθμοι δημιουργοί, κυρίως της Βρετανικής σκηνής, απέτισαν φόρο τιμής μέσω twitter, στον στηλοβάτη του 2000AD. Θα μας λείψει…