Global Frequency

Υπηρεσία Ασφάλειας σε Παγκόσμια Συχνότητα

Ιστορία

Η Global Frequency είναι μια παγκόσμια μυστική υπηρεσία, πιο πάνω ακόμη και από τις πιο εξελιγμένες μυστικές υπηρεσίες, η οποία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση κάθε πιθανού κινδύνου που απειλεί τον κόσμο. Φήμες θέλουν να χρηματοδοτείται από τους G8. Η ύπαρξή της αποτελεί κοινό μυστικό και κάθε δημόσια Αρχή υποχωρεί μπροστά της. Με 1001 πράκτορες κάθε ειδικότητας, σε όλα τα μέρη του κόσμου, η παγκόσμια αυτή υπηρεσία επεμβαίνει άμεσα σε υπερ-επείγουσες καταστάσεις. Οι πράκτορές της κατέχουν όλοι ένα εξελιγμένο κινητό τηλέφωνο, το οποίο συνδέεται στο παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο της Aleph, συντονίστριας και tech freak της οργάνωσης. Επιχειρησιακός αρχηγός και επικεφαλής της Global Frequency είναι η σκληροτράχηλη πράκτορας, Μiranda Ζero. Οι δυο αυτές γυναίκες είναι και οι μόνοι χαρακτήρες που εμφανίζονται σε όλα τα 12 τεύχη της σειράς, καθώς κάθε ένα διηγείται μια διαφορετική αυτοτελή ιστορία, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.

Τι Μας Άρεσε

Κάθε ιστορία έχει τον δικό της ρυθμό. Τα αυτοτελή κεφάλαια αυτού του έργου είναι κάθε φορά μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη αφήγηση. Σε κάθε τεύχος κυριαρχεί και κάποια άλλη εκδοχή της λογοτεχνίας της δράσης – από υπερφυσικές δυνάμεις μέχρι μεταφυσικές εκδηλώσεις και από θρίλερ καταδίωξης μέχρι παιχνίδια με τη μαφία. Με τη μέθοδο αυτή, το GLOBAL FREQUENCY περιλαμβάνει τα πάντα, αντλώντας τους ήρωές του από κάθε πιθανή πηγή. Πρώην αστυνομικοί, επιστήμονες, δολοφόνοι, μάγοι και παρκουρίστες, συνθέτουν ένα δυναμικό μωσαϊκό χαρακτήρων, σε μια πολυεπίπεδη πραγματικότητα.


Η ενδιαφέρουσα επιλογή να μην υπάρχει ένας μόνιμος καλλιτέχνης που να επιμελείται του artwork, είναι το μεγάλο ατού του έργου. Με εξαίρεση τα εξώφυλλα των τευχών, που έχουν όλα φιλοτεχνηθεί από τον Brian Wood, το εσωτερικό εικαστικό περιβάλλον αναλάμβανε κάθε φορά ένας άλλος δημιουργός. Έτσι, λοιπόν, μέσα από το ιδιαίτερο στιλ κάθε artist, δημιουργήθηκε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή αυτού του μυστήριου σύμπαντος του GLOBAL FREQUENCY. Διαφορετικές οπτικές σε διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις, ενός κόσμου που έχει φτάσει επίσης πολλές φορές στο χείλος της καταστροφής.

Συναρπαστικό και αγωνιώδες, με πλουραλισμό στις ιστορίες και το εικαστικό του μέρος, χωρίς αχρείαστες επαναλήψεις, ή κραυγαλέα τραβήγματα προκειμένου να βγουν ακόμα μερικά τεύχη, το GLOBAL FREQUENCY έπεισε για την αξία του. Αυτό αποτυπώθηκε στα Eisner Αwards του 2004, που ήταν προτεινόμενο ως καλύτερο limited series.

Τι Μας Ενόχλησε

Το μεγάλο του πλεονέκτημα μπορεί να αναγνωστεί και από την αντίστροφη. Η μη σταθερή συνεργασία με έναν και μόνο artist, δεν προσδίδει στο έργο μια χαρακτηριστική ταυτότητα, καθώς κάθε ένας από τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες είχε ιδιαίτερα διαφορετική ματιά στην απόδοση του περιβάλλοντος του έργου. Επίσης, η εναλλαγή και των ηρώων από τεύχος σε τεύχος και δεδομένου ότι οι, θεωρητικά, πρωταγωνίστριες Miranda Zero και Aleph, είναι, στην ουσία, τα προσωποποιημένα σημεία της πλοκής, στερούν από την τελική εκδοχή του έργου τους χαρακτήρες εκείνους με τους οποίους ο αναγνώστης ταυτίζεται και, εν ολίγοις, εκτιμώ ότι δεν έχει χαρακτήρες αλλά περσόνες.

Συνολική Εκτίμηση

Το comic είναι χαρακτηριστικό τέκνο της εποχής του. Μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, οι δημιουργίες με περιεχόμενο την κατασκοπία είχαν ατονήσει. Αρχές του 2000, η κήρυξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας έδωσε μια νέα ώθηση σε αυτού του είδους τα έργα, και συνεπώς, το GLOBAL FREQUENCY κατάφερε να πιάσει το νόημα της εποχής. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό της επιτυχημένες σειρές κατασκοπίας των περασμένων δεκαετιών.

Ταυτόχρονα, πέτυχε και μια μικρή προφητεία, με τις πινελιές sci-fi, καθώς τα έξυπνα τηλέφωνα των πρακτόρων της οργάνωσης και το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών της Aleph, αποτελούσαν φανταστική εξέλιξη την – όχι και τόσο μακρινή – εποχή μεταξύ 2002 και 2004. Ωστόσο, έβαλε το λιθαράκι της στην καλλιέργεια της ιδέας ότι μια παγκόσμια υπηρεσία ασφάλειας είναι απαραίτητη, λόγω των υπέρμετρων διάχυτων κινδύνων. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε και κάτι που χρειάστηκε μια δεκαετία για να αποδειχθεί: ότι οι τότε αναδυόμενες τεχνολογίες έδιναν πολλαπλές δυνατότητες, όχι μόνο στην επικοινωνία, αλλά και στην επιβολή του ελέγχου και της παρακολούθησης.

Σε κάθε περίπτωση, το πείραμα των πολλών διαφορετικών σχεδιαστών προσέδωσε μια ιδιαιτερότητα, σε μια πολύ συναρπαστική, κατά τα άλλα, σειρά περιπέτειας. Επίσης, το χαρακτηριστικό στήσιμο με τα αυτοτελή επεισόδια, θύμιζε τηλεοπτικό show και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τρεις απόπειρες μεταφοράς του comic στην τηλεοπτική πραγματικότητα.

Παράλληλες Προτάσεις

Δουλειές του Warren Ellis στη Μarvel και σε τίτλους όπως WOLVERINE, X-titles κ.λπ., αλλά οπωσδήποτε και οι δουλειές του στα imprints της DC, μεταξύ των οποίων τα ΤRANSMETROPOLITAN, PLANETARY και THE AUTHORITY.

Ενδιαφέρουσες κατασκοπικές περιπέτειες, όπως εκείνες του NICK FURY, το REVOLVER του Μatt Kindt, το HUMAN TARGET, αλλά και πάλι τις δουλειές του Ellis σε ιστορίες του James Bond.