Daredevil Season 3

The Man Without Fear is Born Again

Τέλος οι ninja, τέλος ο μυστικισμός, ήρθε και πάλι η ώρα για μια πιο προσγειωμένη ιστορία του Daredevil. Και ενώ η 2η σεζόν της σειράς είχε κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2016, στο ενδιάμεσο είδαμε τον ήρωα στο απογοητευτικό DEFENDERS. Οπότε, η προσμονή ήταν μεγάλη, τόσο επειδή μας είχε λείψει ο ήρωας, όσο και γιατί θέλαμε να τον δούμε ξανά σε έναν τύπο ιστορίας όπως αυτόν με τον οποίο έγινε τόσο επιτυχημένος και δημοφιλής στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό.

Όπως είδαμε στο τέλος του DEFENDERS, αφού ένα κτίριο έπεσε κυριολεκτικά πάνω στον Matt, βρέθηκε τελικά λιπόθυμος στην φροντίδα κάποιων μοναχών. Η 3η σεζόν του DAREDEVIL αρχίζει με τον Matt να είναι βαριά τραυματισμένος και να έχει χάσει όχι μόνο, προσωρινά, μέρος των ικανοτήτων του, αλλά και την πίστη του στον Θεό. Ωστόσο, η “αναγέννηση” του Matt δεν είναι η μόνη της οποίας γινόμαστε μάρτυρες. Ταυτόχρονα, ο αιώνιος αντίπαλός του, Wilson Fisk, βγαίνει από την φυλακή, έχοντας αποφασίσει να κάνει συμφωνία με το FBI.

Το παζλ των χαρακτήρων συμπληρώνει ο Foggy Nelson, κολλητός του Matt, που έχει αποδεχτεί τον θάνατο του φίλου του (καθώς ο Matt, κατά την διάρκεια της ανάρρωσής του και όχι μόνο, απέκρυψε το γεγονός ότι είναι ζωντανός), η Karen Page, που πιστεύει ότι ο Matt είναι ζωντανός, ενώ από καινούργιους χαρακτήρες, οι πιο σημαντικοί είναι ο Ray Nadeem, ο πράκτορας του FBI που είναι υπεύθυνος για τον Fisk όσο βρίσκεται εκτός φυλακής, η Maggie, η μοναχή που γιατροπορεύει και βοηθάει γενικότερα τον πρωταγωνιστή, και ο Ben “Dex” Poindexter, επίσης πράκτορας του FBI, που συμμετέχει κι αυτός στην ομάδα που έχει αναλάβει τον Fisk, και με τον οποίο θα ασχοληθώ εκτενέστερα πιο κάτω.

Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της σειράς είναι οι χαρακτήρες. Είναι τόσο πολυσύνθετοι, τόσο ζωντανοί, παιγμένοι τόσο αληθινά και πιστά στο source material, που απλά σε κάνουν ένα με την ιστορία. Ο Matt, ο οποίος έχει κάνει στην άκρη την κόκκινη στολή για χάρη μιας μαύρης, παρόμοιας με την πρώτη του, είναι διαλυμένος ψυχολογικά, πνευματικά και σωματικά, πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, και όσο προχωρούν τα επεισόδια και ο Kingpin βρίσκεται συνεχώς 1, 2, 5 βήματα μπροστά του, τόσο περισσότερο σφίγγει ο κλοιός για τον πρωταγωνιστή, ο οποίος καλείται να αναθεωρήσει το μέχρι που πρέπει να φτάσει για να βάλει ένα τέλος στον βασιλιά του εγκλήματος. Ο Charlie Cox παρουσιάζει τον Man Without Fear στη χειρότερη δυνατή κατάσταση και αυτό είναι το καλύτερο δυνατό για τους θεατές.

Αντίστοιχα, το αντίπαλο δέος του ήρωα είναι ο Wilson Fisk, ο οποίος έχει βγει από την φυλακή με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο FBI και είναι αποφασισμένος να επαναφέρει την αυτοκρατορία του, χειραγωγώντας στην πορεία τους πάντες. Η ερμηνεία του στον 1ο κύκλο απλά μας άφησε όλους με το στόμα ορθάνοιχτο και η σύντομη του εμφάνιση στον 2ο, μας άνοιξε την όρεξη για την επιστροφή του. Η επιστροφή του έφτασε και ο Vincent D’Onofrio παραδίδει, για άλλη μια φορά, μαθήματα. Ο Fisk του D’Onofrio είναι ένα υπερβολικά οξύθυμο αγρίμι, με ανασφάλειες, αιχμάλωτος του παρελθόντος του, που θέλει να κάνει τα πάντα για να ξαναδεί την πολυαγαπημένη του Vanessa, και είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ξεσπάσει τον θυμό του πάνω στους άντρες του, με θανάσιμη οργή. Κάθε σκηνή του, κάθε μονόλογός του, φέρνει δέος στον θεατή.

Ο νεότερος χαρακτήρας που μπλέκεται ανάμεσα στην μάχη μεταξύ Daredevil και Kingpin, είναι ο Ben Poindexter, αλλιώς γνωστός ως Bullseye. Η άλλη μεγάλη νέμεση του Matt κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του, παρουσιάζοντας, ουσιαστικά, το origin του στα 13 αυτά επεισόδια. Πίσω από το πρόσωπο του πράκτορα του FBI, κρύβεται μια ανισόρροπη φιγούρα, που έχει θανατηφόρες τάσεις. Αυτήν ακριβώς την πλευρά του εκμεταλλεύεται ο Fisk και προσθέτει στο οπλοστάσιό του κάποιον αντάξιο του Matt σε ικανότητες, με μεγαλύτερό του προσόν την απίστευτη ευστοχία του.

O Foggy παραμένει ο πάντα πιστός φίλος, που αρνείται να αποδεχτεί ότι ο πρώην συνεργάτης του θέλει να διαγράψει τη ζωή του ως Matt Murdock και να είναι μόνο ο “Devil of Hell’s Kitchen”, όσον αφορά την Karen μαθαίνουμε επιτέλους το origin της και τι τραγικό είχε συμβεί στο παρελθόν της, ενώ ο Nadeem είναι ο ηθικός πράκτορας του FBI, που μπλέκεται στα δίχτυα του Fisk.

Η κύρια επιρροή του 3ου κύκλου είναι το BORN AGAIN, όχι απλά η καλύτερη ιστορία με τον ήρωα, αλλά μία από τις καλύτερες της Marvel. Υπάρχουν στιγμές του arc που τις βλέπουμε στη σειρά, γενικά θέματα που εξερευνώνται και στα δύο έργα, και κάποια πολύ σημαντικά plot points, που παρουσιάζονται αλλαγμένα στη σειρά, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά τους. Πιο συγκεκριμένες αναφορές μπορεί να προκαλέσουν spoilers, οπότε θα το αφήσω εδώ.

Η αυξανόμενη ένταση που διέπει την πλοκή και τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων, διέπει και τις μάχες, οι οποίες, για μια ακόμη φορά, ξεπερνούν τα όσα προηγήθηκαν και μας παρουσιάζουν σκηνές που κόβουν την ανάσα. Αν είστε fan των μονόπλανων hallway fights, που χαρακτηρίζουν τους προηγούμενους κύκλους, ετοιμαστείτε για μια αντίστοιχη σκηνή που διαρκεί ένα δεκάλεπτο. Όσο προχωράει η σκηνή, είμαστε τόσο στρεσαρισμένοι όσο ο Matt, και στο τέλος νιώθουμε την ίδια εξάντληση. Φυσικά, δεν είναι η μόνη μάχη που ξεχωρίζει, καθώς έχουμε και την κόντρα μεταξύ Matt και Dex. Οι μάχες μεταξύ τους είναι τόσο έξοχα χορογραφημένες, που αποτελούν επέκταση των χαρακτήρων. Ο Dex προσπαθεί να κρατήσει τις μάχες μεταξύ τους σε απόσταση, εκμεταλλευόμενος την ευστοχία του και την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει ό,τι βρίσκει μπροστά του ως όπλο, ενώ ο Matt προσπαθεί να φέρει την μάχη πρόσωπο με πρόσωπο και σώμα με σώμα, καθώς εκεί έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι.

Συνηθισμένο αρνητικό των Marvel σειρών του Netflix είναι ότι πολλές φορές κάνουν κοιλιά για μερικά επεισόδια, και αλλάζουν τελείως την ιστορία, για να βγάλουν υλικό για 13 επεισόδια – γενικότερα, ότι θα μπορούσαν να είναι μικρότερες με πιο “γεμάτα” επεισόδια. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στην 3η σεζόν του DAREDEVIL. Ο θεατής ποτέ δεν βαριέται, αντίθετα μένει προσκολλημένος στην οθόνη του, καθώς υπάρχουν συνεχώς ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ανατροπές, ακόμη και σε επεισόδια που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ασχολούνται με το παρελθόν κάποιων προσώπων, χωρίς να δούμε και πολύ τον Matt. Aπλά χτίζεται ένα τεράστιο momentum όσο προχωρούν τα επεισόδια, καθώς ο Matt φτάνει όλο και περισσότερο στα όρια του, ο Kingpin έρχεται όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων του, ο Dex παρασύρεται όλο και περισσότερο από τη χειραγώγηση του Fisk, ενώ ο Nadeem βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια θάλασσα συνωμοσιών και διαφθοράς.

Και αυτό το momentum φέρνει ένα πολύ δυνατό, έντονο και απολύτως ικανοποιητικό φινάλε, που όπως και η υπόλοιπη αφήγηση, προκύπτει και αυτό μέσα από το characterization των πρωταγωνιστών και τις πειστικές ερμηνείες των ηθοποιών, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη όσα έχουν προηγηθεί.

Η 3η σεζόν του DAREDEVIL είναι μια τεράστια και αδιαμφισβήτητη επιτυχία για τις σειρές της Marvel στο Netflix, ειδικότερα τώρα που υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία γύρω από τις ακυρώσεις κάποιων από αυτές, αλλά και την streaming πλατφόρμα που θα λανσάρει η Disney. Βίαιο, έντονο, σκοτεινό, προσωπικό, τα νέα επεισόδια του DAREDEVIL μας θυμίζουν ότι η σειρά είναι ένα από τα καλύτερα franchises της Marvel, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά.