Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Roberto Renzi

Ο συνδημιουργός του θρυλικού Tiramolla

Έφυγε, πλήρης ημερών, στα 95 του, ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Roberto Renzi.

Γεννηθείς τον Φεβρουάριο του 1923 στο Cadorago, της επαρχίας του Como στην Ιταλία, ο Λομβαρδός Renzi ξεκίνησε να αρθρογραφεί και να ασχολείται με τη συγγραφή comics εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1942. Η αρχή έγινε, σε σχέδιο του συνεργάτη του Augusto Pedrazza, με τον αντιστασιακό πιτσιρικά SCUGNIZZO και συνέχισαν με τον IL PICCOLO CORSARO, τον ZAN DELLA JUNGLA, τον πυγμάχο BIRBA και το γουέστερν COYOTE.

Μεταπολεμικά, δημιούργησε το 1952 τον πιο διάσημο χαρακτήρα του, σε σχέδιο του Μιλανέζου Giorgio Rebuffi, TIRAMOLLA, έναν αλλόκοτο υπερήρωα με δυνάμεις σαν του Plastic Man, αλλά σωματότυπο σαν μιας καρικατούρας-stickman, με κόκκινο ημίψηλο. Η παρθενική του εμφάνιση έλαβε χώρα στο περιοδικό CUCCIOLO και το 1959 απέκτησε τη μακρόβια ομώνυμη δική του σειρά, μέχρι τον θάνατο του εκδότη. Έκτοτε, μονάχα μία σειρά animation έχει υπάρξει, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τις δεκάδες τεύχη που είχε εκδώσει ο αείμνηστος Καμπανάς. Εκτός από τον Tiramolla, ο Renzi δημιούργησε και το AKIM, στα πρότυπα του Ταρζάν, σε σχέδιο Pedrazza, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Δραγούνης, ως ΑΚΙΜ, Ο ΓΥΙΟΣ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ. Επίσης, συνεργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και με την Disney Italia, γράφοντας μόλις εννιά ιστορίες.

Το 2007, ήταν ένας από τους ιδρυτές του μουσείου comics, εικονογράφησης και animation στο Μιλάνο, το “WOW Spazio Fumetto”.