The Books Οf Magic

O Harry Poter, before it was cool

Η Ιστορία

Ο νεαρός Tim Hunter είναι προορισμένος να γίνει ο πιο δυνατός μάγος του πλανήτη. Ωστόσο, μένει να φανεί το ποια πλευρά θα υπηρετήσει, αυτή του Καλού ή αυτή του Κακού. Οι τέσσερις πιο δυνατοί μάγοι της DC, ο John Constantine, o Dr. Occult, o Phantom Stranger και ο Mr. E αναλαμβάνουν να δείξουν στον Tim όλα όσα θα μπορούσε να γίνει, αν φυσικά το επέλεγε. Το βάρος της τελικής επιλογής πέφτει στους ώμους του 15χρονου Tim. Θα γίνει ένας μάγος, υπέρμαχος της Δικαιοσύνης, θα καταλήξει να καταχραστεί τις δυνάμεις του ή τελικά θα γυρίσει την πλάτη του σε όλα και θα συνεχίσει να ζει την βαρετή και καθημερινή ζωή του;

Τι Μας Άρεσε

28 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το BOOKS OF MAGIC παραμένει ένα από τα all time classic έργα του Neil Gaiman. Οι χαρακτήρες, η πλοκή και η ένταση έχουν δημιουργήσει ένα από αριστουργήματα της 9ης Tέχνης. Ο Gaiman παίρνει μια κλασική coming of age ιστορία και την μετατρέπει σε ένα τεράστιο μωσαϊκό, καθώς άλλωστε αυτό που δίνει το tempo στην ιστορία δεν είναι η πλοκή, αλλά οι πολύπλοκοι χαρακτήρες που εμφανίζονται. Κάθε χαρακτήρας που εμφανίζεται (και είναι πολλοί) έχει κάτι να προσφέρει στον Tim, κάτι που θα τον συντροφεύσει στο μακρύ ταξίδι της αναζήτησης. Bonus points για το ότι η ιστορία θυμίζει έντονα την ιστορία του Ebenezer Scrooge και των Χριστουγέννων, μόνο που, αντί για τα φαντάσματα του παρόντος, μέλλοντος και παρελθόντος, αυτή τη φορά έχουμε έναν μανιακό καπνιστή από την Βρετανία (Constantine), έναν κοινωνιοπαθή και βίαιο τυφλό (Mr.E), έναν gender fluid μάγο (Dr. Occult) και, τέλος, ένα αίνιγμα που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβολίζει (Phantom Stranger).

Τι Μας Ενόχλησε

Δυστυχώς, το μόνο πρόβλημα είναι πως η σειρά ήταν πάρα πολύ σύντομη, καθώς διήρκεσε μόνο για 4 τεύχη. Απο εκεί μεταπήδησε σε άλλο συγγραφέα και ολόκληρη η σειρά άλλαξε τελείως ύφος και αισθητική. Υπό μια έννοια, το BOOKS OF MAGIC ξεκίνησε και τελείωσε με τον Gaiman, καθώς στην επόμενη σειρά δεν έμεινε σχεδόν τίποτα ίδιο από το original run. Πέρα από αυτό, δεν μας ενόχλησε απολύτως τίποτα.

Συνολική Εκτίμηση

Δεν έχεις να πεις και πολλά για το BOOKS OF MAGIC (ή και για οτιδήποτε κάνει ο Neil Gaiman). Μέχρι και σήμερα, μνημονεύεται ως ένα από τα πιο δυνατά comics της Vertigo και σίγουρα όχι άδικα. Ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά της δεκαετίας του ’90 να αναπτύξει το urban fantasy και, αν προσπαθήσουμε λίγο, σίγουρα μπορούμε να δούμε πως το αγόρι μάγος με τα γυαλιά οδήγησε στο να δημιουργηθούν και άλλα αγόρια μάγοι με γυαλιά, που ομολογουμένως έκαναν πιο mainstream καριέρα, αλλά δημιούργησε και ένα ολόκληρο είδος που έδωσε πνοή στην DC και την Vertigo.

Παράλληλες Προτάσεις

Σίγουρα τα HELLBLAZER και SANDMAN αξίζουν κάτι παραπάνω από μια ματιά. Επίσης το LUCIFER, αλλά και το mini-series MR.E.