Robbie Morrison's Authority

Όταν οι ήρωες αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική

Ιστορία

Οι Authority (Jack Hawksmoor, Apollo, Midnighter, Swift, Engineer, The Doctor, Jenny Quantum) είναι μια ομάδα υπερηρώων που προστατεύει την Γη από γήινες, εξωγήινες και οποιουδήποτε είδους απειλές. Έχοντας προσπαθήσει πάρα πολύ να εξαλείψουν την εγκληματικότητα, αλλά και τις γενικότερες δυσχερείς συνθήκες της Γης (πόλεμος, φτώχεια, υποσιτισμός κ.λπ.), καταλήγουν στο συμπέρασμα πως έχει έρθει η ώρα να γίνουν από ήρωες/προστάτες της ανθρωπότητας, ήρωες/κηδεμόνες της ανθρωπότητας. Φυσικά, η πρώτη χώρα την οποία προσπαθούν να καθυποτάξουν είναι η Αμερική και. Φυσικά, οι ηγέτες της ανθρωπότητας δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν την εξουσία τους. Φυσικά, γίνεται χαμός.

Τι Μας Άρεσε

Αν και, στην ουσία, το AUTHORITY ακολουθεί το βασικό premise των στάνταρ υπερηρωικών comics, έχει μερικές ειδοποιούς διαφορές, οι οποίες το κάνουν εξαιρετικό. Αρχικά, ως πνευματικό παιδί του Ellis, συνοδεύεται από γελοίες ποσότητες βίας και επίσης γελοίες ποσότητες κριτικής προς τις αξίες της καταναλωτικής κοινωνίας. Οι Authority αντιμετωπίζουν Εκκλησίες, αρχηγούς κρατών, διαπλανητικούς κεφαλαιοκράτες, φασίστες και, γενικώς, όλα τα προβλήματα (κάτα τον Ellis, και αργότερα τον Morrison), που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, οι χαρακτήρες, με την πρόοδο της ιστορίας, αποκτούν πιο έντονα βιώματα και γίνονται σιγά-σιγά πιο ολοκληρωμένοι, χωρίς όμως να χάνουν ποτέ την επαφή με το ανθρώπινο και την καθημερινότητα. Στα συν, επίσης, συγκαταλέγεται και το γεγονός πως οι Authority δεν αποτελούν μια συμβατική ομάδα ηρώων, αλλά αποτελούνται από “μη κανονικούς” και, πολλές φορές, περιθωριακούς χαρακτήρες, πράγμα που αποτελεί και πρωτιά, όσον αφορά στην αναπαράσταση των ηρώων στα σύγχρονα comics.

Τι Μας Ενόχλησε

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εντοπίζεται στη σειρά AUTHORITY είναι πως οι χαρακτήρες είναι overpowered. Αυτό σημαίνει πως, κατά κανόνα (με σπάνιες εξαιρέσεις), όλοι οι εχθροί που αντιμετωπίζουν έχουν σφραγίσει τη μοίρα τους ως κρέας για οβίδες. Δηλαδή, σε σχεδόν κανένα storyline οι εχθροί των Αuthority δεν φαίνεται να τους απειλούν ιδιαιτέρως. Για ένα comic που βασίζεται αρκετά (αλλά όχι μόνο) στη δράση, αυτό είναι ώρες-ώρες λίγο βαρετό.

Συνολική Εκτίμηση

Το AUTHORITY είναι μια από τις καλύτερες μεταφορές του trope μιας all-star ομάδας ηρώων, που ψάχνει συνεχώς τρόπους να βοηθήσει την ανθρωπότητα, με παραπάνω τακτικές από το κλασικό “σώζουμε τους περαστικούς και προστατεύουμε την γη”.

Δεν μασάει να πάει ακόμη και σε πιο βαθιά νερά, εξετάζοντας κοινωνικά ζητήματα, όπως η διαφθορά, ο ρατσισμός και ο σεξισμός, αλλά και να ασκήσει συνολική κριτική σε μονολιθικούς θεσμούς του 20ου και 21ου Αιώνα, όπως η ιδέα του καπιταλισμού, η ιδέα του κράτους, η ιδέα των εκλογών στον κοινοβουλευτισμό κ.λπ.

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, τα πρώτα στη λίστα είναι τα υπόλοιπα runs του AUTHORITY, το PLANETARY και το TRANSMETROPOLITAN του Warren Ellis, το KINGDOM COME,  αλλά και το SUPERMAN: RED SON, τα οποία κινούνται σε ένα παρόμοιο πλαίσιο διεκδίκησης ή κατάληψης της εξουσίας από υπερανθρώπους.