Uncanny X-Men Ranked

Όλα τα runs του ιστορικού τίτλου, από το χειρότερο στο καλύτερο!
1

Uncanny X-Men Vol. 1 #94-280

1975-1991WriterChris ClaremontArtistsDave Cockrum, John Byrne, Paul Smith, Barry Windsor-Smith, John Romita Jr., Marc Silvestri, Dan Green, Jim LeeMarvel Comics

Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη για κανέναν το ποιος βρίσκεται στην κορυφή αυτής της καταμέτρησης. Ο Chris Claremont είναι ο συγγραφέας που συνέδεσε το όνομα του περισσότερο με το comic, ο άνθρωπος που έβαλε τους μεταλλαγμένους σε όλα τα σπίτια των πιτσιρικάδων και που, για 16 χρόνια, παρέμεινε στο τιμόνι του τίτλου, έχοντας πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία σχεδόν όλων όσων, μέχρι σήμερα, θεωρούμε δεδομένα για τους X-Men.

Σαφώς και μέσα σε αυτά τα χρόνια υπάρχουν πάρα πολλές στιγμές που σε κάνουν να αμφιβάλεις για τις συγγραφικές ικανότητες του Claremont, ενώ σίγουρα, σε ένα σύγχρονο αναγνώστη, πολλά στοιχεία της γραφής μπορεί να φανούν ενοχλητικά, στα όρια του εκνευρισμού. Και τί σημασία έχει; Η ουσία είναι ότι σχεδόν όλα όσα λατρεύουμε στο comic τα χρωστάμε, σε τεράστιο βαθμό, στον Chris Claremont.

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, πρέπει να αναφέρουμε ότι δίπλα του είχε την τύχη να βρεθούν μερικοί από τους κορυφαίους σχεδιαστές στην ιστορία του είδους. Γιατί πέρα από τον John Byrne, υπήρχε και ο David Cockrum, ο Paul Smith, ο Barry Windsor-Smith, ο John Romita Jr. και πολλοί ακόμη εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί, που συνέβαλαν στο να εκτοξευθούν εμπορικά οι X-Men και να γίνουν όλα όσα έγιναν στην πορεία και μέχρι σήμερα.

Ο Claremont κατάφερε να ανοικοδομήσει έναν τίτλο που η εκδοτική θεωρούσε τελειωμένο και παράλληλα να επηρεάσει όσο λίγοι δημιουργοί τον τρόπο που γράφονται τα superhero comics. Και για αυτό θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, αλλά μάλλον και την πρώτη θέση σε οποιαδήποτε καταμέτρηση έχει να κάνει με τους αγαπητούς μας μεταλλαγμένους.

 

#17 #16 #15 #14 #13 #12 #11 #10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1