Top 100 Overrated Comics

90-81: The Overrated Diaries
89

X-Men (Claremont/Lee)

1991WriterChris ClaremontArtistJim LeeMarvel Comics

Ναι, OK, πουλούσαν σαν τρελά, αλλά, με το χέρι στην καρδιά, σας άρεσαν πραγματικά αυτά τα τεύχη;

Αγαπώ το run του Claremont στο UNCANNY X-MEN, όμως δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο συγγραφέας, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε κουραστεί, και το comic είχε αρχίσει να χάνει τον προσανατολισμό του. Και η συνεργασία του με τον Jim Lee,στην αρχή της δεκαετίας του 1990, είναι τρανό παράδειγμα αυτού, καθώς απέχει τρομαχτικά από τις καλύτερες στιγμές των X-Men. Βασικά, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, νομίζω ότι απέχει τρομαχτικά ακόμη και από τις πιο μέτριες στιγμές τους.

Στην αντίληψη, βέβαια, ότι οι Claremont/Lee είναι ένα απαράμιλλο δημιουργικό δίδυμο, συντέλεσε καθοριστικά και το hype του πρώτου τεύχους της νέας σειράς X-MEN, που κυκλοφόρησε το 1991 και μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο εμπορικό single issue όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντίτυπα. Όσοι, όμως, το έχουν όντως διαβάσει, πιθανώς θα συμφωνήσουν ότι δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, ούτε από πλευράς σεναρίου, ούτε από πλευράς artwork. Και αυτό πιστεύω πως ισχύει γενικώς για όλη την περίοδο που οι δυο τους συνεργάστηκαν, καθώς τα τεύχη που δημιούργησαν παρέα, φλερτάρουν επικίνδυνα με το να χαρακτηριστούν τα χειρότερα στα 16 χρόνια της θητείας του Claremont στα comics των X-Men.

Και, παρά το συναισθηματικό μου δέσιμο με κάποια από αυτά, μπορώ, χωρίς ίχνος τύψεων, να πω ότι ο Claremont είναι ένας κάπως υπερεκτιμημένος συγγραφέας, ο Jim Lee, αντίστοιχα, είναι ένας αρκετά υπερεκτιμημένος σχεδιαστής, και η συνεργασία τους, όπως ήταν λογικό εξάλλου, παρήγαγε κάποια υπερεκτιμημένα comics, που η ποιοτική τους αξία είναι σαφώς κατώτερη από την εμπορική τους επιτυχία…

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81