Top 100 Overrated Comics

90-81: The Overrated Diaries
87

The Darkness

1996-2001WritersDavid Wohl, Garth EnnisArtistMarc SilvestriImage Comics (Top Cow)

Δαίμονες, (συζήτηση περί) σεξ, θάνατοι, αίμα, βία… σε (kind of) mainstream superhero comics! Η υπερτίμηση του DARKNESS ήταν ένα ακόμα σύμπτωμα των, κατά τα άλλα, αγαπημένων 90s.

Με το Comics Code Authority να βρίσκεται στα τελευταία του και με το SPAWN να έχει ανοίξει τον δρόμο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το WITCHBLADE και το DARKNESS ήταν χαρακτηριστικά της απόπειρας να γίνουν τα mainstream comics “πιο ενήλικα” κι έτσι να ικανοποιήσουν ένα παλιότερο αναγνωστικό κοινό, που είχε πια τριανταρίσει (και βάλε). Υπό αυτή την έννοια, συγχωρείται η τότε δημοφιλία του, που σήμερα φαντάζει λίγο αστεία.

Μιλάμε για μια σειρά όπου το στερεοτυπικά όμορφο bad boy (και καλά villain, αλλά βασικά αντι-ήρωας με χρυσή καρδιά) γίνεται ξενιστής του “πρωταρχικού σκότους πριν πει ο Θεός ‘γενηθήτω Φως’”, που κατά βάση σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του μια στρατιά από Gremlins κaι ένα ζωντανό κοστούμι “ελβετικό σουγιά” – και θανάσιμη αδυναμία στο φως και τις εγκυμοσύνες (διότι αν αφήσει κάποια έγκυο, το “Darkness” πάει στο παιδί και αυτός πεθαίνει).

Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα και ευρύτατα εξαπλώθηκε η συνταγή “χαρακτήρες μοντέλα μόδας + εργαστήριο κλωνοποίησης χαρακτήρων Silvestri και (του συγχωρεμένου) Michael Turner + αρχέγονες βιβλικές δυνάμεις + Living Swimsuit Weapons”.

Ίσως υπερβάλω λίγο, υπό την έννοια ότι το DARKNESS δεν ήταν μακράν το χειρότερο δείγμα αυτής της τάσης, όμως αποτελούσε κραταιό χαρακτηριστικό και ίσως το ζενίθ της έκφρασής της, όταν όλοι οι “ψαγμένοι” πιτσιρικάδες διαβάζαμε τα “edgy” comics της Image.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81