Elseworlds

Απόλυτα διασκεδαστικό και απολαυστικό!

Στα ετήσια crossovers του CW, έχουμε δει εισβολές εξωγήινων και παράλληλων κόσμων, όπου δεκάδες χαρακτήρες συμμετέχουν, αλληλεπιδρούν και χτυπιούνται τόσο με αντιπάλους όσο και μεταξύ τους. Λίγο-πολύ, είναι η χαρά του κάθε fan του τηλεοπτικού τους σύμπαντος. Φέτος, επικεντρώθηκαν περισσότερο στην χημεία των τριών πρωταγωνιστών των αντίστοιχων σειρών, δεν πρόσθεσαν στην ιστορία τους Legends, οι οποίοι φέρνουν μαζί τους πολλούς χαρακτήρες που γεμίζουν την αφήγηση και την ικανότητα του time travel που θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα στρώνουν τον δρόμο για την μεγαλύτερη δυνατή ιστορία που θα μπορούσαμε να δούμε ποτέ σε κάποια μεταφορά DC χαρακτήρων. Α, και έχουμε και την πρώτη ουσιαστική ασχολία του Arrowverse με το σύμπαν του Batman…

*Ακολουθούν spoilers*

Καθώς οι ουρανοί έχουν γίνει κόκκινοι πάνω από την Central City και την Star City, ο Oliver ξυπνάει στην θέση του Barry και ο Barry στην θέση του Oliver. Έτσι, ο σύζυγος της Iris και Fastest Man Alive, έχει πλέον το πρόσωπο του Stephen Amell, ενώ ο πρώην δήμαρχος της Star City και πλέον δημόσια γνωστός ως Green Arrow, έχει το πρόσωπο του Grant Gustin. Πρώτο ένστικτο του Oliver είναι – φυσικά – ότι ο Barry έχει κάνει άνω-κάτω το timeline, αυτή την φορά, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στην αλλαγή της πραγματικότητας, όπως την έχει αλλάξει ένας ψυχίατρος του Arkham Asylum (ναι, του γνωστού Arkham Asylum), o John Deegan, χάρη στη βοήθεια ενός βιβλίου που του έδωσε ένα κοσμικό ον, ονόματι Monitor (ναι, ο γνωστός Monitor). Η Supergirl μπλέκεται στην υπόθεση, καθώς, όντας από διαφορετική Γη, δεν την επηρέασαν οι αλλαγές στην πραγματικότητα, ενώ η αναζήτησή τους για τον Deegan, τους φέρνει σε μια Gotham παρατημένη από τον Batman, και στην ηρωίδα που έχει μείνει να παλέψει για την πόλη, την Batwoman.

Οι Amell και Gustin είναι πολύ ταιριαστοί στην οθόνη, ενώ στα crossovers o Oliver είναι πάντα πιο χαλαρός και με χιούμορ, θυμίζοντας πολύ περισσότερο την εκδοχή των comics. Το σενάριο στο οποίο τους συναντάμε εδώ, δίνει πολλές ευκαιρίες για χιούμορ και ματιές στο characterization των χαρακτήρων τους, καθώς ο καθένας βρίσκεται, κυριολεκτικά, στη θέση του άλλου, βλέποντας από πρώτο χέρι τις θυσίες που έχει κάνει έκαστος. Το χιούμορ, βέβαια, δεν περιορίζεται στην περίεργη κατάσταση των πρωταγωνιστών, αλλά γίνεται και πιο meta, με αναφορές σε tropes, κλισέ και memes των σειρών.

Εκτός από την trinity του Arrowverse, έχουμε επίσης την πρώτη εμφάνιση του Superman σε crossover, αλλά και το ντεμπούτο της Lois Lane. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των σχέσεων του Arrowverse, η σχέση τους είναι drama-free, η Lois είναι δυναμική και στηρίζει τον Clark, ενώ τους πετυχαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα φάση. Από την άλλη μεριά, η Batwoman μου άφησε πιο ανάμικτα συναισθήματα. Ως Kate Kane, η Ruby Rose μου άφησε μια αδιαφορία, αν και όταν φορούσε την στολή της Batwoman έβγαζε μια καλύτερη αύρα. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά, το ρομπότ Amazo (η μάχη με το οποίο είναι σαν να βγήκε από κάποιο επεισόδιο του JUSTICE LEAGUE UNLIMITED), έναν κακό Superman, teasers και cameos από το multiverse και από παλιές σειρές της DC, καθώς και αυτό που ανακοινώθηκε για το μέλλον του σύμπαντος, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω, τότε έχουμε μια γεμάτη ιστορία με κάτι για όλους.

Στα αρνητικά; Κάποιες επιλογές της ιστορίας, όπως, για παράδειγμα, όταν οι Flash και Green Arrow ζήτησαν τη βοήθεια της Team Flash και αυτοί τους θεώρησαν τρελούς και τους κλείδωσαν στο pipeline, ενώ μετά από 5 σεζόν με doppelgangers από παράλληλες διαστάσεις, time travel και εξωγήινους, θα έπρεπε να είναι πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να λένε αλήθεια. Φαίνεται το τι ήθελα να πετύχουν, απλά θα μπορούσε να γίνει πιο φυσικά.

Αντίστοιχα, στο δεύτερο επεισόδιο, η εμφάνιση της Batwoman μοιάζει λίγο forced, αν και, αυτή τη φορά, υπάρχει μια ευρύτερη ιστορία στο crossover, αλλά κάθε επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε διαφορετική πτυχή της πλοκής, οπότε κάπως δικαιολογείται. Επιπλέον, με βάση το screen time που δόθηκε στη Gotham και την Kane, έχω την εντύπωση ότι πιο πολύ θα φέρνει σε gender-swapped Bruce Wayne, με πολλά από τα χαρακτηριστικά του μύθου του Batman. Και φυσικά, έπρεπε να ασχοληθούμε κάπως με το απίστευτα κακογραμμένο και γενικά λάθος love story των Oliver και Felicity.

Ωστόσο, το “Elseworlds” έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες για το μέλλον των ηρώων μας συγκριτικά με τα προηγούμενα crossovers. Όταν η υπόθεση έχει να κάνει με τον Monitor και τις δοκιμασίες του κατά μήκος του multiverse και γίνονται αναφορές σε μια επερχόμενη “κρίση”, και όταν ταυτόχρονα σημαντικό plot point του FLASH είναι το γεγονός ότι ο ομώνυμος ήρωας θα εξαφανιστεί στο μέλλον κατά την διάρκεια μιας “κρίσης”, τότε μόνο ένα πράγμα μπορεί να ακολουθήσει.

Το CW δεν έχασε χρόνο και στο τέλος του “Elseworlds” ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο του 2019 θα δούμε το “Crisis On Infinite Earths”! Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες σειρές θα εμπλακούν, σε τι μορφή θα το δούμε και πόσο θα διαρκέσει, αλλά είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο ρίσκο και ταυτόχρονα ένα τεράστιο κατόρθωμα, που το σύμπαν του CW έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η μεταφορά του CRISIS είναι ένα εφικτό και λογικό επόμενο βήμα. Ποιός να είχε προβλέψει, χρόνια πριν, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τις περιπέτειες του Green Arrow ως Hood/Batman lite, ότι θα καταλήγαμε να περιμένουμε ένα τηλεοπτικό event που θα μπορούσε να ενώσει σχεδόν όλες τις σειρές της DC του παρελθόντος, με κεντρικό άξονα ένα mini τηλεοπτικό DCU;

Όπως κάθε ετήσιο crossover, έτσι και φέτος, το “Elseworlds” είναι απόλυτα διασκεδαστικό και απολαυστικό, μια πολύ καλοφτιαγμένη υπερηρωική ιστορία, που σέβεται όσο περισσότερο μπορεί το source material και προσπαθεί να ισορροπήσει character-driven σκηνές και χιούμορ, με μεγάλες μάχες, στις οποίες διακυβεύεται η πραγματικότητα η ίδια. Αλλά ακόμη και η απειλή της πραγματικότητας της ίδιας, μοιάζει αρκετά μικρή, αν λάβουμε υπόψη το τι έπεται να δούμε στο μέλλον…