Top 100 Overrated Comics

80-71: Overrated… With Children
74

Chew

2009-2016WriterJohn LaymanArtistRob GuilloryImage Comics

Στην αρχή γελάσαμε και το βρήκαμε έξυπνο. Πόση πτωματοφαγία να αντέξουμε, όμως;

Το CHEW είχε μια πρωτότυπη ιδέα. Έπαιξε έξυπνα με την ιστορία της ποτοαπαγόρευσης και του FBI, έβγαλε και γέλιο και είναι μια πολύ όμορφα εκτελεσμένη ιδέα. Μέχρι εκεί. Κυκλοφόρησε από το 2009 έως το 2016, σε συνολικά 60 τεύχη, συγκεντρωμένα σε 12 τόμους. Η μακροζωία του είναι εν μέρει σκανδαλώδης. Επειδή είναι πολύ λογικό, μετά από κάποιο σημείο, να επιλέξατε να συνεχίσετε να τρώτε και να μην πεθάνετε της πείνας εξ αιτίας αυτού του comic, και συνεπώς να σταματήσατε την ανάγνωσή του, σας θυμίζουμε ότι το CHEW είχε προκαλέσει χαμούλη. Ήταν παρόν σε όλες τις best λίστες του 2009. Το 2010 κέρδισε ένα Eisner, δυο Harvey και δυο Eagle, ενώ το 2011 ξαναπήρε ένα Eisner, για να έχει σε όλα τα βραβεία από δύο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αντίπαλοί του στα βραβεία ήταν το SCALPED και το IRREDEEMABLE, οπότε οι νίκες μοιάζουν λογικές.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, το hype του δεν δικαιολογείται ούτε από την πρωτότυπη ιδέα του cibopathy, ούτε από το καλό σχέδιο, ή το χιούμορ. Το περιεχόμενο και η εξέλιξη ήταν προβλέψιμα, με μικρές αναλαμπές, πετυχημένων κατά τα άλλα, ευφάνταστων ικανοτήτων με παράξενα ονόματα, ωστόσο ακόμη και αυτές δεν επαρκούν για να προσδώσουν κύρος στο comic, επειδή το κάνουν δήθεν “ψαγμένο”.

Το CHEW συνεχίζει να διατηρεί δυσανάλογα την αίγλη του σε σχέση με την – όχι μικρή, παρ’ όλα αυτά – αξία του. Αν μιλούσαμε με ποσοστά, κρίνω ότι κατέχει “αντικειμενική αξία” γύρω στο 7,5/10 ενώ η εκτιμώμενη εμπορική του είναι 9/10.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71