Top 100 Overrated Comics

70-61: The Man In The Overrated Castle
65

Hawkeye (Matt Fraction)

2012-2015WriterMatt FractionArtistDavid AjaMarvel Comics

Τότε που ο Fraction έλεγε ότι γράφει superhero comic και οι αναγνώστες τον πίστευαν.

Από την ομολογία ότι το HAWKEYE αποτελεί, σε γενικές γραμμές, μια καλή δουλειά, μέχρι το συμπέρασμα ότι αυτό είναι μέσα στα 5-6 καλύτερα superhero comics της τελευταίας δεκαετίας, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, μας χωρίζουν χιλιόμετρα…

Το comic, το οποίο έχει βραβευτεί με Βραβεία Eisner και Harvey, πάσχει από τα γνωστά προβλήματα του Fraction, ο οποίος προσπαθεί, σε βαθμό ενοχλητικό, να μας αποδείξει ότι αυτό είναι ό,τι πιο cool και hip έχεις διαβάσει ποτέ. Αστειάκια κι εξυπνάδες, superheroes να μιλάνε για τηλεοπτικές σειρές, κι εκνευριστικοί διάλογοι μπλεγμένοι με – και καλά – sexy ατμόσφαιρα, αναφορές στην pop κουλτούρα κι έντονες επιρροές από τις χειρότερες στιγμές των Millar και Bendis, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα, που μπορούν να σε ωθήσουν να χτυπήσεις το κεφάλι σου με φόρα στον τοίχο, μετά την ανάγνωση κάποιου τεύχους της σειράς.

Και για να λέμε και την αλήθεια, το 2012, κανείς δεν θεωρούσε τον Hawkeye έναν καημένο μ’ ένα τόξο, που πρέπει κάπως να αποδείξει την αξία του. Ο τύπος είχε σώσει τον κόσμο άπειρες φορές, είχε συμμετάσχει σε όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες του σύμπαντος της Marvel, είχε ηγηθεί των Avengers, και αυτό το loser στιλάκι που προωθούσε ο Fraction, ήταν φοβερά μειωτικό για τον χαρακτήρα.

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, σε κάποια πράγματα. Ναι, το σχέδιο του David Aja είναι υπέροχο. Ναι, σαν άσκηση ύφους το comic έχει πράγματι ενδιαφέρον. Ναι, σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια αξιοπρεπή δουλειά, που όμως θα ήταν πολύ καλύτερα να κυκλοφορήσει μέσω κάποιου imprint. Και ναι, το HAWKEYE είναι υπερτιμημένο. Πάρα, μα πάρα πολύ υπερτιμημένο.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61