Aetheric Mechanics

Πυκνή και αγωνιώδης steampunk εναλλακτική λογοτεχνία

Ιστορία

Είμαστε στο έτος 1905. Όχι, όμως, όπως το ξέρετε. Τον ουρανό διασχίζουν ατμοκίνητα διαστημόπλοια και τα αυτοκίνητα δεν ακουμπούν στο έδαφος. Η Βρετανική Αυτοκρατορία, όμως, υπάρχει και είναι κραταιά, καθώς μάλλον έχει επεκτείνει τις κτήσεις της και σε άλλους πλανήτες. Ωστόσο, βρίσκεται σε πόλεμο με το φανταστικό κράτος της Ρουριτανίας και, απ’ ότι φαίνεται, μάλλον χάνει.

Ο στρατιωτικός ιατρός Robert Watcham επιστρέφει από το μέτωπο στο σπίτι του στο Λονδίνο. Εκεί τον περιμένει ο εκκεντρικός συγκάτοικος, φίλος και συνεργάτης του, Sax Raker, o οποίος τυχαίνει να είναι ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά της Βρετανίας και κορυφαίος ερασιτέχνης ντεντέκτιβ. Ο Sax ενημερώνει τον φίλο του για τη νέα τους υπόθεση με τίτλο “ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί”. Η υπόθεση σχετίζεται με δολοφονίες και εξαφανίσεις επιστημόνων της μηχανικής του αιθέρα, του στοιχείου που κάποτε πίστευαν ότι υφίστατο έξω από τη Γη, όπου ταξίδευε το φως. Υπεύθυνος για τα εγκλήματα φέρεται να είναι ένας άνθρωπος που αχνοφαίνεται. Ερευνώντας την υπόθεση και συναντώντας γνώριμους χαρακτήρες, οι ήρωες ανακαλύπτουν το κρησφύγετο του δράστη. Μέσα σε ένα πλήθος μηχανημάτων, ο “Άνθρωπος που δεν ήταν εκεί” τους εξηγεί ότι είναι από το μέλλον και ότι ο κόσμος τους δεν υπάρχει, καθώς αποτελεί ένα αμάλγαμα από τη δική του πραγματικότητα και δημιουργημάτων της λογοτεχνίας και της ποπ κουλτούρας.

Ο κόσμος του AETHERIC MECHANICS δημιουργήθηκε από σφάλμα, κατά το ταξίδι στον χωροχρόνο του περίεργου ταξιδιώτη, ο οποίος προσπαθεί να επανορθώσει την πράξη του. Τότε, ο Sax αποφασίζει να σκοτώσει τον περίεργο επισκέπτη από το μέλλον, προκειμένου να διαφυλάξει τον κόσμο του από τον αφανισμό. Ο πόλεμος μπορεί να περιμένει.

Τι Μας Άρεσε

Το AETHERIC MECHANICS είναι ένα πολύ ευχάριστο graphic novel. Ο συνδυασμός του Sherlock Holmes με τις ιστορίες του Anthony Hope, το sci-fi και το steampunk, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο συνονθύλευμα. Η φαντασία του Warren Ellis έπλασε έναν ενδιαφέροντα κόσμο και απέφυγε τις πιθανές τερατογενέσεις. Από άποψη σεναρίου και αφήγησης, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι διαβάζει μια πραγματική ιστορία του Sherlock Holmes, απλά σε ένα εναλλακτικό περιβάλλον.

Το artwork του Gianluca Pagliarani είναι σαγηνευτικό. Οι καθαρές μαύρες γραμμές του, σε άσπρο φόντο, κάνουν ακόμη και τα πιο απαιτητικά panels να είναι τόσο ρεαλιστικά και ευχάριστα στο μάτι. Πετυχαίνει, δε, να αποδώσει τον κόσμο που είχε ο Εllis μέσα στο κεφάλι του, κάνοντας την εναλλακτική πραγματικότητα να είναι τόσο προσιτή.

Τι Μας Ενόχλησε

Δεν αναπτύσσονται όσο χρειάζεται οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων. Ωστόσο, αυτό εξηγείται αργότερα και συμβαίνει επειδή χρησιμοποιείται ως βάση το υπάρχον υλικό της λογοτεχνίας, το οποίο είναι και ο λόγος της ύπαρξης αυτής της παράδοξης πραγματικότητας. Αυτό που προσωπικά με ενόχλησε, ήταν η μικρή έκταση, η οποία, τελικά, δεν είναι και μεγάλο μειονέκτημα και εξηγώ παρακάτω γιατί. Ίσως ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι υπάρχει μια μόνο έγχρωμη σελίδα στο έργο και έχω στο νου μου πώς θα ήταν αν είχε χρωματιστεί ολόκληρο; Μήπως, τελικά, δεν με ενόχλησε τίποτα πραγματικά;


Συνολική Εκτίμηση

Οι μόλις 40 σελίδες του comic καταφέρνουν να ταιριάξουν αστυνομική περιπέτεια, πολεμικές ιστορίες, επιστημονική φαντασία, κβαντική φυσική και steampunk αισθητική, χωρίς πλατειασμούς ή κακόγουστες επιλογές. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η δυναμική των πυκνών διαλόγων. Οι δυο τελευταίες σελίδες του έργου, δε, είναι από μόνες τους μια ολόκληρη εμπειρία. Μια αγωνιώδης προσπάθεια του κεντρικού ήρωα και του αντιπάλου του να διαφυλάξουν τη δική τους πραγματικότητα με κάθε κόστος, μην υπολογίζοντας το έγκλημα μπροστά σε αυτό, ακόμη και αν άμεση συνέπεια αυτού είναι κάτι το αβέβαιο, ή εξαιρετικά επαχθές. Είναι, λοιπόν, αυτό το σύντομο και διασκεδαστικό έργο του Ellis, κάτι παραπάνω από μια εναλλακτική περιπέτεια φαντασίας με εξαιρετικό artwork. Είναι ένα σύντομο σχόλιο σε μια ανθρώπινη αγωνία και μια απάντηση που ανοίγει την πόρτα σε νέα ερωτήματα.

Παράλληλες Προτάσεις

Σίγουρα, αρκετές από τις δουλειές του Warren Ellis, όπως τα TRANSMETROPOLITAN, ORBITER, CELESTINE, GLOBAL FREQUENCY. Επίσης, το ΤΗΕ FIVE FISTS OF SCIENCE, του Matt Fraction, που διαδραματίζεται την ίδια περίπου περίοδο, όπου επιστήμη και φαντασία τα βάζουν με τον πόλεμο, καθώς και το LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLΕMEN (ξέρετε τίνος), το οποίο παίρνει την κλασική λογοτεχνία και της αλλάζει τα φώτα.

Αρκετά σχετικό και το SCARLET TRACES, των Ian Edginton και D’ Israeli, μια steampunk sci-fi περιπέτεια, στον ίδιο τόπο και χρόνο με το AETHERIC MECHANICS.