Top 100 Overrated Comics

60-51: Overrated By The Bell
56

100 Bullets

1999-2009WriterBrian AzzarelloArtistEduardo RissoDC Comics (Vertigo)

Κάθε τεύχος και μια σφαίρα στην υπομονή του αναγνώστη!

Στο προσωπικό μου Top 100 των πιο υπερεκτιμημένων comics, το 100 BULLETS βρίσκεται πολύ πιο ψηλά. Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1999 μέχρι και την ολοκλήρωσή του, το 2009, το comic κέρδισε μπόλικα βραβεία Eisner και Harvey, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα comics της δεκαετίας και, μέχρι σήμερα, διατηρεί την υστεροφημία του, παρά το γεγονός ότι, από ένα σημείο και μετά, ήταν αδύνατο να το παρακολουθήσεις με ενδιαφέρον.

Γιατί, ακόμη και αν παραδεχτούμε (κάτι που δεn φοβόμαστε να κάνουμε, καθώς δεν είμαστε ούτε κακόβουλοι ούτε προκατειλημμένοι) ότι πίσω από το εγχείρημα κρυβόταν μια αρκετά έξυπνη ιδέα, η εκτέλεση ξεκίνησε κινούμενη σε ψιλοαξιοπρεπή επίπεδα, για να καταλήξει σε φιάσκο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, δηλαδή, ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, μια σφιχτή χειραψία, μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα κάρο μπύρες, σε όσους έχουν καταφέρει να διαβάσουν και τα 100 τεύχη της σειράς, χωρίς να βαρεθούν.

Το πράγμα, όμως, μάλλον φαινόταν από την αρχή. Οι εκνευριστικοί διάλογοι και η πλοκή, είχαν δείξει σχετικά νωρίς ότι ο Azzarello έστηνε μια ιστορία που υπόσχεται πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορεί να δώσει και βασίζεται στη βία και το φτηνό σοκ, για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Το 100 BULLETS αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους επιμένουν, μέχρι και σήμερα, να υπερασπίζονται ως συγγραφέα τον Azzarello, ενώ συχνά θα αναφερθεί όταν η κουβέντα πάει στα καλύτερα comics της τελευταίας 20ετίας. Κατά τη γνώμη μου, όμως, είναι ένα μέτριο και απολύτως υπερεκτιμημένο comic, που δεn θα μπορούσε να λείπει από το Top 100 μας.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51