Top 100 Overrated Comics

30-21: How To Get Away With Overrating
29

Joker

2008WriterBrian AzzarelloArtistLee BermejoDC Comics

Το παραδέχομαι από την αρχή και το βγάζω από μέσα μου, ότι πάντα ήμουν αρνητικά διακείμενος προς τον Brian Azzarello. Μερικές φορές, νιώθω άσχημα για την προκατάληψή μου, αλλά συνήθως καταφέρνει να με δικαιώσει, με έργα όπως το JOKER.

Όχι ότι το JOKER αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο στη βιβλιογραφία του άκρως υπερεκτιμημένου συγγραφέα. Είναι ακριβώς ό,τι περιμένεις από ένα comic του: σκοτεινό και edgy, που δείχνει μια άλλη πλευρά, μια πλευρά που, για κάποιον λόγο, μπορεί να καταλάβει με μοναδικό τρόπο ο ίδιος άνθρωπος που μας έδωσε, μεταξύ άλλων, το πουλί του Batman – γιατί είναι τόσο σκληροπυρηνικά edgy. Συμπλήρωσε και το (αλίμονο) αμφιλεγόμενο τέλος του JOKER, και έχεις την απόλυτη συνταγή για ένα comic που, φυσικά, και θεωρείται αριστούργημα από τους δήθεν εναλλακτικούς, οι οποίοι θεωρούν τους villains πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες από τους superheroes και που, φυσικά, βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα. (Και όχι αρκετά ψηλά, αν θέλετε τη γνώμη μου…)

Θα μπορούσα να αντιπαραβάλλω τα θετικά του JOKER, έτσι, για να κρατήσω τις ισορροπίες που είμαι υποχρεωμένος να κρατήσω. Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να αναφέρω το σχέδιο του Lee Bermejo, που είτε σου αρέσει είτε όχι, παραδέχεσαι ότι ο τύπος βάζει την ψυχή του σε αυτό. Και το σχέδιο, όμως, είναι ένα ακόμη συστατικό αυτών των comics που χτίζουν αυτόν τον μύθο του edgy, εναλλακτικού και “I relate to villains. I don’t relate to the heroes. The Man, tryin’ to keep you down!” Azzarello.

Είπαμε, είμαι προκατειλημμένος εναντίον του. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και comics σαν το JOKER και δεν νιώθω τύψεις…

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21