Top 100 Overrated Comics

20-11: Overrated Towers
19

The Dark Knight Returns

1986Writer/ArtistFrank MillerDC Comics

Αναμφίβολα από τα σπουδαιότερα έργα της 9ης Τέχνης, αλλά, εντάξει, ανθρώπινο δημιούργημα είναι, δεν έπεσε από τον ουρανό μετά από κάποια ανεξήγητη λάμψη, υπό τον ήχο μυριάδων σαλπίγγων.

Όσες ενστάσεις και αν έχει κανείς και όσα αρνητικά να θέλει να προσάψει στον Frank Miller, έχουν όλα βάση. Πολλές δημιουργίες του είναι μετριότατες, αλλά ξεχωρίζουν χάρη στην αίγλη του δημιουργού, και αυτό επειδή, πριν από 32 χρόνια, εκδόθηκε ένα αξεπέραστο αριστούργημα, το DARK KNIGHT RETURNS. Ένα comic πραγματικά σταθμός, που σύστησε την dark age και τη λογική της αποδόμησης των ηρώων στο κοινό. Ασκεί ακόμα επιρροή στον μύθο του χαρακτήρα σε comics, τηλεόραση, κινηματογράφο, video games, γενικά στα πάντα. Εντάσσεται σε κάθε best λίστα που αναφέρεται στα comics από καταβολής κόσμου και το ξέρει κάθε άνθρωπος που έχει ακούσει για τον Batman. Και κάπου εδώ έρχεται η δίκαιη κρίση της συντακτικής ομάδας του Comicdom.

Αλήθεια, είναι το DKR το αριστούργημα της 9ης Tέχνης που πρέπει κάθε θνητός να προσκυνά μπροστά του; Όχι, βέβαια! Σαν έργο έχει τα σφάλματά του. Υπάρχει μια χαλαρή σεναριακή δομή που συνδέει τις σελίδες, με συνεκτικό στοιχείο μια αφηρημένη σκέψη και όχι την αφηγηματική ροή, γίνεται χρήση της προαιώνιας ονείρωξης των fanboys (Βatman vs Superman) προς τέρψη του κοινού, ενώ και το επίπεδο του artwork είναι κατώτερο σε σχέση με τη μετέπειτα πορεία του καλλιτέχνη. Tέλος, η αποδόμηση του Batman καταντά η ανάδειξη ενός σκοταδιστικού super villain.

Ακόμη, όμως, και αν τα δικαιολογήσουμε όλα αυτά, δεν παύει να θεωρείται ως το ιερό βιβλίο της σέχτας των comics fans. Είναι, συνεπώς, ένα υπερτιμημένο αριστούργημα.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11