Top 100 Overrated Comics

20-11: Overrated Towers
15

Final Crisis

2008-2009WriterGrant MorrisonArtistsJ.G. Jones, Doug Mahnke, Carlos Pacheco, Marco RudyDC Comics

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές, προ δεκαετίας, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την DC, έκανε τον κόσμο να παραγγείλει δεκάδες τίτλους, που πρωτύτερα ούτε τους είχε ακουστά, και συνέβαλε στο “σκοτείνιασμα” της εταιρείας, που την παιδεύει μέχρι σήμερα.

Το FINAL CRISIS δεν έχει κάποιο μυστήριο, δεν είναι αμφιλεγόμενο – είναι μια πολύ κακή ιστορία, που έγινε δημοφιλής ως προϊόν μάρκετινγκ και σαν φυσική συνέχεια της πλύσης εγκεφάλου που είχε ξεκινήσει το 52. Ο κόσμος πάει να καταστραφεί “διότι Darkseid και κάτι/κάπως με τον χωροχρόνο”; Check. Οι πιο “αγνοί” ανάμεσα στους ήρωες (Wonder Woman, Mary Marvel) να γίνονται, για τον όποιο λόγο, κακοί; Check. Δολοφονία προεξέχοντα ήρωα (Martian Manhunter); Check. Θάνατος του Batman; Check.

Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά συνθέτουν έναν απίστευτο σεναριακό και εικονογραφικό αχταρμά, όπου, μεταξύ άλλων, βλέπουμε τις Female Furies (Wonder Woman, Batwoman, Catwoman και Giganta) καβάλα σε (χαριτωμένα, κατά τα άλλα) αρματωμένα σκυλιά, με μάσκες ή παραμορφώσεις, που έχουν κάνει και τις ίδιες σκυλομούρες. Σοβαρά τώρα;

Όλο το FINAL CRISIS ήταν μια δήλωση της DC: “δείτε πόσο σκοτεινοί είμαστε, με το (εξαιρετικό, ασχέτως) DARK KNIGHT του Nolan στο σινεμά και όλους μας τους ήρωες στο χαρτί να βιώνουν την αναίρεση των σταθερών τους από τον Morrison”. Ήταν μια ακραία κακή ιδέα, που πούλησε πολύ καλά, φυσικά, και με τα δεκάδες tie-ins (και νοερά sequels), δίχως τα οποία δεν καταλάβαινες Χριστό.

Δυστυχώς, παγίωσε και έδωσε ορμή σε ένα trend, που μόλις τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επιδιορθώσει η εταιρεία, ακόμα με μισή καρδιά και άτσαλες κινήσεις.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11