Top 100 Overrated Comics

20-11: Overrated Towers
14

Wolverine: Origin

2001-2002WriterPaul JenkinsArtistAndy KubertMarvel Comics

Αν ήταν το origin story οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, δεν θα του είχε δώσει κάνεις ιδιαίτερη σημασία. Με μια λέξη, αδύναμο.

Με τόσο hype και τόσο μυστήριο πίσω από το παρελθόν του αγαπημένου μας χαρακτήρα, όλοι περιμέναμε ένα αριστούργημα. Είχαμε δει πολλά στοιχεία από το παρελθόν του, σε flashbacks, και είχαμε συνδέσει πλέον και τα healing powers του με μακροζωία. Περιμέναμε κάτι σε μια παλιότερη εποχή.

Δυστυχώς, η συνταγή δεν πέτυχε. Η μεταφορά της ιστορίας στο παρελθόν έδωσε στο όλο εγχείρημα μια αίσθηση What If? (βλέπε 1602) και απομάκρυνε τον αναγνώστη από τον χαρακτήρα που ήξερε και αγάπησε. Την ίδια την ιστορία θα την χαρακτήριζε κανείς “βασική” και το storytelling μοιάζει με πορεία δια της ασφαλούς οδού. Το comic δεν είχε ψυχή. Θα μπορούσε να ήταν το origin story οποιουδήποτε άλλου και δεν θα έμοιαζε ξένο. Τα στοιχεία που μας φέρνουν κοντά στον Wolverine, μέσα στην ιστορία, είναι ελάχιστα. Τα μαλλιά του και τα κοκκάλινα νύχια, που βγήκαν μονάχα δύο φορές. Διάφοροι άλλοι χαρακτήρες να χρησιμοποιούν λέξεις όπως bub, knucklehead, wolverine, για να μας θυμίσει κάπως η ιστορία ότι μιλάει ακόμη γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πει κανείς γι’ αυτό το comic. Είναι ο ορισμός της μετριότητας. Είπε αυτά που έπρεπε να πει, τα είπε σχετικά απλά και χωρίς κανένα ρίσκο. Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, έχει καλό σχέδιο και καλή εκτέλεση. Επαναλαμβάνεται πολύ και προσπαθεί ακόμη περισσότερο να βαρύνει το κλίμα και να έχει το απαραίτητο δραματικό ύφος, για να είναι το origin του Wolevrine. Δεν το πετυχαίνει.

Το διαβάζεις, περνάς καλά, δεν θυμάσαι και πολλά. Σε ποιον είπαμε ότι ανήκει αυτό το origin;

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11