Previews Picks

January 2019

To 2019 μας υποδέχεται με καλά, με άσχημα, αλλά και με τον κατάλογο του PREVIEWS και όλες εκείνες της κυκλοφορίες που θα μας απασχολήσουν τον Μάρτιο. Και οι Αντώνης Αντωνιάδης και Χρήστος Φανίτσιος μας καθοδηγούν ανάμεσα σε αυτές τις κυκλοφορίες, για να μη χαθούμε!

Blue Pages

“Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης” λέει η παροιμία και, παρόλο που ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει η παραπάνω ρήση, που, ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεχειλίζει γνήσια λαϊκή σοφία, είναι αδύνατο να μην είναι η πρώτη σκέψη που θα κάνω κάθε φορά που θα αναφερθεί κανείς στον τρίτο μήνα του χρόνου. Στο θέμα μας τώρα, ο “Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης” έρχεται και φέρνει μαζί του πολλές και διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Επειδή, όμως, ακόμη είναι Ιανουάριος, προμηθευτείτε μια ζεστή κούπα από ό,τι προτιμάτε να πίνετε, χαλαρώστε και δείτε τι θα κρατάτε στα χέρια σας σε λίγους μήνες.

Spider-Man: Life Story #1 (of 6)

$4.99 page M20 Marvel Comics

Chip Zdarsky και Mark Bagley ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας πουν ξανά την ιστορία της ζωής του Spider-Man. Το twist της υπόθεσης είναι ότι αυτή τη φορά η ιστορία θα εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο, με τον Peter Parker και τους λοιπούς χαρακτήρες να μεγαλώνουν ηλικιακά και να γερνάνε κανονικά. Έτσι, κάθε τεύχος θα καλύπτει μια δεκαετία της ζωής του Spider-Man και θα εστιάζει στις σημαντικότερες ιστορίες του από κάθε περίοδο. Μπορεί να είναι καταπληκτικό, αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι και χάλια. Όπως και να έχει, σίγουρα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, για να του ρίξω μια ματιά.

Magnificent Ms. Marvel #1

$3.99 page M22 Marvel Comics

Γενικά δεν είμαι κι ο μεγαλύτερος fan της Ms. Marvel, καθώς έχω την αίσθηση ότι τα comics στα οποία πρωταγωνιστεί μάλλον δεν απευθύνονται σε μένα ως αναγνώστη. Παρόμοια αίσθηση μου έχουν αφήσει και οι ιστορίες του Saladin Ahmed, ο οποίος θα αναλάβει το relaunch του τίτλου, ενώ οι δουλειές της Minkyu Jung ομολογώ ότι δε με έχουν ενθουσιάσει. Όμως, για να μην μας πουν και πεσιμιστές ακόμη δεν μπήκε η χρονιά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι και καλό. Σίγουρα, πάντως, η συγκεκριμένη κυκλοφορία έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πολυαναμενόμενη.

Detective Comics #1000

$9.99 page DC4 DC Comics

Ακόμη και αν το συγκεκριμένο τεύχος αποδειχθεί μέτριο, είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί στην αίγλη που προκαλεί το χιλιοστό τεύχος του DETECTIVE COMICS. Από την άλλη, με ονόματα σχεδιαστών όπως αυτά των Alvaro Martinez, Jim Lee, Steve Epting, Greg Capullo και Neal Adams, μεταξύ άλλων, καθώς και με μια λίστα συγγραφέων που συναντά κανείς τους Warren Ellis, Paul Dini, Tom King, Peter J. Tomasi, Scott Snyder, Christopher Priest και Dennis O’Neil, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να πάει κάτι πολύ στραβά. Όπως και να έχει, χωρίς πολλές εξηγήσεις, το συγκεκριμένο τεύχος είναι must read για τους φίλους του Batman αλλά και των superhero comics γενικότερα.

Dial H for Hero #1 (of 6)

$3.99 page DC8 DC Comics (Wonder Comics)

Το concept του DIAL H FOR HERO είναι λίγο-πολύ γνωστό. Στο νέο limited series, ο νεαρός Miguel έρχεται σε επαφή με το παράξενο αντικείμενο το οποίο δίνει υπερδυνάμεις σε όποιον πατήσει τα γράμματα H-E-R-0 και μένει να δούμε ποια θα είναι η πορεία που θα διαλέξει από εκεί και πέρα. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, κρατάω μικρό καλάθι, καθώς ούτε ο Sam Humphries ούτε ο Joe Quinones είναι αρκετοί για να με κάνουν να ενθουσιαστώ. Από την άλλη, όμως, όταν ξεκινάς από τέτοια βάση, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της ευχάριστης έκπληξης (hint: συνήθως αυτή δεν έρχεται ποτέ).

Second Coming #1

$3.99 page DC12 DC Comics (Vertigo)

Προβληματίστηκα αρκετά για το πώς αισθάνομαι για το συγκεκριμένο comic. Βλέπετε, σε αυτό, ο Ιησούς επιστρέφει στη Γη σε μια αποστολή από τον Θεό, προκειμένου να μάθει τι σημαίνει να είσαι ένα αληθινός Μεσσίας. Έτσι, αναγκάζεται να συγκατοικήσει με τον διάσημο ήρωα Sun-Man, τον τελευταίο επιζόντα του πλανήτη Krispex. Όμως, όταν ο Ιησούς επιστρέφει και ανακαλύπτει τι έχει συμβεί στον κόσμο αποφασίζει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Ένα μεγάλο WTF? πλανάται πάνω από το εγχείρημα που, αν και το φοβάμαι, μάλλον θα καταλήξω να το διαβάσω.

Little Bird #1 (of 5)

$3.99 page 54 Image Comics

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Darcy Van Poelgeest δε μου έλεγε απολύτως τίποτα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, πρόκειται για ένα πετυχημένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη, με μερικές πολυβραβευμένες ταινίες μικρού μήκους. Συγχρόνως, τα σκίτσα του Ian Bertram, στα μάτια μου τουλάχιστον, μοιάζουν σαν να τα έκανε ο Frank Quitely, προσπαθώντας για κάποιο λόγο να σχεδιάσει με το αριστερό του χέρι. Όπως και να έχει, μια σειρά που υπόσχεται να συνδυάζει στοιχεία από EAST OF WEST, SAGA και AKIRA, ανεβάζει από μόνη της αρκετά τον πήχη και συνεπώς μου εξάπτει την περιέργεια να δω περί τίνος πρόκειται. Και παρά τα όσα έγραψα για τον Bertram, το artwork μοιάζει πολύ όμορφο και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να του δώσω μια ευκαιρία.

Invisible Kingdom #1

$3.99 page 106 Dark Horse Comics (Berger Books)

11 σχεδόν χρόνια μετά το AIR, η G. Willow Wilson ξανασυνεργάζεται με την θρυλική editor Karen Berger σε ένα νέο comic, όπου δύο διαμετρικά αντίθετες γυναίκες ανακαλύπτουν μία συνομωσία, στην οποία εμπλέκονται πολιτικοί, εταιρείες και ιερείς απ’ όλο το γαλαξία. Στα θετικά, υπεύθυνος για το σχέδιο είναι ο Christian Ward, περισσότερο γνωστός για την πρόσφατη δουλειά του στο BLACK BOLT. Ελπίζω να καταφέρει τουλάχιστον να ξεφύγει από τη μετριότητα των περισσότερων comics της Berger Books, μιας και το imprint συνολικά δεν έχει ακόμη καταφέρει να μας χαρίσει κάτι πραγματικά αξιομνημόνευτο.

Transformers #1

$3.99 page 146 IDW Publishing

Χωρίς να έχει τύχει να τα διαβάσω, όπως κατάλαβα και από το αφιέρωμα του συντρόφου Ορέστη Καρέλη, η IDW έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια μερικά πολύ ενδιαφέροντα comics, με πρωταγωνιστές τους ήρωες που όλη η Ελλάδα γνώρισε και αγάπησε από τη συχνότητα του πάλαι ποτέ μεγάλου καναλιού. Το νέο comic θα επιστρέψει στο μακρινό πλανήτη Cybertron, όπου και θα μας παρουσιάσει τις ρίζες του πολέμου μεταξύ Autobots και Decepticons, και νομίζω αποτελεί εξαιρετικό jumping point και για εμάς που δεν έχουμε ιδέα τι έχει μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια.

The Six Million Dollar Man #1

$3.99 page 190 Dynamite Entertainment

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το THE SIX MILLION DOLLAR MAN ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του 1970. Σε αυτή πρωταγωνιστούσε ο μυστικός πράκτορας Steve Austin, τον οποίο υποδυόταν ο Lee Majors, ο οποίος, ύστερα από ένα τραγικό δυστύχημα, είχε αποκτήσει βιονικά μέλη. Τώρα, οι Christopher Hastings και David Hahn μας ταξιδεύουν πίσω στη δεκαετία του 1970, καθώς ο Steve Austin έρχεται αντιμέτωπος με πολεμιστές samurai και την KGB. Εντάξει, χαζομαρούλα ακούγεται, αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστικό.

Ronin Island #1 (of 5)

$3.99 page 216 Boom! Studios

Ο Greg Pak ενώνει τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Μυλωνογιάννη, σε ένα νέο limited series για λογαριασμό της BOOM! Studios και παρέα μας ταξιδεύουν στην Ασία του 19ου αιώνα. Εκεί, ύστερα από μια μυστηριώδη επίθεση, επιζώντες από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα βρίσκουν καταφύγιο σε ένα μυστικό νησί και όλοι μαζί χτίζουν μια νέα κοινότητα. Όμως, μια νέα μεταλλαγμένη απειλή θα εμφανιστεί για να περιπλέξει τα πράγματα. Με ένα πολλά υποσχόμενο σενάριο και πανέμορφό artwork, το RONIN ISLAND αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές του μήνα!

Green Pages

Κάθε φορά (και όταν λέω κάθε φορά, εννοώ αυτήν και άλλη μία) που μου ανατίθεται να ασχοληθώ με τις πράσινες σελίδες, με πιάνει ένας μικρός τρόμος για το τι θα συναντήσω μπροστά μου. Τις βλέπω λίγο σαν το Dark Web: έναν κόσμο χωρίς έλεγχο, που εκατομμύρια κίνδυνοι με περιμένουν σε κάθε γωνία, πίσω από την οποία κρύβεται μια άγνωστη πρωτοεμφανιζόμενη εκδοτική. Μέσα, βέβαια, σε αυτό το δίκτυο σίγουρα βρίσκονται και μικρά διαμαντάκια που περιμένουν κάποιον χρυσοθήρα σαν και του λόγου μου να τα ανακαλύψει και να τα προτείνει. Διαμάντια δεν βρήκα, αλλά μαζί με τον Μάρτη ας πιάσουμε και 2-3 ακόμη προτάσεις…

A Fire Story #1

$3.99 page 244 PublisherAbrams Comicarts

O συγγραφέας του A FIRE STORY αποτελεί τον πρώτο δημιουργό που έλαβε Eisner Award για καλύτερο webcomic, για το αυτοβιογραφικό comic MOM’S CANCER, πριν περίπου 10 χρόνια. Το Α FIRE STORY ήταν ένα webcomic που αναφερόταν στην επίσης προσωπική εμπειρία και μάχη του συγγραφέα, που εγκατέλειψε το σπίτι του στο έλεος των πυρκαγιών της California το 2017, και τον Μάρτιο η σειρά του κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή. Πόση κατάθλιψη μέσα σε έξι γραμμές… Ακατάλληλο για πιθανούς αυτόχειρες…

Goon #1

$3.99 page 266 PublisherAlbatross

Με ακριβώς αντίθετο ύφος και αισθητική (μπας και ευθυμήσουμε, μετά την καταθλιπτική αρχή) ένα άλλο βραβευμένο με Eisner comic επιστρέφει. Ο Goon κλείνει είκοσι χρόνια πορείας στον χώρο της 9ης τέχνης αυτόν τον Μάρτιο και οι δημιουργοί του το γιορτάζουν με την κυκλοφορία μιας ολοκαίνουριας ομότιτλης σειράς, μετά από τρία χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους της προηγούμενης περιπέτειας. Μέχρι τη συγγραφή του παρόντος Previews Picks, τον συγκεκριμένο χαρακτήρα δεν τον γνώριζα αλλά να τελικά που και οι πράσινες σελίδες έχουν και ευχάριστα comics…

Sabrina: Teenage Witch #1

$3.99 page 277 PublisherArchie Comics

Η Sabrina επέστρεψε στο Netflix (not sponsored) πιο σκοτεινή από ποτέ, και οι πρώτες κριτικές είναι αρκετά θετικές για την πιο ώριμη και σκοτεινή εκδοχή της δημοφιλούς μάγισσας. Τα comics, με μια μικρή καθυστέρηση μηνών, επαναφέρουν με τη σειρά τους την νεότερη εκδοχή της Sabrina στον χάρτινο κόσμο, με την κυκλοφορία ενός ολοκαίνουργιου τίτλου. Τα ηνία του σεναρίου θα βρίσκονται στα ατάλαντα και υπερεκτιμημένα χέρια της Kelly Thompson, το οποίο σημαίνει ότι το μέλλον της μάγισσας προβλέπεται δυσοίωνο.

Ναι, μετά την Captain Marvel, τη Rogue και τη Jessica Jones η (διόλου) επιτυχημένη συγγραφέας ετοιμάζεται να καταστρέψει άλλο ένα iconic γυναικείο χαρακτήρα, με τις μηδενικές ικανότητες storytelling που έχει. Κάνω έκκληση στα φεμινιστικά κινήματα του κόσμου αυτού. Κάντε κάτι! Μην αφήνετε άλλο την Thompson να δρα ανενόχλητη και να καταστρέφει γυναικείους χαρακτήρες.

Blessed Machine #1

$3.99 page 300 PublisherCave Pictures Publishing

Στο BLESSED MACHINE, για μια ακόμα φορά η Γη έχει καταστραφεί από μια αποκαλυπτική καταστροφή και οι κάτοικοι του πλανήτη καταφεύγουν σε υπόγειες στοές και τούνελ για να προστατευθούν. Όμως, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ονειρεύεται πως πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και η επιφάνεια της Γης είναι πλέον κατοικήσιμη και έτσι ξεκινάει η μάχη του για να πείσει χαρακτήρες και αναγνώστες πως έχει δίκιο. Ο συγγραφέας/σχεδιαστής έχει ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό στιλ, αλλά το πρώτο εξώφυλλο δε με εντυπωσιάζει και πολύ, καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν καλύτερες δουλειές του, ενώ ευελπιστώ το εσωτερικό να είναι πιο κοντά σε αυτές. Οπότε ναι, μόνο το artwork με έχει σαγηνέψει σε αυτό.

Stiletto #1

$5.99 page 329 PublisherLion Forge

Σε έναν σκοτεινό και βουτηγμένο στο έγκλημα και τη διαφθορά κόσμο μας καλωσορίζει ο δανός Palle Schmidt, σε μια επιτυχημένη σειρά στη χώρα του, που τώρα μεταφέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η μυστηριώδης υπόθεση που θα αναλάβουν να διαλευκάνουν οι δύο πρωταγωνιστές του τίτλου κρύβει πολλά μυστικά και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους προκαλεί τους αναγνώστες να τα ανακαλύψουν. Για όλους εσάς που είστε fans των noir και γκανγκστερικών ιστοριών, αυτό είναι ένα κατάλληλο ανάγνωσμα.

Morning In America #1

$3.99 page 344 PublisherOni Press

Τη δεκαετία του ’80, μια σειρά από μεταφυσικές εξαφανίσεις θα συγκλονίσει την κοινότητα μιας πολιτείας των ΗΠΑ, καθώς κάποιες τερατώδεις μορφές θα κάνουν την εμφάνιση τους και θα επιτεθούν στην περιοχή αυτή. Μια συμμορία από κοπέλες όμως θα ενωθεί για να προστατέψει την πόλη ενάντια στον εχθρό και να λύσει τα μυστήρια που τον περιβάλλει. Αυτό είναι το concept του PAPER GIRLS. Και η συγγραφέας του MORNING IN AMERICA το παίρνει ατόφιο, του αλλάζει χρονολογία, πόλη και αριθμό και εντελώς ξεδιάντροπα το κάνει μια νέα σειρά, αναμένοντας από τους αναγνώστες να στηρίξουν την αντιγραφή της.

The Only Living Girl: Island At Edge Of Infinity

$8.99 page 354 PublisherPapercutz

Βέβαια, οι συμμορίες κοριτσιών που ετοιμάζονται να σαλπάρουν το Μάρτη είναι πολύ περισσότερες και το παρόν comic αποτελεί άλλη μια σειρά που στο επίκεντρό του θα βρίσκεται μια παρέα κοριτσιών. Μια σειρά sequel του ONLY LIVING BOY, με το ίδιο creative team και με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εξώφυλλο και που προσωπικά μου προκάλεσε το μεγαλύτερο ενθουσιασμό από όλες τις υπόλοιπες επιλογές των πράσινων σελίδων αυτού του μήνα. Γιατί, βαθιά στην καρδιά είμαι ένας mainstream fan, και αυτή η επιλογή μου φαίνεται η πιο mainstream της λίστας.