Criminal #1

Η μεγάλη επιστροφή

Το crime/mystery fiction είναι ένα από τα αγαπημένα μου είδη, ανεξάρτητα για ποιο Μέσο μιλάμε. Είτε είναι οι ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές ή τα βιβλία. Και, φυσικά, τα comics. Δυστυχώς, όμως, αν και αυτό το είδος έχει μεγάλη απήχηση στον κινηματογράφο ή στη λογοτεχνία, τα comics μειονεκτούν εμφανώς.

Αυτό, βέβαια, συμβαίνει σήμερα, γιατί παλαιότερα και ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα είδη, με τίτλους όπως DICK TRACY, CRIME DOES NOT PAY ή τα comics της EC. Στη μικρή παραγωγή crime comics της σύγχρονης εποχής, πάντως, βρίσκουμε τίτλους που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία ή κερδίσει πολύ καλές κριτικές (ή και τα δύο), όπως είναι τα SIN CITY, 100 BULLETS, GOTHAM CENTRAL και φυσικά το CRIMINAL.

Το CRIMINAL χρησιμοποιεί τη συνταγή του SIN CITY, όπου στο ίδιο σκηνικό μιας πόλης (Center City) διασταυρώνονται οι πορείες διάφορων χαρακτήρων, εστιάζοντας σε κάποιους από αυτούς σε κάθε story arc. Έτσι η κάθε ιστορία είναι σχετικά αυτοτελής, αλλά ταυτόχρονα και κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ. Η ιδιαιτερότητα του CRIMINAL είναι πως στις ιστορίες πρωταγωνιστούν οι εγκληματίες (όπως προϊδεάζει και ο τίτλος).

Το πρώτο τεύχος του νέου volume του CRIMINAL εστιάζει στον Teeg Lawless, ο οποίος είναι αναγκασμένος να οργανώσει μια ληστεία για να μαζέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Έτσι, θα “ρεφάρει” την ανοησία του γιου του να κλέψει κοσμήματα από έναν φίλο του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος της πόλης. Ένα πολύ ικανοποιητικό setup για όσα θα ακολουθήσουν στα επόμενα τεύχη.

Σίγουρα, αν κάποιος έχει διαβάσει τις προηγούμενες ιστορίες, θα πιάσει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, αλλά και μια απλή επίσκεψη στη Wikipedia αρκεί. Ακόμα κι εγώ την έκανα, μιας και πάει αρκετός καιρός από όταν διάβασα τις υπόλοιπες ιστορίες.

Στο σχέδιο βρίσκουμε, φυσικά, τον μόνιμο partner in crime (see what I did there?) του Ed Brubaker, τον Sean Phillips. Αν και, γενικά μιλώντας, είμαι λάτρης του ρεαλιστικού σχεδίου (βλέπε Neal Adams), το pulpy σχέδιο του Phillips με τα έντονα μαύρα μου αρέσει και πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ στα noir/crime comics. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο coloring (βασικό κομμάτι του CRIMINAL διαχρονικά), όπου βρίσκουμε πλέον τον γιο του Sean Phillips, Jacob, ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά, αν και δε φτάνει το επίπεδο της Elizabeth Breitweiser, που είχαμε δει και στην πρόσφατη συνεργασία των Brubaker και Phillips, KILL OR BE KILLED.

Συνολικά, το νέο μηνιαίο CRIMINAL κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα και αποτελεί μια από τις ποιοτικότερες επιλογές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του αγαπημένου σας comic store. Όσοι ακολουθείτε τον τίτλο δεν πρέπει να το χάσετε. Για τους υπόλοιπους προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε το πρώτο “διπλό” χορταστικό τεύχος και πιστεύω ότι σύντομα θα ψάχνετε τα trades (ή τα back issues, για να μη με μαλώσει ο Σακαρίδης…), για να διαβάσετε όλη την ιστορία.