Friendly Neighborhood Spider-Man #1

Ο Spider-Man της διπλανής πόρτας

Πάντα πίστευα πως οι πιο απλές και προσγειωμένες ιστορίες είναι αυτές που αναδεικνύουν έναν χαρακτήρα. Στην περίπτωση, λοιπόν, του Spider-Man, ενός από τους πιο “καθημερινούς” υπερήρωες, σχεδόν επιβάλλεται να τον τοποθετήσεις μέσα σε ένα προσγειωμένο story. Έτσι, το FRIENDLY NEIGHBORHOOD SPIDER-MAN #1 έρχεται να κάνει ακριβώς αυτό. Να μας δείξει πως ο άνθρωπος-αράχνη είναι το παιδί της διπλανής πόρτας.

Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι της γειτονιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία αυτού του τεύχους, καθώς η θεία May ζητάει την βοήθεια του Peter για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια γειτόνισσά τους. Η γυναίκα, που μένει λίγα διαμερίσματα παρακάτω, ισχυρίζεται πως αναζητάει την βοήθεια ενός υπερήρωα, καθώς καταδιώκεται από μια μυστήρια και συνάμα ισχυρή απειλή. Εκείνος δεν παίρνει τις προειδοποιήσεις της στα σοβαρά, θεωρώντας πως απλώς υπερβάλει, και έτσι, όταν βρίσκει κάποιους αγνώστους στο διαμέρισμά της, βγαίνει πολύ γρήγορα knock out. Το cliffhanger του τεύχους έρχεται, όταν ανακαλύπτει στο διαμέρισμά του πως κάποιος του άφησε ένα καλάθι με άπλυτα, το οποίο στην πραγματικότητα κρύβει δυο παιδιά ρομπότ.

Το τεύχος κάνει δυο πράγματα πολύ καλά. Το να αναδείξει την καθημερινή/φιλική πλευρά του Spider-Man, αλλά και το να πλέξει ένα ενδιαφέρον μυστήριο. Το τεύχος, παρότι τελειώνει με την εμφάνιση δυο μυστηριωδών ρομπότ, δεν χάνει ούτε στιγμή την αίσθηση πως αυτή η ιστορία είναι μικρής κλίμακας. Σε σχέση με τα όσα έχουμε διαβάσει από τον άνθρωπο-αράχνη τελευταία, αυτό σίγουρα δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας, καθώς είναι κάτι που είχαμε καιρό να διαβάσουμε. Το σημαντικό είναι πως καταφέρνει ταυτόχρονα να πλέξει ένα πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο εκπλήξεις μυστήριο, αλλά και να πει μια απλή και καθημερινή ιστορία. Παρουσιάζεται ιδιαιτέρως φρέσκα η φιλική και γειτονική πλευρά του ανθρώπου-αράχνη, μέσα από τα καθημερινά του προβλήματα, το χιούμορ του και την ανθρωπιά του, χωρίς όμως να λείπει το υπερηρωικό κομμάτι της δράσης και της αγωνίας.

Το artwork είναι επίσης κάτι που αναδεικνύει και ζωντανεύει τον ήρωα. Είναι ιδιαίτερα φωτεινό και με έντονα χρώματα, με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να απολαύσει εκπληκτικά μονοσέλιδα του Spider-Man. Όχι μόνο κάνουν την στολή του να δείχνει πιο όμορφη από ποτέ, αλλά ταιριάζει με το συνολικό ύφος της ιστορίας, εφόσον δίνεται έμφαση στη πιο χαλαρή πλευρά του ήρωα.