Voltron: Legendary Defender

Η καλύτερη δυτική μεταφορά anime είναι γεγονός!

Εδώ και κάποια χρόνια, ζούμε την αναβίωση των 80s. Η ρετρολαγνία εφαρμόζεται de facto από το παγκόσμιο marketing, χειρουργικά στοχευμένη πλέον και στους 30+ (οι κάτω των 30 ετοιμαστείτε στα 20s για αναβίωση των 90s), με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει, από το 2016, από remakes, reboots και prequels, εκ των οποίων η πληθώρα είναι ανεπαίσχυντα cash-ins. Όμως, που και που, εμφανίζονται κάποια remakes, που δεν είναι απλά rehashes, αλλά δημιουργίες με ψυχή.

Enter VOLTRON: LEGENDARY DEFENDER, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, μετά από 8 κύκλους!

Το αρχικό VOLTRON ήταν μία λογοκεκριμένη, πετσοκομμένη και με ελαφρώς αλλαγμένη υπόθεση, μεταγλώττιση του anime BEAST KING GOLION. Μία ομάδα πέντε Γήινων εξερευνητών του διαστήματος πιλοτάρουν ισάριθμα ρομποτικά λιοντάρια στο διάστημα, αντιμετωπίζοντας τερατάκια και την κακή διαστημική αυτοκρατορία των Galra. Η αρχική σειρά ήταν 52 επεισόδια και γυρίστηκαν 20 ακόμα για το Αμερικανικό κοινό, ξεχειλώνοντας ακόμα περισσότερο την ιστορία, που είχε ήδη αλλαχτεί αρκετά λόγω της λογοκρισίας του πιο σκοτεινού, αρχικού anime. Μιλάμε για μία σειρά που γέρασε αρκετά γρήγορα, όμως είχε αρκετό potential, σαν super robot series, κυρίως λόγω του cool combiner robot. Προσωπικά, έχω προσπαθήσει τρεις φορές να τελειώσω το αρχικό story arc και πάντα με κουράζει τόσο πολύ που το παρατάω.

Οπότε όταν το Netflix ανακοίνωσε remake, κατενθουσιάστηκα, με την προοπτική να πάρει επιτέλους κάποιος σοβαρός παραγωγός αυτό το wasted potential και να φτιάξει κάτι ωραίο, που θα κρατήσει. Γιατί είχαν υπάρξει άλλες δύο προσπάθειες, οι οποίες μας έδωσαν τα τραγικά sequels VOLTRON: THE THIRD DIMENSION και VOLTRON FORCE. Όλες οι εργαστηριακά ιδανικές συνθήκες για ένα reboot ήταν παρούσες, λοιπόν.

Μετά από αρκετά teaser, ήρθε η ώρα για το reboot. Στις 10 Ιουνίου 2016 έκανε πρεμιέρα στο Netflix ο πρώτος κύκλος του VOLTRON: LEGENDARY DEFENDER. Δεκατρία επεισόδια διάρκειας 23′ έκαστο, με τα τρία πρώτα να είναι το εναρκτήριο story arc. Ένα άκρως ψαρωτικό και εθιστικό εναρκτήριο story arc. Παίρνει τη βασική ιστορία και την απογειώνει, σερβίροντας το αδικημένο potential του πρώτου VOLTRON σωστά και με σεβασμό.

Για πάνω από 10.000 χρόνια, η πανσυμπαντική αυτοκρατορία των Galra κυριαρχεί, σκλαβώνοντας και καταστρέφοντας αναρίθμητους πολιτισμούς. Το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή την ασταμάτητη δύναμη, προτού φτάσει και στη Γη, είναι ένα θρυλικό γιγάντιο ρομπότ ονόματι Voltron, που αποτελείται από πέντε λιονταρίσια mechas. Όμως αυτά έχουν χαθεί από τότε που καταστράφηκε ο πλανήτης Altea, σκόπιμα από τον βασιλιά του πλανήτη, προκειμένου να μην τα πάρει και αυτά ο αθάνατος αυτοκράτορας των Galra, Zarkon.

Ερχόμαστε στο παρόν, όπου πέντε Γήινοι εξερευνητές του διαστήματος, οι Shiro, Keith, Lance, Pidge και Hunk, βρίσκουν τυχαία το μπλε λιοντάρι. Το λιοντάρι ξυπνάει και τους πηγαίνει μέσω μιας σκουληκότρυπας στους τελευταίους επιζώντες της Altea, μέσω των οποίων θα εμπλακούν στην αιώνια μάχη ενάντια στην αυτοκρατορία.

Σεναριακά, το VOLTRON είναι υποδειγματικό. Κατορθώνει κάτι που ελάχιστες mecha anime σειρές έχουν κατορθώσει, το να είναι εντυπωσιακό το ρομπότ και ενδιαφέροντες οι χαρακτήρες. Δεν υπάρχει χαρακτήρας που να μην είναι ενδιαφέρον σε αυτή τη σειρά, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και guests του ενός επεισοδίου. Γιατί εξισορροπεί ιδανικά την χαωτική και θανάσιμα μυστήρια εξερεύνηση του διαστήματος με έναν διαστρικό πόλεμο που δεν έχει τελειωμό. Μονάχα έχει ένα ελάττωμα, το οποίο βέβαια παρατηρείται γενικότερα στο original content του Netflix: δεν έχει καλές κωμικές στιγμές. Έχει εξαιρετική δράση, εκπληκτικές μάχες και επιβλητική ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν τα νεώτερα STAR WARS, όμως οι κωμικές σκηνές είναι υπερβολικά goofy και out-of-place. Ποιος όμως θέλει να δει VOLTRON για τις κωμικές του στιγμές;

Η ιστορία κατορθώνει και σε κρατάει καθηλωμένο σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια των κύκλων, με εξαίρεση τις “μισές” σεζόν στη μέση της σειράς, όπου κάνει μία μικρή κοιλιά, προσπαθώντας να ξαναβρεί τα πατήματά της, μετά τα καταιγιστικά γεγονότα των δύο πρώτων κύκλων. Όμως αυτό είναι υπέρ της, καθώς επιστρέφει μετά τη μέση πλήρως ανανεωμένη και με πληθώρα ενδιαφέροντων εξελίξεων, για όλους τους χαρακτήρες και το σύμπαν. Ειδικά από τον έκτο κύκλο και μετά, όπου ανεβαίνει συνεχόμενα.

Παρεμπιπτόντως, στο pacing του κάθε κύκλου παίζει ρόλο και ο αριθμός των επεισοδίων. Προκειμένου το Netflix να κυκλοφορεί συχνότερα επεισόδια, έβγαζε “μισούς” κύκλους, με αποτέλεσμα από τον τρίτο κύκλο μέχρι και τον έκτο να βλέπουμε 6 ή 7 επεισόδια στον καθένα. Φανταστείτε το αυτό σε οποιαδήποτε άλλη σειρά, πόσο σπαστικό θα ήταν και θα καταλάβετε το πρόβλημα. Ευτυχώς οι δύο τελευταίοι ήταν κανονικοί, με 13 επεισόδια έκαστος. Το μόνο καλό, ήταν πως με αυτό το “τρικ”, απολαύσαμε 78 επεισόδια VOLTRON μέσα σε διάστημα μόλις δυόμιση ετών, δίχως καμία έκπτωση στην ποιότητα της σειράς!

Το animation είναι top-notch, με το δισδιάστατο, παραδοσιακό animation να κυριαρχεί, με γραμμή εμφανώς επηρεασμένη από την Ιαπωνική σκηνή και cgi animation να το αγκαλιάζει ιδανικά μονάχα όταν είναι απαραίτητο, κυρίως σε σκηνές δράσης ή επικών διαστάσεων. Γιατί όλα διαδραματίζονται σε ένα αχανές σύμπαν και το cgi είναι μακράν καλύτερο στο να απεικονίζει το διαστρικό χάος. Υπεύθυνο studio για το animation ήταν το Νοτιο-Κορεάτικο Studio Mir, γνωστό από το διάσημο THE LEGEND OF KORRA του Nickelodeon, ενώ υπεύθυνοι παραγωγής ήταν η World Events Productions, που είχε κυκλοφορήσει τα προηγούμενα VOLTRON, καθώς και το SABER RIDER, μαζί με τον κολοσσό που ακούει στο όνομα DreamWorks.

Η σειρά βραβεύτηκε δέκα φορές, κυρίως στα βραβεία BTVA (Behind the Voice Actors Awards), με τις υπερδιπλάσιες υποψηφιότητες σε άλλα. Έβγαλε συνοδευτικά comics, τρία volumes 5 τευχών έκαστο, από την Lion Forge Comics, τα οποία λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε συγκεκριμένους κύκλους, ενώ κυκλοφόρησε και ένας αξιόλογος αριθμός παιχνιδιών και φιγούρων, που κάποια στιγμή θα βρουν τον δρόμο και προς τη χώρα μας. Ειδικά ο 18ιντσος combiner Voltron! Μπορεί να έχει κάποια σχέση με το ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα όλα τα επεισόδια στο Ελληνικό Netflix. Οσονούπω θα είναι και οι 8 κύκλοι διαθέσιμοι.

Τι περιμένετε λοιπόν; 78 επεισόδια καλής επικής sci-fi δράσης στο διάστημα με ένα ολόκληρο σύμπαν υπέροχων χαρακτήρων σας περιμένουν. Αφεθείτε στη μαγεία της νέας επικής σειράς των Studio Mir και…Vrepit Sa!!!