Oliver #1

Ο Όλιβερ Τουίστ, από το Λονδίνο του 1800, σε ένα δυστοπικό μέλλον...

Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι έχουν διαβάσει το κλασικό μυθιστόρημα του Charles Dickens, OLIVER TWIST. Η ιστορία ενός ορφανού αγοριού, που πέρασε φρικτά παιδικά χρόνια, σε ορφανοτροφεία, ανάδοχες οικογένειες και στον δρόμο, μέχρι τελικά να βρει την οικογένειά του. Ο Dickens, με ηθοπλαστική διάθεση, επιχειρεί την ανάδειξη του ενάρετου Oliver σε θριαμβευτή της ζωής.

Στη νέα σειρά της Image, ο συγγραφέας Gary Whitta αντλεί στοιχεία από το κλασικό αυτό έργο, προκειμένου να δημιουργήσει τον κόσμο του δικού του OLIVER. Σε ένα μετά-αποκαλυπτικό Λονδίνο, ένα αγόρι έρχεται στον κόσμο από μια άγνωστη και μυστηριώδη γυναίκα. Η περιοχή όπου ο νεαρός Oliver γεννιέται και μεγαλώνει, είναι ένα γκέτο, όπου κατοικούν κλώνοι, βετεράνοι πολεμιστές του πρόσφατου πολέμου, που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση τον πλανήτη. Όμως, ο ίδιος είναι διαφορετικός, δεν είναι κλώνος, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι συνηθισμένος άνθρωπος, καθώς μπορεί να αναπνέει χωρίς μάσκα και χωρίς να δηλητηριάζεται από τον τοξικό αέρα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες.


Το artwork είναι εκπληκτικό. Ο Darick Robertson μας χαρίζει μερικά εξαιρετικά panels, όπου παρουσιάζεται το δυστοπικό και κατεστραμμένο Λονδίνο. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες σελίδες αξίζουν να σας κάνουν να ξεφυλλίσετε το τεύχος, ακόμα και αν η θεματική του σας αποτρέπει.

Επί της ουσίας, η εκτέλεση του comic για αυτό το εισαγωγικό τεύχος, είναι καλή. Η πλοκή εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και έτσι ο αναγνώστης προσανατολίζεται εύκολα στον κόσμο του έργου. Χρησιμοποιούνται τα βασικά στοιχεία του μυθιστορήματος του Dickens και εμπλουτίζονται από εκείνα που το μεταφέρουν στη μελλοντική δυστοπία. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η χρήση σχεδόν όλων των κλισέ του superhero genre, που θα διαπιστώσετε ότι, τελικά, είναι ίδια με εκείνα της λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, η ορφάνια ενός νεαρού αγοριού, το οποίο έχει μια μυστηριώδη προέλευση, η πατρική φιγούρα μέσα από έναν χαρακτήρα που έχει και αυτός τα δικά του βάρη, μια γρήγορη εισαγωγική εκπαίδευση στον πρωταγωνιστή, προκειμένου να ενημερωθεί ο αναγνώστης, και, φυσικά, η εκδήλωση ύπαρξης δυνάμεων στο αγόρι. Ωστόσο, η ιστορία που χτίζεται, προδιαθέτει τον αναγνώστη να συνεχίσει την ανάγνωση και στο επόμενο τεύχος.


Το στοίχημα της σειράς, βέβαια, προκειμένου να με κρατήσει και για τα επόμενα τεύχη, είναι να αξιοποιήσει τις προοπτικές που φαίνεται να έχει, αναπτύσσοντας πέραν μια υπερηρωικής ιστορίας με έναν κλασικό χαρακτήρα, ενδιαφέρουσες προβληματικές, όπως τα έργα εναλλακτικής φαντασίας, αλλά και το πρωτότυπο υλικό στο οποίο βασίστηκε.