Previews Picks

February 2019

Μία μόλις μέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα σας συμβουλεύαμε να ξεχάσετε αγάπες, έρωτες, λουλούδια και ρομαντικά δείπνα, και να καθήσετε μαζί μας να εξερευνήσετε το PREVIEWS της Diamond, για να μάθετε ποια θα είναι τα comics που θα σας απασχολήσουν τον μήνα του Comicdom Con Athens!

Συντροφιά θα σας κρατήσουν ο Χρήστος Φανίτσιος και ο Αριστείδης Κώτσης. Take it away, guys…

Blue Pages

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι, ίσως, οι πιο σημαντικοί μήνες στη βιομηχανία της 9ης Τέχνης. Είναι η εποχή που αρχίζουν τα μεγάλα summer events των εκδοτικών, από τα οποία εκατομμύρια tie-ins και spin-offs ξεπηδάνε στους καταλόγους. Ο Μάιος είναι ο μήνας που λαμβάνει χώρα το Free Comic Book Day, ενώ τον Απρίλη αρχίζει το main convention season (τότε λαμβάνει χώρα και το Comicdom Con Athens), ενώ φέτος τον ίδιο μήνα βγαίνει στις αίθουσες και το πολυαναμενόμενο AVENGERS: ENDGAME.

Κάθε άλλο πάρα αδιάφορος, λοιπόν, ο Απρίλης για το 2019, με αρκετές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, αλλά και αρκετά επικίνδυνα μονοπάτια για τον αναγνώστη…

Teen Titans: Raven

$16.99 page DC6 DC Comics

Θα αρχίσω τις προτάσεις για τον Απρίλη με μια μικρή γκρίνια. O τίτλος θα μπορούσε να λέγεται σκέτο RAVEN, αλλά προφανώς, για μεγαλύτερες εμπορικές αποδόσεις, αποφασίστηκε αυτή η μικρή παραποίηση του ονόματος. Και με εξαίρεση αυτό το μικρό πταίσμα στον τίτλο, το graphic novel για την αγαπημένη emo όλης της κοινότητας, φαίνεται να είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

OK, δεν είναι η πρώτη απόπειρα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια να ξανασυστήσει τη Raven στους αναγνώστες, αλλά με αφορμή τη νέα σειρά και το γεγονός πως, μετά το New 52, κανείς δεν ξέρει ποιο origin ισχύει και ποιο όχι, η DC απλά αρπάζει την ευκαιρία. Όλα φαίνονται καλά, μακάρι να ‘ναι και το αποτέλεσμα άρτιο.

Detective Comics #1001

$3.99 page DC18 DC Comics

Ο χειρισμός της εκδοτικής με το DETECTIVE COMICS αποτέλεσε, αναμφίβολα, έκπληξη για μένα. Περίμενα τον δρόμο του Superman να ακολουθήσει και ο Batman, με νέα creative teams και κάποιες αλλαγές στα roster ή στην κατεύθυνση των τίτλων, παρ’ όλα αυτά το επετειακό milestone τεύχος φαίνεται να αφήνει αναλλοίωτη την Gotham City, καθώς ο Tomasi παραμένει στον τίτλο και ο μασκοφόρος προστάτης της πόλης συνεχίζει κανονικά την περιπετειώδη ζωή του.

Αρνητική έκπληξη για έναν τίτλο που, σε αντίθεση με το ACTION COMICS πέρσι, χρειάζεται ανανέωση. Αλλά από το να μας τύχει κανένας Bendis, ας αγοράζουμε μαζικά τα DETECTIVE COMICS του Tomasi.

Thanos #1

$3.99 page M30 Marvel Comics

Όπως ανέφερα και στο review του ολοκαίνουργιου GUARDIANS OF THE GALAXY, ο Thanos πέθανε, αλλά ως γνήσιος σατανικός εξωγήινος, φρόντισε να τα αφήσει όλα μπουρδέλο πριν πεθάνει. Όμως, η Marvel, ως γνήσιος σατανικός κολοσσός, θέλει να μας φάει τα λεφτά και κυκλοφορεί νέα σειρά THANOS, για να διηγηθεί τις στιγμές οικογενειακής θαλπωρής που έζησε ο Thanos με την κόρη του, Gammora. Αμφιβάλλω αν κανείς ζήτησε μια τέτοια ιστορία, αλλά με τόσους fans του χαρακτήρα έκει έξω, καταλαβαίνω την ύπαρξη του συγκεριμένου τίτλου.

Προσωπικά, πάντως, ο μόνος Θάνος που συμπαθώ εγώ, είναι ο Φιλάνης (μόνο αυτό το κόλλημα με τα Pokemon να μην είχε) – όλοι οι άλλοι είναι νευροσπάσματα. Θεωρώ δεν αξίζουν τα λεφτά κανενός, αλλά προσπαθώ, όταν γράφω Previews Picks, να είμαι αμερόληπτος (όσο μπορώ).

Major X #1

$3.99 page M32 Marvel Comics

Μίζερος άνθρωπος δεν είμαι, αλλά γκρινιάρης είμαι. Και όσο αμερόληπτο και να ‘ναι ένα άτομο, όταν βλέπει, το έτος 2019, η Marvel να εκδίδει έναν τίτλο με πρωταγωνιστή έναν ολοκαίνουριο μεταλλαγμένο, που έχει την ικανότητα να χειρίζεται όπλα (απ’ ό,τι φαίνεται) σε σχέδιο και σενάριο του Rob Liefeld, δεν μπορεί να μην εκνευριστεί.

Και καλά εγώ. Το μισό Comicdom, όμως, είναι μιας άλφα ηλικίας και με τέτοιες ανακοινώσεις μπορεί να συμβεί τίποτα επικίνδυνο. Δεν το σκέφτονται αυτό; Δηλαδή, Rob Liefeld το 2019; Δημιουργός που έχει συνδέσει το όνομά του με τον βόθρο των Χ-Men; Ποιός δίνει τα OK σε αυτή την εταιρεία;

Ascender #1

$3.99 page 44 Image Comics

To creative team πίσω από την επιτυχία του DESCENDER, ενώνει τις δυνάμεις του για το sequel της επιτυχημένης τους ιστορίας. Νέα μονοπάτια θέλουν να εξερευνήσουν οι δημιουργοί, με την επιστροφή του τίτλου, και ελπίζουν να επαναφέρουν τους χαρακτήρες στην αρχική επιτυχία, καθώς το DESCENDER, παρά το δυναμικό ξεκίνημα, έκλεισε τον κύκλο άδοξα με πολλή πεσμένη ποιότητα.

Γνωστός για το έντονο καταθλιπτικό ύφος με το οποίο ντύνει ο (αντιπαθής για αρκετό κόσμο) Jeff Lemire τον νέο τίτλο, ελπίζει να ψαρέψει παλιούς fans και νέους αναγνώστες, ξεκινώντας έναν ολοκαίνουριο κύκλο περιπετειών. Αξίζει να δούμε αν θα ρίξει καλό δολώμα.

Section Zero #1

$3.99 page 58 Image Comics

Πιο πολύ θεωρώ, όμως, ότι θα εκτιμήσω (καθώς φημίζομαι για την αισιοδοξία μου, όχι για τη μιζέρια μου) το SECTION ZERO. Έναν τίτλο που από τα solicits και το εξώφυλλο σε προδιαθέτει για κάτι ευχάριστο, περιπετειώδες, υπερηρωικό (προφανώς) και σίγουρα μυστήριο. Πιθανότατα, αποτελεί ένα fan-fic γνωστών υπερηρωικών ιστοριών και χαρακτήρων από το παρελθόν, αλλά προσωπικά, όταν διαβάζω καλογραμμένα comics τέτοιου στιλ, τα λατρεύω.

Για όσους διψάνε για υπερηρωικές ομάδες και ιστορίες που δεν φέρουν το στίγμα του franchise πάνω τους, το οποίο είναι ύπευθυνο για την απαίσια κατάσταση που βιώνει η Marvel αυτή τη στιγμή, πιθανώς αυτό το comic να αποτελέσει μια ακόμα ευχάριστη προσθήκη για τη συλλογή τους.

Xena: Warrior Princess #1

$3.99 page 176 Dark Horse Comics

Η Xena επιστρέφει στον χώρο των comics, με ένα νέο αλλά συνάμα αρκετά χιπστερικό (αν κρίνουμε από το εξώφυλλο) ξεκίνημα, τον Απρίλη. Μαζί με έναν σημαντικό αριθμό variant covers, ένα άγνωστο creative team (για μένα και ολο τον κόσμο φαντάζομαι) αναλαμβάνει να μας επανασυστήσει τη διάσημη αμαζόνα και τη βοηθό της, Γαβριέλλα. Η Ζήνα γενικά ήταν και είναι πολύ κουλ χαρακτήρας και εύχομαι να πετύχει, αλλά με δύο άγνωστους δημιουργούς στο πηδάλιο, ο τίτλος είναι ταξίδι για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Ελπίζω μόνο οι συγγραφείς να μην πέσουν στην παγίδα της ομοιότητας του χαρακτήρα με τη Wonder Woman, ο τίτλος της οποίας είναι το μοναδικό διαπιστευτήριο στο χώρο των comics για το δημιουργικό αυτό δίδυμο.

Green Pages

Παράξενος μήνας, με αρκετές απρόσμενες και ενδιαφέρουσες επιλογές. Είναι αλήθεια ότι πάντα οι πράσινες σελίδες κρύβουν αρκετές εκπλήξεις, αλλά αυτή τη φορά νομίζω πως το παρακάναμε! Για να δούμε…

Strangers In Paradise XXV Omnibus

$29.99 page 234 PublisherAbstract Studios

Όταv ανακοινώθηκε η επιστροφή του Terry Moore στον κόσμο του STRANGERS IN PARADISE, είχα ψηθεί πάρα πολύ. Να κάτι, είχα σκεφτεί, που μπορεί να αναθερμάνει τη σχέση μας. Ξεκίνησα, λοιπόν, να διαβάζω τη νέα σειρά και μολονότι, τεχνικά, δεν έχει χάσει κάτι από αυτό που αποπειράται να κάνει στο STRANGERS IN PARADISE XXV (να συνδέσει όλες τις ως τώρα ιστορίες του), δεν με συγκινεί ιδιαίτερα.

Τουλάχιστον τεχνικά το αποτέλεσμα είναι (αναμενόμενα) πολύ καλό. Αν δεν πήρατε τα τεύχη, μπορείτε να το διαβάσετε συγκεντρωμένο στο καθιερωμένο Omnibus.

Bronze Age Boogie #1

$3.99 page 252 PublisherAhoy Comics

Η πρώτη σοδειά απο comics της Ahoy, άφησε καλές εντυπώσεις, κάτι που με σπρώχνει στο να δοκιμάσω κάποιο από τα νέα της πονήματα, ακόμα και αν δεν ξέρω κάτι για τους δημιουργούς (στην περίπτωση του συγγραφέα Stuart Moore), ή αν τους βρίσκω απλά ικανούς χωρίς να τρελαίνομαι (στην περίπτωση του artist Alberto Ponticelli).

Εδώ, έχουμε ένα τουρλού από genres που κυριαρχούσαν στα 70s. Πιθήκια, κουνγκ φου και διαστημικές περιπέτειες. Retro-fusion, τα λέγαμε αυτά στο χωριό μου και τα προσεγγίζαμε με επιφύλαξη, αλλά η Ahoy τη γλιτώνει λόγω πρότερου έντιμου βίου. Ποιός ξέρει; Μπορεί και να έχει αρκετή πλάκα! Για την άλλη πρόταση της Ahoy, το PLANET OF THE NERDS είμαι πιο επιφυλακτικός.

Cannabis: The Illegalization Of Weed In America HC

$29.99 page 304 PublisherFirst Second

Το θέμα της απαγόρευσης της κάνναβης δεν το λες και το πιο πολυφορεμένο στα αμερικανικα comics. Θα με ρωτήσετε, τώρα, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι το comic καθαυτό και πόσο σφαιρικά μπορεί να παρουσιάζετα το θέμα.

Ε, λοιπόν, το μόνο που θα σας πω είναι πως ο κύριος Box Browm κάνει εξαιρετικά comιcs, είτε έχουν να κάνουν με τον Andre the Giant, με τον Andy Kaufmann, ή με την ιστορία του Tetris, και δεν περιμένω κάτι λιγότερο από τη νέα του δουλειά.

Peter & Ernesto: The Lost Sloths

$29.99 page 304 PublisherFirst Second

Με αφορμή το πρόσφατο Top 100, ακούστηκε αρκετές φορές η ιδέα να ασχοληθoύμε με τα πιο “underrated comics”. Αντίθετα με το overrated, το underrated μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το ορίσω και να το “μετρήσω”. Εν τούτοις, δύσκολα θα έλεγα πως κάποιος δημιουργός είναι συνολικά (και από τους mainstream αναγνώστες και από τους πιο avant-garde και στις πωλήσεις) πιο αδικημένος/παραγνωρισμένος από τον Graham Annable.

Για να το πω μόνο με δυο κουβέντες: “Θεωρώ πως είναι μια ιδιοφυια που έχει δώσει αριστουργηματα και πέρα από το animation.” Δεν αμφιβάλλω ότι οι ικανότητές του θα λάμπουν και σε αυτό το all-ages graphic novel.

Share Your Smile: Raina’s Guide To Telling Your Own Story

$12.99 page 309 PublisherGraphix

Πάμε πάλι… Με αφορμή το πρόσφατο Top 100 ακούστηκε αρκετές φορές η ιδέα να ασχοληθoύμε με τα πιο “underrated comics”. Αντίθετα με το overrated, το underrated μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το ορίσω και να το “μετρήσω”. Η Raina Talgemeier είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εϊναι underrated; Πιθανότατα, αφού έχει comics με φρεσκάδα, χιούμορ και οι περισσότεροι “κλασικοί” αναγνώστες comics την αγνοούν. Είναι overrated; Οπωσδήποτε! Έχει εκατομμύρια πωλήσεις κάθε χρόνο και πλήθος αναγνωστών που και τα πιο αναγνωρισμένα αριστουργήματα των comics θα ζήλευαν.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε τη νέα της κυκλοφορία, με θέμα το πως να φτιάξουμε τα δικά μας comics και με preview από την επερχόμενη δουλειά της.

The Nib #1

$14.95 page 339 PublisherNib

Το The Nib είναι ένα πολύ επιτυχημένο και σαφώς πολιτικό site, που δημοσιεύει comics. Στο πολιτικό του κομμάτι, όσο και αν ταιριάζουν πολλές από τις ευαισθησίες μου με αυτές του The Nib, έχει έναν διδακτικό τόνο που με ενοχλεί.

Ως λάτρης των comics, όμως, εστιάζω στο ότι οι δημιουργοί που συμμετέχουν είναι εξαιρετικοί comic artists. Απ’ όσο γνωρίζω, το έντυπο THE NIB είναι ένα περιοδικό που συγκεντρώνει κάποιες ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί online, αλλά και κάποιες πρωτότυπες. “Count me in”, που λέμε και στο χωριό μου. Σας έχω ξαναπεί για το χωριό μου, ε;

Cor! And Buster Humour Special

$7.99 page 353 PublisherRebellion

Τα καϋμένα τα νιάτα, τί γρήγορα που περνούν! Όταν ήμουν ακόμα μικρό παιδί, διάβαζα κυρίως βρετανικά comics. Τώρα που δεν είμαι πια ούτε μικρό ούτε παιδί, εξακολουθώ να διαβάζω πολλά βρετανικά comics. Συχνά τα ίδια που διάβαζα και μικρότερος…

Η Rebellion, η εταιρία που εκδίδει το 2000AD, έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για τα περισσότερα παλιά βρετανικά comics και για τους χαρακτήρες που εμείς οι ηλικιωμένοι γνωρίσαμε στο ΑΓΟΡΙ, τη ΒΑΒΟΥΡΑ, τη ΜΑΝΙΝΑ, το ΤΡΟΥΕΝΟ, και αλλού. Ξεκίνησε με επανεκδόσεις, αλλά συνεχίζει με τις εκδόσεις νέων ιστοριών των αγαπημένων χαρακτήρων από ξεχασμένα χιουμοριστικά περιοδικά, όπως κάνει εδώ με το COR! και το BUSTER. Στα θετικά, ότι βλέπω τη συμμετοχή του “παλιού” Lew Stringer και αξιόλογων δημιουργών, όπως ο Neil Googe, αλλά και η διάθεση που δηλώνει η Rebellion να συνεχίσει να εκδίδει χιουμοριστικά comics.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από αυτό εδώ, ρίξτε και μια ματια στην αντίστοιχη FCBD έκδοσή του, όπου θα υπάρχουν και δουλειές κάποιων εκ των κορυφαίων δημιουργών των χιουμοριστικών comics, όπως οι Ken Reid, Leo Baxendale. “Unsung heroes”, τους λέμε κάτι τέτοιους στο χωριό μου… Νομίζω ότι αυτό το αστείο με το χωριό μου έχει αρχίσει να κουράζει.

Maggy Garrisson

$24.99 page 359 PublisherSelfMadeHero

Αυτή είναι μάλλον μια από τις απρόσμενες και πολύ ευχάριστες εκπλήξεις του PREVIEWS. O Lewis Trondheim γράφει και ο Stephane Oiry σχεδιάζει μια αστυνομική ιστορία. Μάλιστα, αν καταλαβαίνω καλά, αυτή η έκδοση μπορεί να συγκεντρώνει τα τρία album της πρόσφατης σειράς, κάθε ένα από τα οποία είναι και αυτοτελές.

Αστυνομικό comic που εκτυλίσσεται στο βροχερό Λονδίνο, από ευφυή συγγραφέα και με πολύ όμορφες σελίδες. Νομίζω ότι λίγες επιλογές μοιάζουν πιο “σίγουρες”. Ως bonus pick, ρίξτε και μια ματιά στο MEMOIRS OF A BOOK THIEF, που μου μοιάζει και αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον.

American Comic Book Chronicles: 1940-1944

$44.95 page 373 PublisherTwoMorrows Publishing

Αν και για πολλά χρόνια μου λέγανε για το πόσο καλά είναι αυτά τα volumes και την αξία που έχουν για οποιονδήποτε έχει ενδιαφερθεί για την ιστορία των αμερικανικών comics, έπρεπε να πέσει στα χέρια μου ένας τόμος για να πειστώ. Εγώ πάντα το έλεγα ότι στα Comics Bazaar του Comicdom βρίσκεις αριστουργήματα σε εξαιρετικές τιμές…

Πλέον, τα νεότερα volumes δεν τα προσπερνάω και είμαι σίγουρος ότι και αυτός εδώ ο τόμος, που επικεντρώνει στα 5 πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40, θα αποτελεί έναν θησαυρό γνώσεων.

Smashed: Junji Ito Story Collection

$22.99 page 413 PublisherViz Media

Είναι διαρκής η αγωνία μου για το ποιο manga είναι αυτό που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στις επιλογές μου για τον μήνα. Και ο Junji Ito (UZUMAKI, GYO, TOMIE) είναι η προφανής επιλογή. Σαφώς υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, και οι πρόσφατες εκδόσεις με manga του Ito δεν συγκρίνονται με τα “κλασικά” του, αλλά είναι μια σίγουρη επιλογή και οι hardcover εκδόσεις της Viz μου αρέσουν πολύ.

Ανθρωποι εγκλωβισμένοι σε ένα συγκεκριμένο τόπο και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που οδηγεί στην κόλαση, είναι κάποια από αυτά που θα συναντήσουμε εδώ. Δεν λέω… Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.