Man And Superman 100-Page Super Spectacular #1

Mr. Kent goes to Metropolis

Το MAN AND SUPERMAN έχει μια ιδιαίτερη εκδοτική ιστορία. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί σαν ένα storyline τεσσάρων τευχών στη σειρά SUPERMAN CONFIDENTIAL, μια σειρά που εστίαζε στα πρώτα χρόνια του ήρωα. Δυστυχώς, η σειρά ακυρώθηκε πριν προλάβει να δημοσιευθεί η συγκεκριμένη ιστορία. Το γεγονός δε ότι ασχολείται με το origin του Superman έκανε την έκδοσή της δύσκολη, μιας και θα ερχόταν σε σύγκρουση με το μεταβαλλόμενο continuity (βλέπε New 52 κλπ.). Ευτυχώς, έχουμε πλέον στα χέρια μας την ιστορία αυτή ολοκληρωμένη. Και λέω ευτυχώς, γιατί είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες του Superman των τελευταίων ετών.

Ο βετεράνος Marv Wolfman καταπιάνεται με το origin του Superman και συγκεκριμένα εστιάζει στην περίοδο από όταν ο Clark φτάνει στη Metropolis μέχρι τη στιγμή που φοράει τη στολή του Superman. Μια ιστορία που έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές, αλλά παρόλα αυτά, ο Wolfman καταφέρνει να βάλει τη δική του πινελιά. Έτσι θα μας απασχολήσουν ερωτήματα όπως: “πώς μπορεί να προσλάβει η κορυφαία εφημερίδα έναν άγνωστο νεαρό δημοσιογράφο” ή “γιατί ερωτεύθηκε ο Clark τη Lois”; Παρακολουθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Clark, προσπαθώντας να προσαρμοστεί, τις γνωριμίες που κάνει (ο Wolfman είναι γνωστή “μανούλα” στο να δίνει υπόσταση ακόμα και σε χαρακτήρες που εμφανίζονται ελάχιστα σε μια ιστορία), αλλά και τις αμφιβολίες που τον διακατέχουν αναφορικά με το στόχο του να γίνει ο ήρωας που όλοι γνωρίζουμε.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας είναι ότι πιάνει το πνεύμα του post-Crisis Superman, που εισήγαγε ο Byrne με το MAN OF STEEL και συνέχισε στα SUPERMAN και ACTION COMICS (άλλωστε ο Wolfman είχε αναλάβει, τότε, το launch του τρίτου μηνιαίου τίτλου, ADVENTURES OF SUPERMAN), με ιστορίες που έδιναν την ίδια (ή και μεγαλύτερη) βαρύτητα στις σχέσεις του Clark με τη Lois, στην καθημερινότητα στον Daily Planet και στους γονείς του Clark στη Smallville. Κάτι που είδαμε να γίνεται πολύ πετυχημένα και στην τηλεοπτική μεταφορά LOIS & CLARK: THE NEW ADVENTURES OF SUPERMAN.

Την αποτύπωση όλων αυτών έχει αναλάβει ο Claudio Castellini, ο οποίος, για εμένα, θα είναι πάντα “αυτός που σχεδίασε το μισό DC VS. MARVEL και μετά χάθηκε”. Το σχέδιο του Castellini μου αρέσει αρκετά και η συγκεκριμένη είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του. Επίσης, θα πρέπει να του αναγνωριστεί το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην απεικόνιση της Metropolis, που μπορούμε να θεωρήσουμε ως το βασικότερο “χαρακτήρα” της συγκεκριμένης ιστορίας.

Στην εισαγωγή του comic, ο Wolfman δηλώνει πως το MAN AND SUPERMAN είναι η καλύτερη ιστορία του Superman, και μία από τις πέντε καλύτερες ιστορίες γενικά, που έχει γράψει ποτέ. Ίσως αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει υπερβολικός (ειδικά στο δεύτερο σκέλος του) για έναν συγγραφέα με τόσες και τόσες θρυλικές ιστορίες στο ενεργητικό του. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το MAN AND SUPERMAN είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες του Superman τα πολλά τελευταία χρόνια και – κυρίως – μια ιστορία που πιάνει 100% το πνεύμα του post-Crisis Superman, που αποτελεί την αγαπημένη μου περίοδο του ήρωα. Με λίγα λόγια, θα πρότεινα να μην το χάσει κανείς που αγαπά τα υπερηρωικά comics (και όχι μόνο).