Like a Velvet Glove Cast In Iron

Underground σουρεαλιστικός εφιάλτης

Ιστορία

Όλα ξεκινούν στην σκοτεινή αίθουσα ενός τσοντάδικου. Ο πρωταγωνιστής, Clay Loudermilk, παρακολουθεί ένα BDSM πορνό, στα όρια του snuff, το οποίο τιτλοφορείται LIKE A VELVET CLOVE CAST IN IRON. Για κάποιον λόγο, αποφασίζει να αναζητήσει την πρωταγωνίστρια dominatrix και γι’ αυτό εισέρχεται στις τουαλέτες του κινηματογράφου πορνό, για να βρει απαντήσεις από έναν Ινδό γκουρού! Κάπως έτσι αρχίζει το παράλογο ταξίδι του πρωταγωνιστή, το οποίο στη συνέχεια γίνεται ακόμα πιο σουρεαλιστικό. Κατά την αναζήτηση της γυναίκας της ταινίας, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι η σύζυγος που τον εγκατέλειψε, συναντά ένα παράδοξο πλήθος ή αν θέλετε ένα υπερρεαλιστικό freak-show. Ένας φίλος με παράξενη ασθένεια, αστυνομικοί-απαγωγείς, μια ιδιαίτερη κοινότητα που θυμίζει εκείνη του Charles Manson, μια κοπέλα που μοιάζει με πατάτα και η νυμφομανής μητέρα της, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας με ακέφαλα τετράποδα και αποτυχημένες εμφυτεύσεις μαλλιών, ένα logo που γίνεται το κέντρο του σύμπαντος και διάφορα άλλα παρανοϊκά πρόσωπα και καταστάσεις παρελαύνουν από τις σελίδες του έργου. Εν τέλει, η παραληρηματική αλληλουχία φτάνει στο τέλος, με τον ήρωα να έχει μάθει (με κάποιο κόστος) όσα ήθελε, αλλά και τον κόσμο γύρω να παραμένει το ίδιο παράδοξος.

Τι μας άρεσε

To έργο, όσο τρελό και ανακόλουθο και αν ακούγεται, είναι πραγματικά εξαιρετικά συναρπαστικό. Δύσκολα θα σας αφήσει να το αφήσετε. Ο αναγνώστης εμπλέκεται στην σουρεαλιστική ιστορία και σταδιακά αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι συμμετέχει σε αυτόν τον εφιαλτικό κόσμο. Όλα μοιάζουν με ένα παράξενο όνειρο και γυρνώντας τις σελίδες θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι, όπου να είναι, θα ξυπνήσετε.

Εκτός όμως από τη συναρπαστική αφήγηση, ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι το σκοτεινό χιούμορ του Clowes. Μέσα από τη σουρεαλιστική διήγηση προκύπτουν κωμικοτραγικά γεγονότα που είναι αδύνατο να μη σας κάνουν να γελάσετε ή έστω να μειδιάσετε.

Επίσης, είναι εξαιρετική η μαεστρία με την οποίο ο δημιουργός συνυφαίνει μέσα σε αυτό το έργο στοιχεία από τις πιο σκοτεινές πλευρές της πραγματικότητας, όπως τη δημιουργία snuff films, τις εξτρεμιστικές αιρέσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η πραγματικότητα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάπου εκεί έξω, αλλά προτιμούμε να παρακάμπτουμε. Τέλος, το χαρακτηριστικό artwork του Clowes, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανεξάρτητη σκηνή.

Τι μας ενόχλησε

Υπάρχουν κάποια λίγα μέρη, όπου είναι δύσκολο να ακολουθήσεις την αφήγηση και χρειάζεται να κάνεις λίγη υπομονή, ώστε να φτάσεις στη φάση που θα αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει.

Συνολική Εκτίμηση

To LIKE A VELVET GLOVE CAST IN IRON είναι μια έντυπη εκδοχή ενός ονείρου. Η ακολουθία των περιστατικών της ιστορίας θυμίζει τις ταινίες του David Lynch, όπου πραγματικότητα και εφιάλτης εμπλέκονται. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Dan Clowes, όπου περιλαμβάνει έναν ολόκληρο κόσμο αχαλίνωτης φαντασίας. Σοκάρει όσο χρειάζεται για να κρατήσει το ενδιαφέρον, αλλά και να περάσει τους προβληματισμούς του. Είναι από τα έργα που όταν ολοκληρώσεις την ανάγνωση, μένεις με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό, αναγνωρίζοντας την αξία του comic. Παρουσιάζονται οι underground υποκουλτούρες σε όλη τους την έκταση, ενώ ταυτόχρονα το έργο καταφέρνει να συναρπάσει, να διασκεδάσει και να προβληματίσει.

Παράλληλες Προτάσεις

Το 2009, οι εκδόσεις Κορμοράνος εξέδωσαν στα ελληνικά το έργο με τον τίτλο ΣΑΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΓΑΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΒΕΛΟΥΔΟ. Προτείνονται εν γένει τα έργα του Dan Clowes, όπως το PUSSEY!, το GHOST WORLD, το LLOYD LLEWELLYN, το ICE HEAVEN και γενικώς ό,τι περιστρέφεται γύρω από το όνομά του και την ανθολογία του, EIGHTBALL.

Επειδή δεν γίνεται να μην αναφερθώ, καθώς η σύνδεση είναι περισσότερο από πρόδηλη, δείτε τις ταινίες του David Lynch (BLUE VELVET, MULHOLLAND DRIVE, WILD AT HEART, INLAND EMPIRE, LOST HIGHWAY κλπ).