I Killed Adolf Hitler

Love story, σουρρεαλισμός και η δολοφονία του Χίτλερ

Ιστορία

O ανώνυμος κεντρικός χαρακτήρας δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως εκτελεστής. Νόμιμα, με δικό του γραφείο και μεγάλη πελατεία, αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση, με το αζημίωτο φυσικά, κάθε πρόσωπο που οι εντολείς του θα του υποδείξουν. Είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες. Μοναδικό πρόσωπο που στη ζωή του έχει μια κάποια σύνδεση, είναι η κοπέλα του, με την οποία χωρίζει σχεδόν από την αρχή της ιστορίας.

Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς και μια δολοφονική απόπειρα εις βάρος του, ο πρωταγωνιστής δέχεται την επίσκεψη ενός νέου πελάτη, που του ζητά να σκοτώσει τον Αδόλφο Χίτλερ. Στην εύλογη ερώτηση, πώς μπορεί αυτό να γίνει, η απάντηση είναι εξίσου εύλογη, “με χρονομηχανή”. Η μηχανή υπάρχει πράγματι, αλλά έχουν μόνο μια ευκαιρία, γιατί για να δουλέψει χρειάζεται 50 χρόνια φόρτιση.

Ο ήρωας καταφέρνει να φτάσει πίσω στον χρόνο για να σκοτώσει τον Χίτλερ, όμως εκείνος καταφέρνει να ξεφύγει και χρησιμοποιώντας τη μηχανή ταξιδεύει στο μέλλον. Όταν, όμως, ο αρχηγός του τρίτου Ράιχ φτάνει στον προορισμό του, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι να πυροβοληθεί από τον, γερασμένο πλέον, πρωταγωνιστή, που περίμενε πενήντα χρόνια για αυτή τη στιγμή. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, ο Χίτλερ και πάλι δεν πέθανε. Ωστόσο, ο κεντρικός χαρακτήρας ξανασυναντά την, κατά πενήντα χρόνια νεότερη, φίλη του και μαζί αποφασίζουν να καταφέρουν να βρουν τον Χίτλερ ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή. Τελικά, με διάφορα επεισόδια και περιπέτειες, θα φτάσουν στον στόχο τους, μόνο που θα χρειαστεί να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια.

Σημειώνεται ότι όλοι οι μετέχοντες στην ιστορία, είναι ανθρωπόμορφα ζώα…

Τι Μας Άρεσε

Είναι εκπληκτικό πώς ο Jason κατάφερε να αναπτύξει μια ιδέα με τόσες πολλές περιπλοκές και επεισόδια, μέσα σε λιγότερο από 50 σελίδες. Υπάρχει μια άμεση αφήγηση της ιστορίας, χωρίς περιττά σημεία που να καθυστερούν την πλοκή. Το μινιμαλιστικό ύφος των panels εννοείται ότι βοηθά στην επισήμανση των σημείων εκείνων που έχουν νόημα για τον αφηγητή, τονίζοντας με απλότητα την παράθεση των γεγονότων.

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο παράδοξο χιούμορ του δημιουργού, το οποίο είναι βασικό στοιχείο του έργου – φαίνεται άλλωστε με τον φυσιολογικό τρόπο που επιλέγει να εξιστορήσει τα πιο εξωφρενικά και σουρεαλιστικά πράγματα, όπως τη νόμιμη εργασία με αντικείμενο τις δολοφονίες και τα απολύτως εφικτά ταξίδια στο χρόνο, με μόνο πρόβλημα τη φόρτιση της μηχανής. Ωστόσο μέσα από όλα αυτά τα παράξενα στοιχεία, το πλέον ουσιώδες και καλά καμουφλαρισμένο στοιχείο του comic, είναι η έννοια της μοναξιάς και της αγάπης. Η αγάπη του ήρωα και της κοπέλας του περνάει διάφορα στάδια και φαίνεται να διαρκεί για τουλάχιστον 100 χρόνια, χρειάζεται βέβαια και μια χρονομηχανή για αυτό, αλλά χαλάλι.

Τι Μας Ενόχλησε

Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό. Ίσως το, κάπως χοντροκομμένο σχέδιο του Jason, αλλά και αυτό όχι πάντα – είναι ανάλογα τη διάθεση. Άλλωστε, αυτό είναι το στιλ του, βασικό στοιχείο της δημιουργίας του, οπότε δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ενοχλητικό, εφόσον βέβαια κρίνει ότι το έργο του δημιουργού, στο σύνολο του, είναι αξιόλογο.

Συνολική Εκτίμηση

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του συγκεκριμένου δημιουργού, που προτείνεται και ως πρώτη επαφή μαζί του. Η σύντομη και περιεκτική μορφή του, επιτρέπει στον αναγνώστη να μη χάνει το ενδιαφέρον του. Επίσης, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, κυρίως λόγω των υπερρεαλιστικών καταστάσεων που προκύπτουν, αλλά και του χιούμορ του.

Σε κάθε περίπτωση, από τον τίτλο αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο της ιστορίας, αντιλαμβανόμαστε ότι ζητούμενο του έργου είναι η ανάδειξη των αντιφάσεων και της αγάπης. Για παράδειγμα,η δολοφονία του Χίτλερ, που επέβαλε το μίσος ως φυσιολογική ανθρώπινη συνθήκη, επιτυγχάνεται χάρη στην αγάπης των δυο χαρακτήρων, η οποία λειτούργησε πέρα από τον χρόνο. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός, ότι πρόκειται για μια δολοφονία που γίνεται κατ’ επάγγελμα, δηλαδή μια πράξη χωρίς αγάπη. Αυτά τα ενδιαφέροντα και άλλα πολλά, μπορεί να γυρίζουν στο μυαλό σας μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου. (Καλά, μπορεί και όχι.)

Παράλληλες Προτάσεις

Έργα του Jason που αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά είναι τα THE LEFT BANK GANG, IF YOU STEAL, ATHOS IN AMERICA, και ΗΕΥ, WAIT.

Comics σχετικά με τον πόλεμο, όπως την πρόσφατα ολοκληρωμένη τριλογία του BERLIN, και φυσικά το MAUS, το οποίο είναι και ανθρωπομορφικό, όπως εν προκειμένω το I KILLED ADOLF HITLER. Στην κατηγορία αυτή, δε, μπορείτε να δείτε τα γνωστά GRANDVILE, BLACKSAD και το λιγότερο γνωστό ΕLMER του Garry Alanguilan.