Superman/Shazam: First Thunder

Η πρώτη συνάντηση δύο κορυφαίων υπερηρώων

Ιστορία

Δύο από τους δημοφιλέστερους ήρωες, που καθόρισαν την Golden Age των comics και όχι μόνο, που κάποτε ήταν κατά κάποιο τρόπο αντιμέτωποι στα δικαστήρια, συναντιούνται για πρώτη φορά χρονολογικά στο canon της DC και αυτή η πρώτη συνάντηση είναι ό,τι θα περίμενε κάποιος fan. Στην αρχή της καριέρας των Superman και Captain Marvel, μια σπείρα ληστών κλέβει κειμήλια από διάφορα μουσεία, μεταξύ άλλων και της Metropolis και Fawcett City. Έτσι, οι δύο ήρωες γνωρίζονται και συνεργάζονται, καθώς συμπληρώνουν εξαιρετικά τις αδυναμίες του άλλου και ο καθένας βρίσκει στον άλλον κάποιον σαν και αυτόν.

Τι Μας Άρεσε

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι σε καταστάσεις, είτε αρχικά στην ιστορία είτε προς το τέλος, που κάνουν ξεχωριστή αυτή την σχέση. Ο Superman είναι ενεργός εδώ και έναν χρόνο σε έναν κόσμο με ελάχιστους υπερήρωες, οπότε ακόμα δεν εμπιστεύεται κανέναν, σχετικά με τη φύση του και τα μυστικά του. Από την άλλη, ο Captain Marvel, παραμένοντας το παιδί που είναι, είναι έτοιμος να ανοιχτεί όσο περισσότερο γίνεται στον Superman.

Η στιγμή, βέβαια, που του ανοίγεται είναι τόσο ικανοποιητική και έρχεται μετά από μια απροσδόκητη δραματική κορύφωση που στο τέλος δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτούς τους δύο ήρωες μαζί. Ας πούμε απλά ότι στην υπόθεση μπλέκεται κάπως ο Doctor Sivana, ένας από τους σπουδαιότερους αντιπάλους του Cap και υποκινητής διαφόρων μηχανορραφιών στην πλοκή.

Η καρτουνίστικη διάσταση που δίνει ο Joshua Middleton στο καλλιτεχνικό κομμάτι πάει γάντι με την φύση του Captain Marvel, ζωντανεύοντας με μεγάλη επιυτχία το wish fulfillment που αντιπροσωπεύει ο Billy και την πιο “αγνή” και κυρίως απλή εποχή του DCU, όταν ακόμα το σύμπαν των υπερηρώων ζωντάνευε και οι ίδιοι οι υπερήρωρες το ανακάλυπταν. Βέβαια, το εύπλαστο σχέδιό του προσαρμόζεται κατάλληλα στις πιο σκοτεινές στιγμές, όπου αναδεικνύονται τα συναισθήματα που βιώνουν όσοι εμφανίζονται σε αυτές.

Τι Μας Ενόχλησε

Όσο ταιριαστό και αν είναι το art του Middleton, μερικές φορές οι χαρακτήρες είναι παρουσιασμένοι λίγο off, ενώ επιπλέον η σειρά θα μπορούσε να έχει 1 ή 2 τεύχη ακόμα, για να δούμε περισσότερο interaction Superman/Cap. Ουσιαστικά το παράπονο μου είναι πως ήταν τόσο καλό που ήθελα και άλλο.

Συνολική Εκτίμηση

Δεν είναι το comic που θα σας αλλάξει την ζωή, αλλά το SUPERMAN/SHAZAM: FIRST THUNDER είναι μια πάρα πολύ καλοφτιαγμένη απεικόνιση της πρώτης συνάντησης δύο αρχετυπικών ηρώων, προερχόμενων από αντίθετα backgrounds (επιστημονική φαντασία vs μαγεία), που θα σας κάνει να λατρέψετε και τους δύο πρωταγωνιστές και θα σας ανοίξει την όρεξη για περισσότερες ιστορίες με τον πρώην Captain Marvel, νυν Shazam.

Παράλληλες Προτάσεις

Από τα νεότερα χρόνια, υπάρχει το SHAZAM: POWER OF HOPE των σπουδαίων Paul Dini και Alex Ross, το SHAZAM!: THE MONSTER SOCIETY OF EVIL του Jeff Smith (ίσως να τον ξέρετε από κάποιο αριστούργημα ονόματι BONE), που αντλεί πολλά στοιχεία από την Golden Age αισθητική του ήρωα, ενώ από την Golden Age υπάρχει το κλασικό arc (το πρώτο μάλιστα στην ιστορία των comic) της Monster Society Of Evil, από το CAPTAIN MARVEL ADVENTURES #22 του 1943 μέχρι το #46. Για ακόμα πιο σύγχρονες ιστορίες, στο New 52 o Geoff Johns έχει αναλάβει σχεδόν μόνος του τον ήρωα, ξεκινώντας με το ανανεωμένο του origin ως back-up στο JUSTICE LEAGUE, την ένταξή του στην ομάδα στο arc “Trinity War” και τις περιπέτειες του με αυτή στην συνέχεια του τίτλου, ενώ αυτή την στιγμή κυκλοφορεί από τον ίδιο και τον Dale Eaglesham η προσωπική σειρά του ήρωα. Εναλλακτικά, αυτή την περίοδο παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το SHAZAM!, μια πάρα πολύ καλή μεταφορά του χαρακτήρα και του πνεύματος του.