Batman And The Outsiders #1

In with the new, in with the old

Ανά τα χρόνια, υπήρξαν διάφορες εκδοχές της ομάδας των OUTSIDERS, είτε με ηγέτη τον Batman, είτε χωρίς αυτόν. Οι περισσότεροι θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον πρώτο και αγαπημένο τίτλο BATMAN AND THE OUTSIDERS, του 1983, από τους ακόμα πιο αγαπημένους Mike W.Barr και Jim Aparo, ενώ άλλοι τη σχετικά σύγχρονη εκδοχή του Chuck Dixon. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα είχε και έχει ένα following διόλου αμελητέο και δεδομένου ότι περιμέναμε αυτό το comic εδώ και δύο χρόνια, ο πήχης και οι προσδοκίες είναι αρκετά ψηλά.

Το πρώτο τεύχος της σειράς αρχίζει με μια δολοφονία αγνώστου από άγνωστο (προς το παρόν) bad guy, ενώ η ομάδα ήδη παίρνει μέρος σε μια αποστολή, η οποία όμως δεν πηγαίνει όπως θα ήθελαν. Και ενώ το κλίμα είναι ζοφερό, μετά τη σύγκρουση των μελών με τον Karma, ο Black Lightning προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ως ηγέτης του group, ζητώντας τη βοήθεια της Katana. Στη συνέχεια, η ομάδα αψηφά τις εντολές του Batman, και ψάχνει τη Sofia Ramos, η οποία είναι πολύ περισσότερο μπλεγμένη απ’ όσο φαίνεται.

Από την αρχή, καταλαβαίνουμε ότι η βάση του τίτλου θα διαφέρει με τους προηγούμενους. Ο Batman ναι μεν υπάρχει και δίνει ένα γενικό πλαίσιο εντολών να ακολουθηθούν όσον αφορά στο λεγόμενο briefing, όμως δεν είναι πλέον ο ομαδάρχης. Ο Jefferson, ως Black Lightning, αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο και μη γνωρίζοντας ούτε τα καθήκοντα ούτε και την ομάδα, βρίσκεται άμεσα σε αδιέξοδο. Και σε αυτό το σημείο είναι που ο Bryan Hill αλλάζει λίγο τα δεδομένα, δίνοντας τη θέση του “συγκυβερνήτη” στην Katana, στην καλύτερη σκηνή του τεύχους, με αρκετό συναίσθημα, ειλικρίνεια και ευθύτητα από τους χαρακτήρες. Από την άλλη, οι Orphan και Signal, ως οι νέες προσθήκες στη μυθολογία, αλλά και στους Outsiders, φέρουν τα σημάδια της απειρίας και τα τραύματα της πρόσφατης διένεξής τους με τον Karma, με έναν απόλυτα ρεαλιστικό και φυσικό τρόπο.

Έτσι, ουσιαστικά, δημιουργείται ένα περιβάλλον “παλιών” και “νέων” (sorry, ο στρατός είναι πρόσφατος), και μια ιδιότυπη δυναμική, που αποτελεί και το κύριο θετικό στοιχείο του comic. Το δεύτερο θετικό, όχι σε ίσο βαθμό, είναι το artwork. O Dexter Soy, όπως τον έχουμε γνωρίσει κυρίως από τη δουλειά του στο RED HOOD AND THE OUTLAWS, παραδίδει ένα εικαστικά αξιοπρεπέστατο πρώτο τεύχος. Με ξεκάθαρα στοιχεία από manga (ή anime – όπως το βλέπει κανείς) και αισθητή διαφοροποίηση μεταξύ των χαρακτήρων, από τη φυσιολογία μέχρι τις εκφράσεις και τις μανιέρες τους, ο καλλιτέχνης, αν και έχει τις αστοχίες του, σχεδιάζει μερικά πολύ δυνατά panels, κυρίως στις πρώτες σελίδες.

Το BATMAN AND THE OUTSIDERS #1 αφήνει μια ελπιδοφόρα νότα στον αναγνώστη, κάνει μια καλή εισαγωγή στα καθέκαστα, προϋποθέτοντας βέβαια τη γνώση κάποιων πρόσφατων γεγονότων, και απεικονίζει τους πρωταγωνιστές με πιστότητα και ρεαλισμό. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια!