Γιαννούλης Χαλεπάς: Ο Μύθος Της Νεοελληνικής Γλυπτικής

Ένα graphic novel που πρέπει να διαβαστεί από όλους

Στο φετινό Comicdom Con Athens (το δέκατο τέταρτο στη σειρά), έκανε πρεμιέρα το νέο graphic novel των Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου, το οποίο, ακόμα μια φορά, πραγματεύεται κάτι ιστορικό, όμως με ένα νέο, συναρπαστικό τρόπο, απόλυτα ταιριαστό με την ιδιόρρυθμη περίπτωση του μεγάλου Νεοέλληνα γλύπτη από την Τήνο, Γιαννούλη Χαλεπά.

Το τιτλοφορούμενο βιβλίο, με την υπογραφή του Χαλεπά, είναι βιβλιοδετικά ένας καλοδεμένος και χορταστικός τόμος, με τη γνωστή κορυφαία ποιότητα των εκδόσεων Πατάκη και περιέχει πάνω από 180 σελίδες. Το σχέδιο, για πρώτη φορά στις συνεργασίες Βανέλλη-Πέτρου, είναι ασπρόμαυρο με αποχρώσεις του γκρι και η ιστορία είναι χωρισμένη σε τρία κεφάλαια, μέσα στα οποία παρεμβάλλονται ιστορικές μαρτυρίες και αποκόμματα εφημερίδων, όπου κρίνεται χρήσιμο. Στα περισσότερα σημεία, αυτός ο ασυνήθιστος τρόπος λειτουργεί, όμως, σε κάποια άλλα, πνίγει λίγο τη ροή. Θα τα προτιμούσα, προσωπικά, αποκλειστικά ενδιάμεσα των κεφαλαίων. Επίσης, αυτά είναι και τα μόνα ιστορικά extras, καθώς μετά το τέλος του τρίτου κεφαλαίου, ακολουθεί η βιβλιογραφία και τα βιογραφικά του δημιουργικού διδύμου.

Σεναριακά, ήταν ένας άθλος! Ειδικά για το δεύτερο και πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ζωής του Χαλεπά, όπου υπάρχουν ελάχιστες μαρτυρίες. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Χαλεπάς ήταν ένας ακόμα λαμπρός άνθρωπος, που όμως τον κατέστρεψε η οικογένειά του και η πολιτεία. Τρανό παράδειγμα του “η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της”. Στο πρώτο κεφάλαιο, είναι τα παιδικά του χρόνια και η ενηλικίωσή του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό. Στο δεύτερο, ακολουθεί η απόλυτη ψυχοσωματική του καταστροφή και το τρίτο η νεκρανάστασή του, το οποίο έχει και συχνότερα αποκόμματα. Ο Βανέλλης κατορθώνει έναν πολύ δύσκολο άθλο, γράφοντας τέλεια και γλαφυρά τον Γιαννούλη Χαλεπά, τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως ιδιόρρυθμο, κατεστραμμένο ψυχολογικά και κατασταλαγμένο γέροντα, δίνοντάς μας ένα πολύ δυνατό δείγμα γραφής. Σε αρκετά panels, χάρη και στη σχεδιαστική πένα του Θανάση Πέτρου, ο οποίος έχει κάνει μία από τις καλύτερες δουλειές του, ο Χαλεπάς είναι τόσο ζωντανός, που θαρρείς πως θα βγει έξω από τις σελίδες και θα σε κεράσει μια μπιρίτσα, ή έστω ένα γλυπτό στα γρήγορα.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς σας περιμένει, σε έναν πλούσιο αλλά αρκετά σκοτεινό κόσμο, πεφωτισμένο από τέχνη. Μέσα από τις σελίδες ενός comic που άνετα βάζει από τώρα υποψηφιότητα για καλύτερο ελληνικό του 2019.