Gideon Falls #13

Επεκτείνει τα όρια του Μέσου, χωρίς να εξαντλεί τις αντοχές μας
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Gideon Falls #13

WriterJeff LemireArtistAndrea SorrentinoPublisherImage Comics

Τον Ιανουάριο του 2018, όταν έκανα τις παραγγελίες μου για νέα comics και διάλεγα, μεταξύ άλλων, και το GIDEON FALLS, δεν πίστευα ότι, μετά από 17 μήνες, θα θεωρούσα ότι είχα κάνει μια από τις καλύτερες επιλογές εκείνης της περιόδου.

Η συγκεκριμένη σειρά, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχει απογοητεύσει στο ελάχιστο, καθώς κάθε τεύχος της προσπαθεί να γίνεται ακόμα καλύτερο. Είχα πεί σε προηγούμενο snapshot (όλο για αυτή τη σειρά γράφω, εδώ που τα λέμε), ότι δεν αποτελεί αποκάλυψη της 9ης Τέχνης, αλλά τελικά αποτελεί μια έκπληξη.

Και πράγματι είναι έκπληξη, γιατί σε αυτό το τεύχος, για παράδειγμα, διαβάσαμε ένα ίδιο και ταυτόχρονα διαφορετικό comic. Οι χαρακτήρες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα κάπου χάθηκαν και τη θέση των πρωταγωνιστικών ρόλων πήραν κάποιοι άγνωστοι σε εμάς ήρωες. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον αλλάζει, πότε σε μια steampunk πραγματικότητα, πότε σε μια φουτουριστική και οργουελική δυστοπία και πότε σε μια περίεργη αγροτική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα ονόματα και λεπτομέρειες, όπως τα ράσα και οι μάσκες, αλλά και η παρουσία του μυστηριώδους χαμογελαστού άντρα, είναι όσα μας συνδέουν με την κεντρική πλοκή του έργου.

Γενικά, εκεί που στο προηγούμενο τεύχος νομίζαμε ότι η ιστορία πλησίαζε σε μια ολοκλήρωση, το τρέχον τεύχος μας ανατρέπει σχεδόν τα πάντα. Νέοι κόσμοι και πρωταγωνιστές ξεπηδούν από το πουθενά, αλλά, την ίδια στιγμή, όλα αυτά δεν φαίνονται καθόλου ασύνδετα. Ταυτόχρονα, γεννιούνται νέα ερωτήματα, αλλά και πάλι χωρίς να κουράζουν.

Στο εικαστικό μέρος, η υψηλού επιπέδου δουλειά συνεχίζεται, ενώ γυρνώντας τις σελίδες, ανακαλύπτουμε ότι, τελικά, αν έχεις διάθεση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηθεί μια σελίδα.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το comic έχει έρθει για να μας διδάξει ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό το Μέσο. Η ιστορία μπορεί να ακολουθεί μια καταπληκτική εξέλιξη και οι πεπερασμένες διαστάσεις μιας σελίδας να μην την περιορίζουν καθόλου.