Fantastic Four - The Coming Of Galactus

The world’s greatest comic magazine, indeed!

Ιστορία

Οι μέρες τις ανθρωπότητας φτάνουν στο τέλος της. Ο Silver Surfer έφτασε στην γη, ως προάγγελος της καταστροφής της, από τον κύριο του, τον Galactus. Μια οντότητα, πανίσχυρη και αδιάφορη, ένας ψυχρός, εγωιστικός θεός, που τρέφεται από την ενέργεια που έχει ο κάθε πλανήτης που είναι φορέας ζωής. Ακόμα και η ομάδα των Fantastic Four, δεν έχει αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο και είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσει να τον υπερνικήσει. Τουλάχιστον, όχι μόνοι τους, δίχως κάποια βοήθεια.

Τι Mας Άρεσε

Κατ’ αρχάς, το βασικότερο των βασικών, εδώ έχουμε ένα FANTASTIC FOUR comic, της δεκαετίας του 60, από τους Jack Kirby και Stan Lee, ένα δημιουργικό δίδυμο, υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για την ύπαρξη και τη διαμόρφωση του χάρτινου σύμπαντος της Marvel. Η βαρύτητα της μετέπειτα σημασίας της χρονικής αυτής συγκυρίας, δεν μειώνει την αξία της ιστορίας, αντιθέτως, επιχειρηματολογεί υπέρ της. Τα προηγούμενα έτη της συνεργασίας τους στον ίδιο τίτλο, αλλά και σε άλλους, έχουν ακονίσει τις ικανότητες τους, καθώς φαίνονται πιο συγκροτημένοι σχετικά με την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν. Η επιτυχία της μέχρι τότε συνεργασίας τους στον τίτλο, εικάζω ότι τροφοδότησε την αυτοπεποίθηση αυτή. Το αναγνωστικό κοινό είχε στρέψει το βλέμμα στα comics της Marvel και οι δημιουργοί ανταποδίδουν, ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Όσο για τις αποδεδειγμένες ικανότητες τους, τί μπορώ να πω που δεν έχει ήδη ειπωθεί από αμέτρητους γραφιάδες και αναγνώστες;

Για πρώτη φορά, παρά τις μέχρι τότε επαφές της ομάδας με πλάσματα που κατοικούν εκτός γης, είτε εξωγήινα, είτε κοσμικά, εδώ έρχονται αντιμέτωποι με τον Galactus, μια οντότητα, που μπορούμε να την περιγράψουμε μόνο ως θεϊκή. Η ανθρωπότητα, παντελώς αδιάφορη για αυτόν, απλά τον παρατηρεί να επιτελεί το καταστροφικό του έργο. Η έμπνευση της δημιουργίας του, όπως και του, τελικά, έκπτωτου αγγελικού Silver Surfer, σύμφωνα με τον Jack Kirby, προέρχεται από την Βίβλο, ως απόπειρα διαφοροποίησης από τα μέχρι τότε στερεότυπα των ισχυρών και μυθικών, αλλά θνητών και ανθρώπινων villains.

Fantastic Four - The Coming Of Galactus

Τι Μας Ενόχλησε

Ένα Silver Age comic που έχει κλείσει τις πέντε δεκαετίες ζωής, αναπόφευκτα φαίνεται στην σημερινή εποχή παρωχημένο σε τομείς αισθητικής. Άφθονο μελόδραμα σε καταστάσεις και διαλόγους, χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του Stan Lee, που σίγουρα έχει τη γοητεία του, αλλά ίσως και κάποιος να το χαρακτηρίσει ως υπερβολικό. Όχι άδικος χαρακτηρισμός, αλλά για την περίοδο εκείνη, σε superhero comic, ήταν ότι πιο προχωρημένο.

Συνολική Εκτίμηση

Το FANTASTIC FOUR των Jack Kirby και Stan Lee, ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματος της Marvel Comics. Η περίφημη λεζάντα που αναγράφεται στην κορυφή των εξώφυλλων “The world’s greatest comic magazine!”, δεν είναι υπερβολή, καθώς το περιεχόμενο των σελίδων είναι ικανό να το υποστηρίξει. Με το THE COMING OF GALACTUS, ο μύθος της Marvel ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με άνοιγμα προς κοσμικές θεότητες, εισάγοντας δυο κλασικούς χαρακτήρες, με την απειλή να μην είναι η κυριαρχία του κόσμου, αλλά η καταστροφή του. Μα πάνω από όλα, είναι ένα απολαυστικό superhero comic, από ανθρώπους που γνωρίζουν πως να αρπάξουν το κοινό από τον λαιμό, να το βάλουν μέσα στον φανταστικό τους κόσμο και να το διασκεδάσουν!

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, όλο το run από το συγκεκριμένο δημιουργικό δίδυμο, στον ίδιο τίτλο, που κράτησε μέχρι το τεύχος #102! Στις αρχές τις δεκαετίες του ‘80, ο John Byrne πάτησε γερά πάνω στα όσα προηγήθηκαν και αρχής γενομένης από το τεύχος #232, ανανέωσε και ξαναζωντάνεψέ έναν μάλλον ληθαργικό τίτλο, με ένα run, που κράτησε μέχρι το τεύχος #296 και θεωρείται ισάξιο, αν όχι ανώτερο από αυτό των Lee/Kirby. Όσο για έναν ακόμα ακρογωνιαίο λίθο, αυτός δεν είναι άλλος από το THE AMAZING SPIDER-MAN της ίδιας περιόδου!