Bliss Alley: Alchemy At Street Level

Φιλοσοφία Δρόμου

Ιστορία

O Wizard Walker είναι ένας άστεγος μπάρμπας, που κατοικοεδρεύει στα στενά γύρω από τη Λεωφόρο Bliss. Είναι ένας άστεγος όπως τόσοι άλλοι, σε μια λεωφόρο όπως τόσες άλλες, μιας άγνωστης μεγαλούπολης, όπως επίσης τόσες άλλες. Ωστόσο, πέραν του ιδιαίτερου ονόματός του (μάγος οδοιπόρος) ο πρωταγωνιστής του έργου διαθέτει ένα ακόμα παράξενο χάρισμα. Βλέπει πράγματα που οι άλλοι δε μπορούν να δουν – ή καλύτερα που μόνο οι γάτες βλέπουν – όπως έναν τεράστιο αρουραίο και φαντάσματα που μονομαχούν στις γωνίες του δρόμου.

Η ζωή του Wizard, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και τόσο περίπλοκη. Η καθημερινότητα ενός άστεγου, που βλέπει πράγματα που δεν είναι εκεί ή που είναι και οι άλλοι δεν βλέπουν, δεν παύει να είναι μια καθημερινότητα γεμάτη. Άλλα χαμίνια και άστεγοι μοιράζονται σκέψεις και ανησυχίες, τρέλες και απόψεις περί τη ζωή. Ταυτόχρονα, το κυνήγι ενός σκύλου ή το να βρεις ένα λαστιχάκι δεσίματος, μπορεί να είναι μια σπουδαία περιπέτεια.

Τι Mας Άρεσε

Το BLISS ALLEY εξέδωσε μόνο 2 τεύχη το μακρινό πια 1997 και μέσα σε αυτά συμβαίνουν περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να υποθέσουμε. Πέραν της φαινομενικής ροής της ιστορίας με τα απλά καθημερινά επεισόδια της ζωής ενός άστεγου, συναντάμε πολλά ακόμα μικρά στοιχεία που εμπεριέχουν δόσεις πρακτικής φιλοσοφίας ζωής.

Για παράδειγμα, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί γύρω από το πόσο σημαντικός θα αισθάνεται ένας ρακοσυλλέκτης αν απλά τον χτυπήσει ένας άλλος ρακοσυλλέκτης, πόσο σημαντικά μπορεί να είναι μικροπράγματα που βρίσκονται πεταμένα στον δρόμο και κατά πόσον μπορεί ένας άστεγος να ανησυχεί για το αν θα πάθει καταρράκτη στα μάτια του. Τέτοια και άλλα, σημαντικότερα ή λιγότερο σημαντικά, θέματα πάνω στη ζωή και πώς την αντιμετωπίζουμε είναι το περιεχόμενο των σελίδων του ημιτελούς, αλλά πλούσιου αυτού έργου.

Η τεχνική πάνω στο στήσιμο των σελίδων ακολουθεί μια αφαιρετική λογική. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί και το σχέδιο εστιάζει μόνο στα σημαντικά. Την ίδια στιγμή, το artwork παραπέμπει σε έργα του Will Eisner ή πολιτικές γελοιογραφίες. Σίγουρα, όμως, καταφέρνει να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Το κυρίαρχο, όμως, στοιχείο είναι ότι καταφέρνει την ίδια στιγμή να έχει ένα απόλυτα κωμικό περιεχόμενο με εξαιρετικό φιλοσοφικό υπόβαθρο, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της σάτιρας που σπάνια συναντάμε σε αυτόν τον βαθμό στην 9η Τέχνη.

Τι Μας Ενόχλησε

Δεν χωρά αμφιβολία στο τι μπορεί να μας ενόχλησε. Το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν μόνο 2 τεύχη από αυτό το διαμαντάκι.

Συνολική Εκτίμηση

Ωστόσο τα τεύχη του αυτά αρκούν για να καταλάβουμε τον ενδιαφέροντα κόσμο που έχτισε ο Bill Messner-Loebs. Έναν κόσμο που τελικά γνώρισε και ίδιος, καθώς από βραβευμένος καλλιτέχνης έχει έρθει αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή δυο φορές μέσα στις δυο δεκαετίες του 21ου αιώνα. Η δεύτερη φορά μάλιστα, τον κατέστησε άστεγο, εν έτει 2018 και αφού το όνομά του αναφέρεται στην, μέχρι σήμερα πιο επιτυχημένη ταινία της DC, αυτή της Wonder Woman. Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το έργο του μονόχειρα καλλιτέχνη, μπορεί κανείς να λάβει μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας μέσα από ισχυρές δόσεις χιούμορ. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που πραγματικά αποτελεί μια αλχημεία σε επίπεδο δρόμου.

Παράλληλες Προτάσεις

Εφόσον ασχοληθεί κανείς με το έργο του William (Bill) Messner-Loebs αξίζει να διαβάσει το JOURNEY: THE ADVENTURES OF WOLVERINE MACALISTAIRE καθώς και το EPICURUS THE SAGE. Το συγκεκριμένο έργο που περιγράφει τη ζωή στην αθέατη μεριά της πόλης με την έντονη φιλοσοφική διάθεση θυμίζει έντονα – και λόγω artwork – δημιουργίες του Will Eisner, όπως το CONTRACT WITH GOD και το A LIFE FORCE.