Sonata #1

Φύση, τεχνολογία και χαρακτήρες συγκρούονται μεταξύ τους

Το SONATA είναι ένα προσεγμένο comic της Image, το οποίο συνδυάζει μια steam punk αισθητική με στοιχεία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία, ώστε να δημιουργήσει έναν κόσμο, στον οποίο τα πλάσματα που τον κατοικούν έχουν την δυνατότητα να μεταναστεύουν από πλανήτη σε πλανήτη. H ιστορία εξελίσσεται στο πλανήτη Perdita, που κατοικείται από διάφορες φυλές, που προσπαθούν να συνυπάρξουν. Η πρωταγωνίστρια, που λέγεται Sonata, είναι ένα νεαρό κορίτσι που αγαπά τη περιπέτεια και έχει φιλικές σχέσεις με ένα πλάσμα από την φυλή των Lumani, η οποία υστερεί σε σχέση με τη δική της, όσον αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Στον ίδιο πλανήτη κατοικούν επικίνδυνα τέρατα και φοβεροί γίγαντες, καθώς και μια άλλη φυλή, η οποία παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα πολεμοχαρής και τεχνολογικά αναπτυγμένη. Η Sonata θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να σώσει τη φυλή των Lumani από τις επιπτώσεις της κατάχρησης των περιβαντολλογικών πόρων, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε σύγκρουση με τον αυστηρό και επιφυλακτικό πατέρα της. Mε στοιχεία από AVATAR και… POCAHONTAS, το SONATA επιχειρεί να προβάλλει μια ιστορία που εξετάζει τα συνήθη ζητήματα του καταστρεπτικού ρόλου της τεχνολογίας, της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών ομάδων και την εποίκιση του διαστήματος. Αν και δεν χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία του θέματος, μολαταύτα ο σεναριογράφος καταφέρνει να στήσει ένα ενδιαφέρον κόσμο μέσα σε λίγα panels, τον οποίο στα επόμενα τεύχη καλείται να αναπτύξει. Οι διαφορετικές απειλές, είτε φυσικές είτε πολιτικές, στήνουν ένα αρκετά υποσχόμενο πρώτο τεύχος.

Φυσικά, το δυνατό χαρτί του comic είναι το καλό artwork σε όλα του τα σημεία, από την σχεδίαση των χαρακτήρων μέχρι την απόδοση του περιβάλλοντος και των λεπτομερειών που προσφέρουν μια ζωντάνια και πιστότητα στο φανταστικό κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη φανταστική χρήση των χρωμάτων, που ζωντανεύει κάθε panel, και στις δεξιοτεχνικές σκιάσεις. Η επιλογή της steam punk αισθητικής για τη πρωταγωνιστική φυλή, σε αντίθεση με τα tribal στοιχεία των Lumani και την επιθετική industrial αισθητική των Tayans, κάνει τις αντιθέσεις μεταξύ τους εμφανείς. Η Sonata βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων panels, ως ο συνδετικό κρίκος μεταξύ των διαφορετικών φυλών και το τοποθεσιών.

Το SONATA δεν πρωτοτυπεί, όσον αφορά στο θέμα που επέλεξε να πραγματευτεί, αλλά καταφέρνει, μέσα από το πρώτο comic, να δημιουργήσει έναν πλούσιο σε σκηνικά πλανήτη, ο οποίος αποτελεί το σπίτι διαφορετικών πλασμάτων. Με μια αρκετά καλή αρχή, η οποία υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα πορεία, το SONATA θα ευχαριστήσει τους θαυμαστές του fantasy με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.