Previews Picks

July 2019

Με τις μπλε σελίδες του Previews Picks αυτού του μήνα να συγκαταλέγονται στα θύματα του πρώτου φετινού καύσωνα, αναζητούμε μια όαση δροσιάς στις πράσινες σελίδες. Μην ανησυχείτε – ο Αντώνης Αντωνιάδης έχει φροντίσει να καλύψει την έλλειψη με άφθονες εναλλακτικές προτάσεις.

Green Pages

Μπορεί τώρα η χώρα να βράζει, όμως μην ξεχνάτε πως βρισκόμαστε ήδη κοντά στα μισά του καλοκαιριού. Και όταν θα έρθει η στιγμή να πάρετε στα χέρια σας τα παρακάτω τεύχη, το φθινόπωρο θα είναι εδώ και μαζί του λογικά και οι πρώτες καταιγίδες. Τι καλύτερο, λοιπόν, για την ανάγνωση comics από τον βροχερό καιρό, παρέα με τα πρώτα ζεστά ροφήματα της σεζόν; Δεν λέω, εντάξει, ωραίο το καλοκαίρι αν είσαι στην παραλία αλλά, στην περίπτωση που έχετε εγκλωβιστεί στην πόλη, οπλιστείτε με υπομονή, κλειστείτε σε δροσερά μέρη και δείτε μερικές επιλογές από τις πράσινες σελίδες του νέου καταλόγου της Diamond προκειμένου να προετοιμαστείτε για τον Σεπτέμβρη.

Vampire State Building #1

$3.99 page 248 PublisherAblaze Media

Η περίοδος του Halloween είναι μάλλον η ιδανική για μια νέα horror σειρά από τον δημοφιλή καλλιτέχνη Charlie Adlard, σε ένα σενάριο που υπογράφουν οι Ange και Patrick Renault. Ο Terry Fisher, ένας νεαρός στρατιώτης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εισβολή βρικολάκων, η οποία ξεκινά από το κτίριο του Empire State Building και απειλεί όλο τον πλανήτη.

Το comic έχει κυκλοφορήσει στα γαλλικά, αλλά για όσους δεν ξέρουν τη γλώσσα ή απλά τα έχουν ξεχάσει (όπως εγώ), σε λίγους μήνες θα μπορούμε να το βρούμε και στα αγγλικά. Έτσι όπως το κόβω βέβαια, ανεξαρτήτου γλώσσας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ψιλομούφα, αλλά ας μην είμαστε πεσιμιστές.

You Are Obsolete #1

$3.99 page 264 PublisherAfterShock Comics

Ακόμη ένα comic που κινείται στο μονοπάτι του τρόμου και, μάλιστα, με έντονες επιρροές από την εποχή που το είδος βρέθηκε στο ζενίθ του. Μία δημοσιογράφος καλείται να καλύψει μία μυστηριώδη ιστορία σε ένα απομονωμένο ευρωπαϊκό νησί. Εκεί, όμως, θα ανακαλύψει ότι τα παιδιά έχουν πάρει τον έλεγχο και θανατώνουν τους ενήλικες, μόλις κλείσουν τα 40 τους.

Εμένα μου έβγαλε κάτι μεταξύ CHILDER OF THE DAMNED και BLACK MIRROR. Κοινώς, ή θα είναι φανταστικό ή τεράστια πατάτα. Ακόμη διατηρώ την αισιοδοξία μου, όμως…

Bloodlust & Bonnets GN

$19.99 page 280 PublisherAmp Adult

Σε περίπτωση που δεν σας λέει τίποτα το όνομα της Emily McGovern, μάλλον δεν έχετε πέσει ποτέ πάνω στο πετυχημένο webcomic της, MY LIFE AS A BACKGROUND SLYTHERIN. Στη νέα της δουλειά, η McGovern μας μεταφέρει στο 19ο αιώνα, όπου μπλέκει βρικόλακες, queer πολεμιστές και τον Λόρδο Βύρωνα, σε μια παράξενη περιπέτεια που φαίνεται να διατηρεί το millennial-weird-hipster στιλάκι της δημιουργού. Σίγουρα, ένα comic που δεν είναι για όλους.

The Tower In The Sea

$12.99 page 301 PublisherAvery Hill Publishing

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει το ISMYRE, του οποίου αυτό το νέο comic αποτελεί συνέχεια, όμως, η αναζήτησή του στο διαδίκτυο με έψησε να το διαβάσω. Ανθρωπόμορφα ζώα, πανέμορφα χρώματα κι ένας κόσμος που ξεχειλίζει μαγεία συμπληρώνουν το ψηφιδωτό του B. Mure. Λίγο το εξώφυλλο, λίγο η πλοκή, το THE TOWER IN THE SEA μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και νομίζω πως θα το τσεκάρω όταν κυκλοφορήσει.

Stalingrad: Letters from the Volga

$19.95 page 317 PublisherDead Reckoning

Οι Antonio Gil και Daniel Ortega μας μεταφέρουν στο Stalingrad, όπου από τον Ιούλιο του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943, Σοβιετικοί και Ναζί συγκρούστηκαν σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δημιουργοί υπόσχονται μια ιστορία που θα περιγράψει σε βάθος τα γεγονότα, καθώς παράλληλα θα μας δείξει στοιχεία από τις ζωές των στρατιωτών.

Η απολύτως άστοχη πάντως περιγραφή της μάχης του Stalingrad ως μια “προσωπική μάχη μεταξύ Στάλιν και Χίτλερ που οι πολίτες και οι στρατιώτες πλήρωσαν με τη ζωή τους” με κάνει να ανησυχώ αρκετά για το περιεχόμενο. Εντάξει, ο ισαποστακισμός είναι φαινόμενο της εποχής μας αλλά κάπου να κρατάμε και το μέτρο…

The Hard Tomorrow

$22.95 page 320 PublisherDrawn & Quarterly

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, η πρώτη ανάγνωση της πλοκής του THE HARD TOMORROW με ενόχλησε. Από τη μία, η Hannah, μια οικιακή νοσοκόμα που παράλληλα είναι κι ενεργή ακτιβίστρια κατά του πολέμου. Από την άλλη, ο Johnny, ο άνεργος σύζυγός της, που όλη μέρα καπνίζει χασίς, ενώ έχει αναλάβει να τους φτιάξει ένα σπίτι για να βγάλουν το χειμώνα. Και στη μέση το προσωπικό τους δράμα, καθώς ζουν σε ένα φορτηγό προσπαθώντας να κάνουν παιδί.

Βάλτε στο μείγμα και λίγο από δυστοπική μυθοπλασία κι έχετε ένα πλήρες γεύμα γεμάτο cliché και φτωχολογιά δια χειρός Eleanor Davis. Όμως, λίγο οι πρώτες εικόνες, λίγο η υπόσχεση για μια άκρως ανθρώπινη ιστορία δοσμένη με προσοχή και τρυφερότητα, με έκαναν να αναθεωρήσω. Αν είναι για καλό ή για κακό, δεν ξέρω. Θα μάθουμε τον Σεπτέμβριο.

Free S**t

$19.99 page 328 PublisherFantagraphics Books

Αν δεν κάνω λάθος, το 2016, είχε κυκλοφορήσει μια συλλογή με τα πρώτα 22 τεύχη του comic που εκδίδει μόνος του, από το 2001, ο Charles Burns και το οποίο δίνει δωρεάν σε φίλους κι εκλεκτούς πελάτες.

Τώρα ο δημιουργός συνεργάζεται με την Fantagraphics για την έκδοση μιας συλλογής που περιέχει και τα 25 τεύχη της σειράς. Σε αυτά εμπεριέχονται διάφορα σχέδια του δημιουργού, αλλά και αρκετές πρώιμες ιδέες από διάσημα comics του, όπως το BLACK HOLE. Χμμμ….

Are You Listening?

$17.99 page 331 PublisherFirst Second

Η βραβευμένη με Eisner, Tillie Walden, επιστρέφει με ένα καινούργιο comic, στο οποίο καταπιάνεται με έννοιες όπως η απώλεια, η θλίψη και η συντροφικότητα. Η Bea γνωρίζει την Lou και μαζί ξεκινάμε ένα road trip χωρίς προορισμό. Στην παρέα τους θα προστεθεί μια μυστηριώδης γάτα, ενώ μια σειρά από παράξενα γεγονότα φαίνεται να τις ακολουθούν όπου και αν πηγαίνουν.

Οι δυο τους θα μοιραστούν ιστορίες που τις στιγμάτισαν, θα δεθούν και θα καταφέρουν να ξεπεράσουν όλα όσα τις κρατάνε πίσω, σε μια ιστορία που ομολογώ πως με ανησυχεί αρκετά. Όμως το σχέδιο φαίνεται πολύ όμορφο, οπότε λέω να του δώσω μια ευκαιρία.

Frogcatchers

$19.99 page 334 PublisherGallery 13

Ένας άντρας ξυπνάει σε ένα τρομαχτικό ξενοδοχείο, χωρίς την παραμικρή ανάμνηση του πώς βρέθηκε εκεί, αλλά και πώς θα φύγει, ενώ παράλληλα κάποιος κίνδυνος φαίνεται να κρύβεται πίσω από μια μυστηριώδη πόρτα. Δε σας κρύβω ότι βρίσκω εξαιρετική την περίπτωση του Jeff Lemire, καθώς πρόκειται για ένα δημιουργό που συνεχίζει να κάνει τα δικά του πράγματα μέσα από creator owned σειρές, διατηρώντας όμως συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπως η DC, η Marvel και η Dark Horse.

Και, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίδιος εκτελεί χρέη συγγραφέα, αυτό δεν τον αποτρέπει από να ετοιμάζει παράλληλα δουλειές τις οποίες σχεδιάζει ο ίδιος. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το FROGATCHERS, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τη Gallery 13 και το οποίο αποτελεί το δεύτερο προϊόν της συνεργασίας του Lemire με την εταιρεία, μετά το ROUGHNECK του 2017. Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που ο δημιουργός με έχει απογοητεύσει, σίγουρα κάθε νέα του δουλειά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Guts

$12.99 page 340 PublisherGraphix

Επιτέλους, ένα comic για το οποίο πραγματικά ανυπομονώ. Η Raina Telgemeier έχει δικαίως διακριθεί ως ένα μεγάλο όνομα στο χώρο, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δημιουργούς της τρέχουσας δεκαετίας. Μετά, λοιπόν, το SMILE και το SISTERS, η Telgemeier επιστρέφει στα σχολικά της χρόνια και μας περιγράφει τις δυσκολίες της μετάβασης στην ενηλικίωση με μια ολόφρεσκια ιστορία. Νομίζω ότι όλοι οι φίλοι των comics έχουν ένα πολύ καλό λόγο να πανηγυρίζουν!

Cursed

$24.99 page 393 PublisherSimon & Schuster

Ένα περίπου χρόνο πριν, είχε γίνει γνωστό ότι ο Frank Miller ετοιμάζει ένα νέο comic, του οποίου τα δικαιώματα έχει ήδη πουλήσει στο Netflix, προκειμένου να γίνει τηλεοπτική σειρά. Τώρα, λοιπόν, έφτασε επιτέλους η στιγμή της κυκλοφορίας του.

Στη μεσαιωνική Αγγλία, η Nimue, μετά τη σφαγή όλων των συγχωριανών της από τους Red Paladins, συνεργάζεται με τον Arthur, ώστε να βρουν τον Merlin και το μυθικό Excalibur. Ο Miller υπόσχεται μια αντισυμβατική μεσαιωνική ιστορία κι εγώ προσπαθώ να αποφασίσω αν έχει μείνει πραγματικά κάποιος λόγος να ασχολούμαστε με τις νέες δουλειές του, κάποτε πραγματικά σπουδαίου, Αμερικανού δημιουργού.

Bloodshot #1

$3.99 page 414 PublisherValiant

Ένα από τα πράγματα για τα οποία μετανιώνω συνεχώς ως αναγνώστης είναι που δεν διαβάζω περισσότερα comics της Valiant. Λίγο ο χρόνος μου, λίγο το budget μου, τελικά μένω συνεχώς πίσω, όσον αφορά στις κυκλοφορίες της εκδοτικής. Και αυτό είναι πολύ άδικο, καθώς η Valiant νομίζω πως παραμένει εγγύηση.

Έτσι, λοιπόν, και το νέο relaunch του BLOODSHOT τείνω να πιστεύω πως δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση και θα είναι στο επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η εκδοτική. Παρόλο, λοιπόν, που τα ονόματα των Tim Seeley και Brett Booth δε με γεμίζουν ενθουσιασμό, πιστεύω ότι η νέα σειρά, βάσει στατιστικών, μάλλον θα αξίζει και τον χρόνο και το χρήμα σας.