Spider-Man: Far From Home

Ξένος σε ξένη χώρα...

Έχοντας χάσει πολλά στη μάχη με τον Thanos, ο Peter Parker (Tom Holland) πασχίζει να βρει ένα ρυθμό στην διαλυμένη ζωή του. Κατά την διάρκεια ενός σχολικού ταξιδιού στην Ευρώπη, θα τον προσεγγίσει ο Nick Fury (Samuel L. Jackson) και ο πρωτοεμφανιζόμενος Mysterio (Jake Gyllenhaal), που θα ζητήσουν τη βοήθεια του Spider-Man έναντι μιας καινούριας απειλής, την ίδια ώρα που ο ίδιος προσπαθεί απελπισμένα να ρίξει, επιτέλους, το κορίτσι των ονείρων του, την MJ (Zendaya).

Μετά το, κολοσσιαίας κλίμακας, ENDGAME, η Marvel επιλέγει πολύ σοφά να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη με έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της, τον Spider-Man. Επιπλέον, συνδέει με πολύ έξυπνο τρόπο την ιστορία της ταινίας με το τέταρτο AVENGERS, τα γεγονότα του οποίου έχουν δραστικές συνέπειες στις ζωές των πρωταγωνιστών του FAR FROM HOME. Στην ταινία, λοιπόν, η παρουσία του ενοποιημένου κινηματογραφικού σύμπαντος είναι έντονη, χωρίς, όμως, να φτάνει σε τέτοιο βαθμό που να την εμποδίζει να αποτελέσει κάτι το αυτοτελές. Ο συνδυασμός αυτός είναι εγγύηση για διπλή επιτυχία, καθώς κερδίζει και ο βαθιά μυημένος, αλλά και αυτός που απλά θέλει να δει μια περιπετειούλα με τον Αραχνάνθρωπο και να περάσει καλά.

Κατά τα άλλα, η ταινία είναι μια πολύ διασκεδαστική, θερινή περιπέτεια, με ρυθμούς που τρέχουν ασταμάτητα. Αν και το πρώτο της μισό είναι λίγο πιο μέτριο, το δεύτερο επανορθώνει και γίνεται πιο χορταστικό. Η δράση είναι παρούσα σε μεγάλο κομμάτι της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την έλλειψη συναισθηματικών σκηνών. Το saga του Spider-Man πόνταρε ανέκαθεν στο συναίσθημα, και εδώ, οι δημιουργοί φαίνεται να το γνωρίζουν, καθώς η ταινία έχει πολλή “καρδιά”. Καταλυτικός είναι ο ρόλος του Peter Parker και η υποκριτική του Tom Holland, που καταφέρνει να κάνει τον χαρακτήρα εξαιρετικά συμπαθή και προσγειωμένο, με το ταξίδι του προς την ενηλικίωση να γίνεται με ωραίο τρόπο. Εδώ, τον ρόλο του θείου Ben τον δανείζεται ο Tony Stark και έχουμε μια παραλλαγή της κλασικής ιστορίας με την δύναμη και την υπευθυνότητα. Αυτό ίσως ξενίσει κάποιους σκληροπυρηνικούς fans, εμένα, όμως, δεν με πειράζει καθόλου – και ανανεωτικό το βρίσκω και μου άρεσε η σχέση του Peter με τον χαρακτήρα του Robert Downey Jr. Στην τελική, ίσως δούμε κάποτε και τον θάνατο του Ben Parker στο MCU, δεν αποκλείεται τίποτα…

Στο ίδιο πλαίσιο, μου άρεσαν και οι υπόλοιπες εκμοντερνισμένες εκδοχές των χαρακτήρων. Η Zendaya μας παρουσιάζει μια δραστήρια και έξυπνη MJ, ο Jacob Batalon είναι κωμικά υπέροχος ως Ned Leeds, ενώ, επιπλέον, στη σκηνή εν μέσω των credits, επιστρέφει και ένας αγαπημένος χαρακτήρας από τα παλιά (να την δείτε!). Πολύ ενδιαφέρων είναι και ο Mysterio, με τον Jake Gyllenhaal να χαρίζει μια πολύ γοητευτική έπαρση στον ρόλο. Τα σχέδια του συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως μας πληροφορεί και ο ίδιος άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε μια μη-Avengers κοινωνία, στην οποία ο κόσμος έχει δει εξωγήινους και απειλές από άλλες διαστάσεις. Οι δυνάμεις του και τα κόλπα του βασίζονται στην τεχνολογία, αλλά είναι πολύ “τσιρκολάνικα” και δίνουν μια comic book υπερβολή στην ταινία.

Εν κατακλείδι, η νέα ταινία με τον Spider-Man είναι υποδειγματική περίπτωση ενός αξιόλογου, καλοκαιρινού blockbuster, που σέβεται το κοινό και τον εαυτό του. Οι προσιτοί χαρακτήρες του, οι ωραίες σκηνές δράσης και οι έντονοι ρυθμοί του, το κάνουν ιδανικό για να προσφέρει ένα διασκεδαστικό διωράκι στο φιλικό σινεμά της γειτονιάς σας.