You Are Here

Οδηγίες διαφυγής από τον Kyle Baker

Ιστορία

Όλα αρχίζουν ιδανικά στο comic για τον πρωταγωνιστή Noel Coleman, επιτυχημένο ζωγράφο που ζει στην εξοχή με την όμορφη και ευγενική κοπέλα του. Όταν, όμως, ο Noel επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, το παρελθόν του επανέρχεται με τις πιο καταστροφικές διαθέσεις. Βλέπετε, ο πρωταγωνιστής δεν είναι, στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που μας παρουσιάζεται αρχικά, άλλα ένας περιβόητος κλέφτης, με φίλους αμφιλεγόμενες και παραβατικές προσωπικότητες. Όσο κι αν ο Noel θέλει να ξεφύγει από την παλιά του ζωή, τα γεγονότα δεν τον αφήνουν. Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος τον έχει στοχοποιήσει, ενώ για άγνωστο σε αυτόν λόγο, καταζητείται και από την αστυνομία. Μέσα σε όλα αυτά, η αγαπημένη του, στην οποία επί έναν χρόνο ψεύδεται για την ταυτότητά του, έρχεται να τον βρει στο Μανχάταν.

Έτσι αρχίζει μια σουρεαλιστική περιπέτεια εξωφρενικών καταστάσεων, με πολύ αίμα και γλυκόπικρο τέλος…

Τι Μας Άρεσε

Πριν από οτιδήποτε άλλο, το artwork του Kyle Baker είναι από μόνο του λόγος για να διαβάσει, ή έστω να ξεφυλλίσει, κανείς αυτό το comic. To γνώριμο καρτουνίστικο στιλ του, δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο μάτι, καθώς αυτό τρέχει πάνω από τα καλοσχεδιασμένα panels. Σπάει τον ρεαλισμό της εικόνας, τόσο όσο χρειάζεται, για να αισθάνεται ο αναγνώστης ότι διαβάζει πραγματικά ένα comic.

Το φοβερό χιούμορ με το οποίο κοσμούνται οι σελίδες της ιδιάζουσας αυτής περιπέτειας. Αιχμηρό, καυστικό έξυπνο και απρόβλεπτο, σίγουρα θα πετύχει τον σκοπό να κάνει τον αναγνώστη να γελάσει. Η επιτυχία έγκειται και στο γεγονός ότι κείμενο, ιστορία και εικόνα αλληλοσυμπληρώνουν ιδανικά την κωμική αισθητική. Επίσης, το γεγονός ότι δεν μπορείς να εντάξεις σε κάποιο ξεκάθαρο είδος το συγκεκριμένο comic – είναι ταυτόχρονα crime/noir, σουρεαλιστική κωμωδία, ρομάντζο και σπλάτερ. Κάθε χαρακτήρας είναι και μια ξεχωριστή φιγούρα από κάποιο είδος.

Πολύ έξυπνος είναι και ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί κάθε σελίδα. Το κείμενο δεν υπάρχει σε balloons, αλλά σε λεζάντες κάτω από κάθε εικόνα, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο στις φωτονουβέλες. Έτσι, ο δημιουργός μας κλείνει εξ αρχής το μάτι στο τι ακριβώς πρόκειται να παρακολουθήσουμε, κάτι που αποκαλύπτεται στο τέλος.

Τι Μας Ενόχλησε

Ε, αυτό το κόλπο με τις λεζάντες είναι λίγο περίεργο στην αρχή, αλλά OK, μετά από τις πρώτες σελίδες, συνηθίζεται.

Συνολική Εκτίμηση

Μια πάρα πολύ ιδιαίτερη εκδοτική προσπάθεια, η οποία αποπειράται να εμπλέξει όλα τα είδη που αναφέραμε πιο πάνω, αποδίδοντας έναν φόρο τιμής σε αυτού του είδους τη λογοτεχνία που συναντάμε σε μικρά βιβλία τσέπης, τα οποία πωλούνται ακόμα και σε περίπτερα, αλλά και στις παρωχημένες φωτονουβέλες. Ωστόσο, το απολαυστικό χιούμορ του Kyle Baker, σε συνδυασμό με την καταπληκτική του απόδοση στο εικαστικό επίπεδο, προσδίδουν άλλη διάσταση στο comic. Ο τίτλος YOU ARE HERE είναι η κλασική υποσημείωση στους χάρτες, προκειμένου να βρούμε την έξοδο διαφυγής. Κάπως έτσι και ο Baker, μέσα από τα όσα περιγράφει και εικονογραφεί, προσπαθεί να βοηθήσει τους ήρωές του να βρουν τη διαφυγή τους μέσα από τα περιπλεγμένα συναισθήματά τους, όπως αυτά παρουσιάζονται στην αστική ζούγκλα του Μανχάταν.

To εν λόγω έργο χάρισε στον δημιουργό του ένα βραβείο Eisner στην κατηγορία humor. Η αλήθεια είναι ότι η τέχνη του Baker στο συγκεκριμένο έργο, θα ήταν επαρκής και χωρίς κείμενο.

Παράλληλες Προτάσεις

Έργα του Kyle Baker όπως τα WHY I HATE SATURN, THE COWBOY WALLY SHOW, UNDERCOVER GENIE και NΑT TURNER, καθώς και η συμμετοχή του σε τίτλους του superhero genre, στις δυο μεγάλες εταιρίες, όπως στο PLASTIC MAN και το TRUTH: RED, WHITE AND BLACK.