Superman: Exile

In space, no one can hear you weep...

Iστορία

Τον τελευταίο χρόνο της καθοριστικής και σκοτεινής δεκαετίας του ’80, όσον αφορά στα comics, ο Superman βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ίδιον του τον εαυτό και ξεκινά ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης και λύτρωσης, στην απεραντοσύνη του διαστήματος. Στη διάρκεια της μοναχικής και επικίνδυνης πορείας του, θα συναντήσει εξωγήινους πλανήτες και οντότητες πέρα από την κατανόηση του, θα μάθει περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν του, θα γίνει μονομάχος σε μια διαγαλαξιακή αρένα και θα ανακαλύψει διάφορες αλήθειες για τον κόσμο και τον εαυτό του, ενώ οι σύμμαχοί του στη γη προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους, εν τη απουσία του.

Τι Μας Άρεσε

Το EXILE είναι μια ιστορία που προβάλλεται ως αντίδοτο στη διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο χαρακτήρας του Superman είναι “υπερβολικά τέλειος”, “βαρετός”, “φλώρος” και άλλα τέτοια αστεία και ανεδαφικά σχόλια. Ο Jerry Ordway, μαζί με τους Jurgens, Perez και Stern (το storyline εκτυλίχθηκε στους τρεις ongoing τίτλους του Superman της εποχής, στα τεύχη SUPERMAN Vol. 2 #28-33, ADVENTURES OF SUPERMAN #451-456, ACTION COMICS #643 & Annual #2) επιχειρούν μια αποδόμηση του χαρακτήρα, φέρνοντάς τον στην πιο ευάλωτη, άρα και ειλικρινή, μορφή του, παρουσιάζοντας όλους τους κρυμμένους φόβους του. Χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τον φόνο των Κρυπτονιανών από τα χέρια του – σε προηγούμενο τεύχος, το οποίο δεν προκάλεσε τη φρενίτιδα που παρόμοιες πράξεις φαίνεται να σοκάρουν τη δεκαετία που διανύουμε – ο Clark τυραννάται από τύψεις και αμφισβητεί αν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του. Μετά από απανωτούς κλονισμούς, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον πλανήτη που αποκαλεί σπίτι του και να ταξιδέψει στο διάστημα. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και ξαναβρίσκει τη χαμένη ελπίδα και πίστη στην ηθική του και τις δυνατότητές του.

Κάθε τεύχος αποκαλύπτει μια ακόμα πλευρά του ήρωα και προβάλλει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του, λειτουργώντας ως μια ενδιαφέρουσα μελέτη ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου χαρακτήρα, το άκρως αντίθετο του βαρετού και μονοδιάστατου. Καθώς ο Clark είναι ακόμα νέος σε ηλικία, αρκετές από τις ανασφάλειές του έρχονται στο προσκήνιο, πολεμώντας με τα πράγματα που τον ενδυναμώνουν, όπως η αγάπη για το σπίτι του και τους φίλους του, το κουράγιο του και η ανυποχώρητη φύση του αναφορικά με τα ιδανικά του. Αν και η ιστορία έχει τα σκοτεινά της σημεία, όπως η δολοφονία των εχθρών του, το φλερτ με την απόγνωση και την αυτοκτονία και τα ψυχολογικά τραύματα, ουδέποτε χρησιμοποιούνται με άκομψο τρόπο, ή με σκοπό να προκαλέσουν μόνο για τη πρόκληση. Αντίθετα, προσθέτουν συναισθηματικό βάθος, σε μια ιστορία που το θέμα της, εν τέλει, είναι τα συστατικά του ηρωισμού, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ωφείλουμε να αναφέρουμε ότι το artwork είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, χαρίζοντας δυναμικές σκηνές μαχών όπου χρειάζονται, και αναδεικνύοντας τη μαγεία, αλλά και τους κίνδυνους του διαστήματος, με τα σκοτεινά χρώματα να παλεύουν με το φως για κυριαρχία. Το σχέδιο του ίδιου του Superman είναι στα καλύτερα του, ενώ περνά ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ιστορίας φορώντας απλά τη σκισμένη κάπα του, γιατί, καθώς φαίνεται, ενίοτε και οι ανδρικοί χαρακτήρες των comic υφίσταται σεξουαλικοποίηση. Επίσης, το οπτικό κομμάτι βρίθει αναφορών στις μορφές του Michaelangelo, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες τις επιστημονικής φαντασίας, όπως δείχνουν οι ιδιόρρυθμες και εξωγήινες μορφές πολλών χαρακτήρων.

Τι Μας Ενόχλησε

Oι ιστορίες που αφορούν τη Lois, τον Jimmy, τον Lex και τους γονείς του Clark, είναι άλλοτε ενδιαφέρουσες και άλλοτε ιδιαίτερα παράξενες, καθώς οι συγγραφείς χρησιμοποιούν την απομάκρυνση του Superman από τη Γη για να εισάγουν μια νέα χαρακτήρα, τη Matrix, ως καινούργια Supergirl. Η εισαγωγή της είναι όσο μπερδεμένη όσο και η ιστορία της αργότερα, ενώ σε κάποια τεύχη, οι συγγραφείς υπόσχονται ιστορίες που αργότερα έμειναν στη μέση ή είχαν άδοξο τέλος.

Συνολική Εκτίμηση

Μια μελέτη για το χαρακτήρα του Superman, που συνδυάζει το σκοτεινό στοιχεία με τις τρελές περιπέτειες στο διάστημα, και καταφέρνει να αποκαλύψει έναν ήρωα με ιδιαίτερο βάθος, το EXILE συστήνεται σε θαυμαστές του δημοσιογράφου της καρδιάς μας, αλλά κυρίως σε όσους έχουν αρνητική και λανθασμένη εντύπωση γι’ αυτόν. Αναμφισβήτητα, τέτοιες πολύπλευρες ιστορίες λείπουν από τα σημερινά comics, όχι μόνο για τον Superman, αλλά και για άλλους διάσημους χαρακτήρες.

Παράλληλες Προτάσεις

Είναι σαφές ότι “σοβαρές” ιστορίες για τον Superman είχαμε σε κάθε δεκαετία της ζωής του ήρωα. Κάποιες που ξεχωρίζουν ως μελέτες πάνω στις αδυναμίες του χαρακτήρα και δεν προτείνονται συχνά στις λίστες των sites, είναι τα “The Last Days Of Superman” (SUPERMAN vol. 1 #156), “The Day The Earth Died” (SUPERMAN Vol. 1 #408), “Superman & Swamp Thing: The Jungle Line” (DC COMICS PRESENTS #85) και φυσικά το μάλλον υπερεκτιμημένο, αλλά και πάλι ενδιαφέρον, “For Tomorrow” (SUPERMAN Vol 2. #204-215).