Previews Picks

October 2019

Μπαίνουμε για τα καλά στο Φθινόπωρο, τουλάχιστον ημερολογιακά, και μαζί με την ελπίδα πως θα σταματήσει επιτέλους να κάνει ζέστη, έχουμε και την ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα πως τα comics που επέλεξαν ο Αριστείδης Κώτσης και ο Πάνος Παπαγεωργίου, τα οποία θα φτάσουν στα χέρια μας σε περίπου δύο μήνες και θα είναι αυτά που θα διαβάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα είναι καλύτερα από αυτά που μας έχει συνηθίσει η βιομηχανία (και οι δημιουργοί – ας μη ρίχνουμε κάθε φορά, αβίαστα και ασυλλόγιστα, όλες τις ευθύνες στις επιχειρήσεις) τα τελευταία χρόνια.

Here’s to better comics! Αυτή είναι μια ευχή που, φαντάζομαι, μας ενώνει όλους…

Blue Pages

Μην ξεγελιέστε, δεν είναι ότι ξεχάστηκα. Η παντελής απουσία από επιλογές νέων κυκλοφοριών της Image και της Dark Horse δεν σημαίνει ότι τις προσπέρασα κατά λάθος. Δυστυχώς, όμως, δεν βρήκα τίποτε που άξιζε να σταθώ. Είναι που είμαι Mainstreamάς; Μπααα! Είναι που μεγάλωσα και άρχισα να παραξενεύω με όσους το παίζουν “εναλλακτικοί” χωρίς να τολμούν κάτι διαφορετικό; Μπορεί…

Είναι που οι νέες προτάσεις της Image έχουν χάσει το edge τους και δείχνουν να αναμασούν περασμένες επιτυχημένες συνταγές; Σίγουρα! Είναι που οι νέες σειρές, οι οποίες μας προτείνει η Dark Horse είναι συνέχειες επιτυχημένων σειρών με τις οποίες δεν είχα ασχοληθεί και παλιότερα; Ακόμα πιο σίγουρα!

Ας περάσουμε, λοιπόν, στις επιλογές μου, οι οποίες προέκυψαν πολύ πιο mainstream από ότι θα περίμενα.

Incoming #1

$9.99 page M6 Marvel Comics

Αν καταλαβαίνω καλά, αυτό το #1 αποτελεί το κλείσιμο αυτού που ξεκίνησε με το MARVEL COMICS #1000 και τους “εορτασμούς” για τα 80 χρόνια της Marvel. Είναι, άραγε, τα 80 χρόνια κάποιο πολύ σημαντικό ορόσημο; Δεν θα το έλεγα. Σίγουρα η Marvel βρήκε μια αφορμή για να αρμέξει τα πορτοφόλια μας, με κάποιες αρκετά ακριβές εκδόσεις και με την υπόσχεση ότι “όλα όσα διαβάζαμε τα τελευταία χρόνια οδηγούσαν εδώ – σε ένα comic που θα τα αλλάξει όλα και που θα ανοίξει το δρόμο για τη Marvel του 2020”.

Έλα, όμως, που συμπαθώ πολύ τον Al Ewing (ο οποίος εδώ είναι ο συντονιστής σε μια αρμάδα δημιουργών), τόσο πολύ που θα τον εμπιστευτώ. Συγκεκριμένα, ο μόνος Βρετανός συγγραφέας που εμπιστεύομαι περισσότερο από τον Ewing βρίσκεται πίσω από την επόμενη επιλογή.

Annihilation - Scourge: Silver Surfer #1

$4.99 page M12 Marvel Comics

Και είπε η Marvel “Αααα… Bλέπω ότι οι σειρές δεν πουλάνε. Έχω μια φοβερή ιδέα: θα κάνουμε limited series!” Και μετά ξαναειπε η Marvel “Αααα… βλέπω ότι από τα limited series πουλάνε μόνο τα πρώτα τεύχη. Έχω μια φοβερή ιδέα: θα κάνουμε ένα limited series και όλα τα τεύχη θα είναι #1”! “Καλή ιδέα, αφεντικό”, είπε κάποιος στο background και μετά ο γράφων φοβήθηκε μήπως ο Βαβαγιάννης τον κυνηγήσει νομικά επειδή του έκλεψε την ατάκα.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το κοσμικών διαστάσεων mini event υπάρχουν δυο σημαντικά πράγματα που κρατάω. Το ένα είναι ότι ο Dan Abnett, που είναι εξαιρετικός και συνεπέστατος συγγραφέας, μετά από ένα χρονικό διάστημα που έγραφε μόνο στη DC, επιστρέφει στη Marvel, για να γράψει ένα από τα τεύχη του ANNIHILATION SCOURGE event. Και λέγοντας “μόνο στη DC”, εννοώ “κυρίως στη DC”, αφού κάνει παράλληλα και ένα εκατομμύριο projects από εδώ και από εκεί, όπως το GREY AREA που έκανε για το 2000AD και ήταν εξαιρετικό, αστείο, περιπετειώδες και ευφυέστατο, ή το BRINK που έκανε πάλι για το 2000AD και θα το χαρακτήριζα με παρόμοιο τρόπο.

Το άλλο είναι ότι, με αφορμή το ANNIHILATION SCOURGE κυκλοφορούν και ένα κάρο TRUE BELIEVERS reprints, από κομιξάρες που για να τις αποκτήσετε θα δώσετε $1 και όποιο και αν διαλέξετε θα είναι μάλλον το καλύτερο superhero comic του μήνα σας.

2099 Omega #1

$4.99 page M6 Marvel Comics

Το Run του Nick Spencer στο AMAZING SPIDER-MAN μου αρέσει, αλλά μου βγαίνει πολύ ακριβό. Από τη μια το double shipping και από την άλλη τα special events, κάνουν το πορτοφόλι μου να στενάζει. (Και μια που λέω για πορτοφόλι, μήπως το παρακάναμε με το 4.99; Ε, μήπως λέω;) Αυτή τη φορά, θυμήθηκε το 2099 universe, με ένα κάρο υπερήρωες να επιστρέφουν σε μια σειρά από τεύχη #1 (αν σας θυμίζει κάτι αυτό, μάλλον διαβάσατε και την προηγούμενη επιλογή μου. Ευχαριστώ!).

Τελευταία φορά, λέω από μέσα μου, και σκέφτομαι να δοκιμάσω τουλάχιστο τα δύο επιπλέον τεύχη που έγραψε αυτός (το SPIDER-MAN 2099 #1 και το 2099 OMEGA #1). Τα υπόλοιπα (GHOST RIDER 2099, DOOM 2099, VENOM) θα τα αγνοήσω, μια που δεν νιώθω νοσταλγία για το 2099 franchise, πέρα από το PUNISHER 2099, αλλά αυτό είναι δεμένο στο μυαλό μου με τον Pat Mills.

The Low Low Woods #1

$3.99 page DC5 DC Comics

Κοίτα να δεις τι γίνεται τώρα. Θα στα πω ήσυχα, ψύχραιμα και αντικειμενικά…

H Dani είναι ένα θείο δώρο που ήρθε με τις εικόνες της και τα μελάνια της να κάνει τα comics πιο πλούσια και πιο όμορφα. Ο τρόπος που η φαντασία της ξετυλίγεται, στους χαρακτήρες, στα τέρατα, στα στησίματα των σελίδων… Ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τις γραμμές και τις κάνει να ζωντανεύουν πάνω στο χαρτί και οι εικόνες που σχηματίζονται στο κενό ανάμεσα στις γραμμές της… Όλα αυτά είναι δείγματα ενός τεράστιου δημιουργού, τα έργα του οποίου νιώθω τυχερός να απολαμβάνω.

Το γεγονός, τώρα, ότι έχει βρεθεί σε έναν δημιουργικό οίστρο, με αποτέλεσμα να εκδίδονται δυο σειρές της παράλληλα, η μια αυτή εδώ και η άλλη το COFFIN BOUND στην Image, ενώ ταυτόχρονα κάνει και guest σε διάφορες εκδόσεις (DREAMING, special editions του 2000AD) και εξώφυλλα, με κάνει να υποπτεύομαι ότι μάλλον έχει καμιά δεκαριά ζευγάρια χέρια με τα οποία μπορεί να σχεδιάζει παράλληλα. Δεν λέω ότι είμαι σίγουρος για αυτό, αλλά το υποπτεύομαι. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι νιώθω πολύ τυχερός που μια τέτοια δημιουργός βρίσκεται ανάμεσα μας και μας παρουσιάζει τη δουλειά της.

Α, ναι! Έχει και ιστορία το comic, με κάτι κοπέλες που έρχονται αντιμέτωπες με παράξενα πράγματα, και το γράφει η Carmen Maria Machado (που εγώ δεν την ξέρω, αλλά φαίνεται να είναι αρκετά γνωστή για κάποια από τα βιβλία της), κάτω από το imprint του Joe Hill (που δεν είναι ακριβώς imprint, γιατί η DC δεν έχει πια imprints). Έχει και ιστορία, αλλά ακόμα και comic για το πως στεγνώνει η μπογιά στον τοίχο να σχεδίαζε η Dani, θα ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν συναρπαστικό!

The Dark Knight Returns: The Golden Child #1

$5.99 page DC6 DC Comics

Δεν θα το προσπεράσω αυτό, γιατί, αφενός, όσες πατάτες και αν κάνει ο Frank Miller, έχει στο ενεργητικό του τόσο μεγάλες δημιουργίες που του αξίζει τουλάχιστον μια μνεία στα νέα του πονήματα. Αφετέρου, το artwork του Rafael Grampa νομίζω πως μπορεί να δώσει στο comic το κάτι παραπάνω, ώστε να το βγάλει από τα πολύ χαμηλά νερά όπου κινείται τα τελευταία χρόνια και ο θείος Frank και το franchise του Dark Knight Returns.

Suicide Squad #1

$4.99 page DC7 DC Comics

Θεωρητικά, το μεγάλο event στις σελίδες της DC είναι τα δυο τελευταία τεύχη που γράφει ο Tom King στο BATMAN (και το ότι, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί και το DOOMSDAY CLOCK). “Εγώ αν ήμουνα”, είπα στους συναγωνιστές μου στο Comicdom, “τον Tom Taylor θα διάλεγα”. Βασικά, τον Abnett θα ήθελα να προσλάβω, αλλά τον Tom Taylor θα διάλεγα τελικά, που και ό,τι έχει κάνει το έχει κάνει καλά και έχει γράψει και ένα πολύ αξιομνημόνευτο Annual και την συνέχεια του ονόματος μπορεί να διασφαλίσει (Tom ο ένας Tom και ο άλλος).

Αλλά δεν με άκουσαν. Και τον Taylor τον στείλανε στο SUICIDE SQUAD, από το οποίο έφυγε ο άλλος συγγραφέας που πιστεύω ότι μπορεί κάποια στιγμή να μας δώσει κάτι καλό, o Rob Williams. Οπότε, θα ακολουθήσω τον Taylor στο SUICIDE SQUAD και όχι στο BATMAN, που ήλπιζα. Τουλάχιστον, γλίτωσε το πορτοφόλι μου το double shipping. Ή τουλάχιστον αυτό νόμιζα, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι θα είναι guest writer στο DETECTIVE COMICS #1017, που θα βρείτε παρακάτω στις σελίδες του PREVIEWS.

Batman Tales: Once Upon A Crime

$9.99 page DC14 DC Comics

Μετά από τόσα comics που δεν καταδέχονται να πέσουν κάτω από τα $4.99, αυτή εδώ η all ages έκδοση που κοντεύει τις 200 σελίδες κάτω από $10, μοιάζει λογική επιλογή. Εδώ έχουμε κλασικά παραμύθια που μεταφέρονται στο γνωστό σε όλους σκηνικό της Gotham City, από τον Derek Fridolfs και τον Dustin Nguyen. Ωραία ιδέα!

Και με την ευκαιρία, ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, λέγοντας πως αυτό μου θυμίζει κάτι αντίστοιχο που έκαναν η Βασιλεία Βαξεβάνη και η Ευγενία Κουμάκη στα ΑΛΛΟΚΟΣΜΑ, αλλά για ένα διαφορετικό κοινό, προσαρμόζοντας παραδοσιακά παραμύθια σε διάφορα genres.

Dying Is Easy #1 (of 5)

$4.99 page 132 IDW Publishing

Τρομερά παραγωγικός ο Joe Hill. Πέρα από το νέο του Imprint στη DC (οπου είπαμε ότι η DC δεν κάνει πλέον imprints), επιστρέφει παράλληλα και στην IDW, όπου είχε κάνει το πρώτο του σουξέ (LOCKE AND KEY) με μια ιστορία για έναν πρώην αστυνομικό, που είναι και stand up comedian και που κάποιος τον ρωτάει “πόσο θα κοστίσει για να βγάλουμε τον ανερχόμενο αστέρα της κωμωδίας από τη μέση”.

Διασκεδαστικό φαίνεται και υπόσχεται και μπόλικο μυστήριο για τον αναγνώστη. Κι όλα αυτά μόνο με $5. Μόνο $5; Εντάξει δεν το λες και “μόνο”…

I Can Sell You A Body #1

$3.99 page 139 IDW Publishing

Είναι τολμηρό το στήσιμο του εξωφύλλου και νομίζω πως καταφέρνει ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η ιστορία έχει να κάνει με ένα μέντιουμ της TV που έχει την ικανότητα να βάλει την ψυχή σου στο σώμα κάποιου άλλου. Το γράφει ο Ryan Ferrier (D4VE) και το σχεδιάζει ο “ντόπιος” Γιώργος Καμπάδαης.

Dejah Thoris #1

$3.99 page 182 Dynamite Entertainment

Βρε, τί ωραία εξελίχθηκε αυτό το PREVIEWS PICKS. Μίλησα για όλους τους αγαπημένους μου συγγραφείς που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και έχω την ευκαιρία να τα ξαναπώ για τον Abnett, που το 2016 έκλεισε exclusive συμβόλαιο με τη DC και ανέλαβε τον AQUAMAN και τους TITANS. Τα runs του μια χαρά μου φάνηκαν, αλλά δεν γνώρισαν καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Όχι ότι έγραψε κατι που θα άλλαζε τη ζωή όποιου το διάβαζε, αλλά ήταν αξιοπρεπή comics.

Όμως, τώρα πια τον βλέπουμε όχι μόνο στη Marvel, αλλά και στη Dynamite να γράφει τη Dejah Thoris. Πόσο καλό μπορεί, όμως, να είναι ένα comic της Dejah Thoris, ή οποιοδήποτε comic για μια ημίγυμνη τύπισσα (η οποία θα πρέπει να είναι πιο γυμνή από συνήθως, αν θέλει να είναι πιστή στο πως είχε απεικονιστεί από τον Burroughs);

Δεν ξέρω, εγώ τον εμπιστεύομαι τον Abnett. Ακόμα και στα χειρότερά του, φτιάχνει τίμιες ιστορίες με τις οποίες περνάω καλά.

Green Pages

Τολμώ να πω ότι, αυτή τη φορά, λίγες ήταν οι επικείμενες εκδόσεις που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες στις πράσινες σελίδες του PREVIEWS. Έτσι, ήταν σχετικά εύκολη η επιλογή των προτάσεων. Ελλείψει ενδιαφέρουσων νέων εκδόσεων, επέλεξα μερικές από τις επανεκδόσεις που πρόκειται να κυκλοφορήσουν κοντά στα Χριστούγεννα και η τσέπη σας θα αντέξει ενδεχομένως το κόστος. Σκεφτείτε το, δε, από τώρα για δώρα σε φίλους.

World War 3 Illustrated #50: Shameless Feminists

$15.00 page 264 PublisherAK Press

Κάθε τεύχος του WW3 ILLUSTRATED είναι μια είδηση. Το περιοδικό που από το 1980 μέχρι σήμερα αποτελεί την πολιτικοποιημένη comics επιθεώρηση, φτάνει τα 50 τεύχη και η ομάδα των συντελεστών του εστιάζει στις αντιφάσεις της περιόδου Trump/MeToo. Βετεράνοι του περιοδικού, μαζί με νέα ταλέντα, αναφέρονται με οργή και χιούμορ σε θέματα όπως το σύστημα υγείας, η κακοποίηση, η τεκνοποίηση, και ο καθημερινός σεξισμός.

Lady Zorro #1

$3.99 page 266 PublisherAmerican Mythology

O Ζorro κλείνει τα 100 φέτος και οι υπεύθυνοι της Αmerican Mythology αποφάσισαν να το γιορτάσουν, εκτός των άλλων, με ένα one-shot το οποίο δεν έχει σχέση με τον ίδιο τον χαρακτήρα. Η γυναικεία εκδοχή του μασκοφόρου ήρωα, επιστρέφει στην περιοχή της νότιας Καλιφόρνια, μαχόμενη τις τυραννικές δυνάμεις της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη σκοτεινή μαγεία των ιθαγενών κατοίκων, προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Η παρθενική εμφάνιση της Lady Zorro, πλαισιώνεται από supernatural στοιχεία, καθώς και το μυστήριο της ταυτότητάς της. Μαζί με το κυρίως τεύχος, θα κυκλοφορήσει και εναλλακτικό εξώφυλλο με $1 παραπάνω, ενώ θα υπάρξει και η limited deluxe edition, 350 κομματιών με κόστος $9.99.

Love After The End: Two-Spirit Utopias & Dystopias

$15.00 page 292 PublisherBedside Press

Έστω ότι ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, τελειώνει. Πώς θα αγαπούν από εκεί και μετά οι άνθρωποι; Μια συλλογή ιστοριών, που, μαζί με άγνωστα πλάσματα της επιστημονικής και μη φαντασίας, εξερευνούν την έννοια της αγάπης, της σεξουαλικότητας και του φύλλου, σε πιθανούς μελλοντικούς κόσμους, ουτοπικούς ή δυστοπικούς.

Enough Space For Everyone Else

$15.99 page 292 PublisherBedside Press

Σύμφωνα με το solicitation copy της έκδοσης, αυτή η συλλογή ιστοριών προσπαθεί να επαναφέρει τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας στην απόλυτη κυριαρχία των άπειρων πιθανοτήτων. Μια επανεκίνηση της Ε.Φ., η οποία, θεωρητικά, έχει εγκλωβιστεί στα ίδια της τα μοτίβα, τους χαρακτήρες και τα στερεότυπά. Αν μη τι άλλο, ακούγεται ενδιαφέρουσα προσπάθεια.

Year Of The Rabbit

$29.95 page 305 PublisherDrawn & Quarterly

Η ιστορία βασίζεται στις εμπειρίες μιας οικογένειας, που προσπάθησε να επιβιώσει μέσα στο καθεστώς των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη. Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ιδεοληψίας, μεταφέρεται σε comic. Η ιστορία της οικογένειας του δημιουργού, ως πρωτογενής πηγή γνώσης, παρέχει τα στοιχεία μιας πραγματικής περιπέτειας.

Berlin: The Complete Edition HC

$49.95 page 306 PublisherDrawn & Quarterly

Αν δεν το έχετε ήδη μάθει, ένα από τα καλύτερα έργα των τελευταίων 20 ετών εκδίδεται σε έναν συγκεντρωτικό τόμο. Η ζωή στη Γερμανία του μεσοπολέμου, η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η υφέρπουσα άνοδος του Ναζισμού, εξιστορούνται μέσα από τις ζωές των καλοφτιαγμένων χαρακτήρων του Jason Lutes. Περιττεύει να πω ότι το έχω ήδη παραγγείλει.

Man And Superman And Other Stories

$29.99 page 312 PublisherFantagraphics Books

Όλες οι ιστορίες του Harvey Kurtzman από την εποχή της EC Comics, φαντασία, τρόμος, μυστήριο και πολλά ακόμα, μαζί με σημειώσεις και παρατηρήσεις του δημιουργού.

Equinoxes

$44.99 page 329 PublisherNBM

Επανέκδοση και για ένα ακόμα από τα πολύ δημοφιλή έργα του Cyril Pedrosa. Μια υπαρξιακή μελέτη από ανθρώπους που ψάχνουν την ισορροπία στη ζωή και τις συνθήκες μιας παράδοξης πραγματικότητας.

At The End Of Your Tether

$19.99 page 329 PublisherOni Press

Η ιστορία ενός αγοριού που αναζητά τη χαμένη κοπέλα του, για να ανακαλύψει ότι κάποια πράγματα δεν βρίσκονται ποτέ. Αυτή είναι η περιγραφή του έργου και τίποτε άλλο. Το σχέδιο έχει ενδιαφέρον και ομολογώ ότι μου άρεσε το εξώφυλλο.

The Superhero Symbol: Media, Culture And Politics

$29.95 page 347 PublisherRutgers University Press

Μια μελέτη πάνω στο φαινόμενο των υπερηρώων και της συμμετοχής του στον πραγματικό κόσμο. Αν ενδιαφέρεστε για αναλύσεις πάνω στα υπερηρωϊκά comics, αυτή είναι μια καλή επιλογή, είτε για να αρχίσετε τη μελέτη σας, είτε για να συμπληρώσετε τη βιβλιογραφία σας με την τελευταία σχετική έκδοση.

American Comic Book Chronicles: The 1950s

$42.95 page 366 PublisherTwoMorrows Publishing

Αναδρομή στην δεκαετία του 1950, την τελευταία περίοδο της Golden Age και την αρχή της Silver Age για τα comics. Επανέκδοση του αρχικού βιβλίου αναφορών για τη συγκεκριμένη περίοδο, για τους μελετητές της ιστορίας των comics, αλλά και για κυνηγούς τίτλων ή συλλέκτες.